'NEKI OPSTRUIRAJU RAD VIJEĆA'

Opatijska parlamentarna većina zadovoljna povećanjem stipendija ali razočarana ponašanjem kolega iz Vijeća

Srpanjska sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije, pred kratku kolovošku pauzu u zasjedanju opatijskog parlamenta, rezultirala je s nekoliko značajnih odluka za opatijske građane

Istaknuli su to danas članovi predstavničke većine te gradonačelnik Fernando Kirigin u zajedničkom priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Opatija je prepoznata kao grad znanja, vidjeli smo u nedavnim istraživanjima da smo po tome u samom hrvatskom vrhu i zato nas veseli da je Vijeće podržalo prijedlog odluke o povećanju iznosa stipendija za učenike i studente. Radi se o povećanju od 17 odnosno 22 posto kojima smo kompenzirali rastuće troškove života. Opatija ostaje i dalje lider u regiji, kao i jedan od gradova u Hrvatskoj s najizdašnijim izdavanjima za stipendiste”, poručili su.

‘Gradskom imovinom upravlja se transparentno i odgovorno’

Istaknuli su i kako je iz izvještaja o izvršenju proračuna jasno kako se transparentno i odgovorno upravlja gradskom imovinom.

“Prodaja imovine, one koja nije označena kao bitna za javne svrhe, jedan je od načina financiranja novih projekata i razvoja svakog grada. Ipak, u ovom mandatu trudimo se tu mogućnost koristiti čim manje, pa se tako redovito smanjuju očekivani prihodi od prodaje imovine što se vidjelo iz nedavnog rebalansa proračuna gdje je planirani prihod od prodaje imovine smanjen za gotovo 50 %.

Dodatno, s ove sjednice Vijeća ide i odluka koja ima suprotni efekt: Grad Opatija kupuje zemljište u Veprincu kako bi realizirao projekt revitalizacije središta mjesta. Dakle, ne može se reći da se radi o rasprodaji ako kupujemo zemljište od kojega će korist imati šira društvena zajednica. Na taj način i povećavamo gradsku imovinu a financiramo ga prodajom pojedinih marginalnih čestica za koje smo provjerili kako na njima nije zatražena dozvola za gradnju po starom planu kako bi izbjegli manipulaciju sa zahtjevima za akte u postupku gradnje”, objasnili su članovi vijećničke većine.

‘Opstrukcija rada gradskog vijeća’

Uz pozitivne, osvrnuli su se i na negativne strane nedavno održane sjednice, prije svega na atmosferu koju potiču pojedini oporbeni vijećnici, opstruirajući rad svojim ispadima.

“Ova kritika najviše se odnosi na nezavisnu vijećnicu Nevu Slani koja neprestano proziva druge, a upravo je ona ta koja konstantno krši Poslovnik o radu Gradskog vijeća, vrijeđa predsjednika Vijeća Žigulića i gradonačelnika uvredama na osobnoj razini kao i sve vijećnike koje s njom ne dijele mišljenje. U to kako izgledaju njeni nastupi mogu se uvjeriti i građani pregledom snimke zadnje sjednice dostupne na internetu”, poručili su vijećnici.

Dodali su i kako se vijećnica Slani, uz uvrede, konstantno služi i neistinama kako bi prikrila vlastite propuste.

“Betonizacija je konstantna tema o kojoj govori, no nažalost sve staje na riječima. Toliko joj je bitna tema prostornog planiranja da kao predsjednica Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša nije isti Odbor sazvala skoro godinu dana.

Jednako tako, dulje od osam mjeseci nije sposobna uputiti Gradskom vijeću prijedlog zaštite povijesnog puta Carmen Sylve koji je, valjda iz populističkih razloga, više puta isticala u javnosti. Kad su riječi u pitanju tu je prva, a kada se treba dokazati djelima onda sve staje. Jednako kao što se okrenula protiv donedavnih kolega koje sada doživljava najvećim „neprijateljima“, tako je zaboravila i na predizborni program koji je podržavala kao predsjednica Gradskog vijeća. U tom programu gradonačelnika, bili su projekti poput garaža Gorovo i Volosko, gradskog bazena, uređenja nogometnog igrališta… Sada, iz „oporbenih klupa“ promijenila je stav i te projekte – koje je donedavno podržavala – otkako nije na željenoj poziciji, naziva betonizacijom.

Pritom se oglušuje na sve argumente koji ne idu u korist njenih napada, između ostalih i taj da je izgradnja garaže Gorovo preduvjet da se u okolnim ulicama osiguraju mjesta rezervirana za stanare centra ili da će se izmjenom projekta urediti i sportsko igralište na zadnjoj etaži nove garaže”, zaključili su vijećnici dodavši da se takva promjena stava naziva prevarom birača, „koju mi ne želimo prihvatiti“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari