AGLOMERACIJA RIJEKA

Općina Čavle osmislila četiri projekta i povukla 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Urbana aglomeracija Rijeka osnovana je Odlukom ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 21. rujna 2015. godine, a u sastav je ušlo 10 jedinica lokalne samouprave: gradovi Rijeka, Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Za predmetni obuhvat izrađena je Strategija razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2016. – 2020. godine.

U srpnju 2021. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je Smjernice za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021. – 2027. i širi se obuhvat Urbane aglomeracije pa aglomeraciju čini 14 jedinica lokalne samouprave: gradovi Rijeku, Bakar, Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj i Viškovo.

Ulaskom u aglomeraciju Općina Čavle povukla je 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije, rekla je načelnica općine Ivana Cvitan Polić te dodala kako se već užurbano pripremaju projekti za novo financijsko razdoblje. Najveći iznos od 10 milijuna kuna odnosi se na gradnju interne ceste u zoni proizvodne namjene Soboli I2 čiji će se početak radova svečano obilježiti ovog tjedna, a značit će razvoj zone, dolazak novih poduzetnika, gradnju poslovnih prostora i hala te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

U sklopu projekta Povežimo se baštinom Općina Čavle je povukla 3 milijuna kuna za ulaganja u Kaštel Grobnik kojima će se obnoviti Galerija, uvesti sustav grijanja i hlađenja izložbenih prostora,  nabaviti oprema za multimedijalne sadržaje poput virtualnog vodiča na tabletima za razgledavanje Kaštela, a zaposlen je i djelatnik- voditelj multimedijalnog centra.

Uz spomenuto zahvaljujući ulasku u Aglomeraciju Rijeka nakon uređenja Kluba umirovljenika u Bajcima za sve osobe starije životne dobi  će se organizirati razni sadržaji, predavanja i radionice. Ovaj projekt provodi se u partnerstvu s Crvenim križem Rijeka i Udrugom umirovljenika Čavle.

Četvrti projekt pod nazivom  Rijeka zajedništva  provest će se u suradnji s Crvenim križem Rijeka pri čemu će mještani općine Čavle dobiti mobilni tim stručnjaka (psiholog, zdravstveni edukator).

Riječ je o projektima koji se finaciraju u okviru  ITU mehanizma ( Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja) Europske unije, a koji se  mogu financirati iz tri različita europska fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari