POSTAVLJENE INTERPRETACIJSKE PLOČE I PREDSTAVLJENA NOVA WEB STRANICA

OPATIJSKA KOLAJNICA Vodič kroz 10 opatijskih perivoja kroz koje se može prošetati i u virutalnom svijetu

U deset opatijskih gradskih perivoja postavljene su interpretacijske ploče koje predstavljaju tematski put Opatijska kolajnica. Današnjim simboličnim obilaskom Parka sv. Jakova i Parka Angiolina prezentiran je ovaj važan dio projekta Opatijska kolajnica kao i nova mrežna stranica projekta. U obilasku su sudjelovali gradonačelnik Ivo Dujmić sa suradnicima, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić, autorica projekta Koraljka Vahtar Jurković i predsjednica Udruge turističkih vodiča Liburnia Nasrin El Gharni.

U središnjem je dijelu svake ploče naziv pojedinačnog perivoja i dodanog lajtmotiva. Slijeva je brojčana oznaka toga perivoja umetnuta u sredinu logotipa Opatijske kolajnice koji čini devet stiliziranih kamelija povezanih u krug i jedna veća središnja kamelija. Logo predstavlja svih deset perivoja Kolajnice, s time da središnja veća kamelija predstavlja Park Angiolinu, kao najstariji i najveći opatijski perivoj. S desne strane zaglavlja je naziv tematskog puta ispisan secesijskim stilom kako bi na prvi pogled bilo jasno da njegovi začeci sežu u razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća – „zlatno“ razdoblje razvoja Opatije kao prvoga klimatskoga lječilišta na istočnoj obali Jadrana, iz kojega razdoblja datiraju i najvrjednija ostvarenja opatijske perivojne arhitekture. Pri dnu je popis biljnih vrsta u tom perivoju. Ukoliko je taj popis bio prevelik za ploču, dostupan je u QR-kodu s donje desne strane ploče. Na lijevoj strani su fotografije najvažnijih građevina ili biljnih vrsta u tom perivoju, s dodatnim tekstom pojašnjenja o građevini i/ili biljci. U desnom je dijelu karta smještaja svih perivoja u Opatijskoj kolajnici, s posebno označenim perivojem u kojem se posjetitelj nalazi. Svi su perivoji na karti označeni brojevima od 1 do 10 u smjeru kazaljke na satu, polazeći od Parka Angiolina (nosi broj 1), pa do perivoja Bulgaria (nosi broj 10). Brojevi perivoja su: 1. Park Angiolina, 2. Park sv. Jakova, 3. Perivoj Slatina, 4. Perivoj Esperia, 5. Amerikanski vrtovi, 6. Park Margarita, 7. Perivoj Imperial, 8. Perivoj u Ulici Vladimira Nazora, 9. Park Drage Gervaisa i 10. Perivoj Bulgaria. Ovakav način pridruživanja brojeva pojedinim perivojima omogućava posjetitelju prošetati po svim perivojima povezanim u jedinstvenu kolajnicu. Ispod karte je tlocrt perivoja s važnijim perivojno-arhitektonskim građevinama, legendom i presjekom. Sve su ploče dvojezične – hrvatsko-engleske, a jezici se razlikuju bojom.

Autorica koncepcije i tekstova interpretacijskih ploča je izv. prof. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, autorica projekta OPATIJA PARK 2020 i Opatijske kolajnice. Autori fotografija su Damir Fabijanić, Vasja Pinzovski i Marko Randić. Kartografske prikaze smještaja te tlocrte i presjeke perivoja izradila je Jasna Doričić. Ploče je oblikovala Glosa d.o.o. Autorica dizajna ploča je Jasminka Maržić Kazazi, a za engleski je prijevod zaslužan Neven Ivanić. Ploče su izrađene u IP studiju iz Lovrana.

Interpretacijske ploče Opatijske kolajnice prati i prva faza nove mrežne stranice. Mrežna stranica opatijskakolajnica.opatija.hr je zamišljena na način da prati tiskano izdanje vodiča opatijskim gradskim perivojima na interaktivan način i zainteresira posjetitelja za šetnju Opatijskom kolajnicom. Boje i grafike prate temu vodiča, a logo projekta je istaknut u svim važnijim elementima preglednika i stranice. Internetska stranica osim opisa perivoja, biljnih vrsta i galerije slika, objavljuje podatke o aktivnostima na projektu OPATIJA PARK 2020, ali i tekstove te druge priloge u medijima na temu Opatijske kolajnice. Stranica koju je dizajnirala i izradila Francesca Gržinić Kuljanac, viša stručna suradnica za informatičku podršku Grada Opatije je responzivna, odnosno prilagođena pregledu na bilo kojoj vrsti uređaja. Stranica u prvoj fazi ima opise dva najvažnija opatijska perivoja – sv. Jakov i Angiolina, a uskoro će imati detalje o svim preostalim opatijskim perivojima te će biti prevedena na engleski jezik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari