AMBICIOZAN PROJEKT

Općina Mrkopalj želi graditi skijašku dvoranu na Čelimbaši, atrakciju kakve nema u ovom dijelu Europe!

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima prisustvovao je u Mrkoplju prezentaciji ambicioznog infrastrukturnog projekta te goranske općine, izgradnji Dvorane za skijanje na Čelimbaši.

Kako je istaknuto, u Europi postoje 32 skijaške dvorane, a najveća je u Oslu. Prema prikazanom idejnom rješenju dvorana u Mrkoplju imala bi 520 metara duljine staza na 210 metara nadmorske visina, a uključuje 100 metara staze za početnike, dvije staze za napredne skijaše, snow park i stijenu za penjanje po ledu. Uz dvoranu predviđena je izgradnja hotela. Procjena je da bi ukupna vrijednost projekta iznosila 117 milijuna eura (90 milijuna eura za dvoranu i 27 milijuna eura za hotel).

Kako je istaknuo načelnik Mrkoplja Josip Brozović riječ je najhrabrijem projektu u povijesti Gorskog kotara koji bi promijenio, ne samo Mrkopalj, nego i šire područje budući da predstavlja sportsku infrastrukturu koje nema u krugu od 700 kilometara. Brozović ističe da se mora pronaći način za vratit život u Gorski kotar, a ovaj projekt može preokrenuti demografsku sliku Gorskog kotara, potaknuti niz investicija u turizmu i obiteljskim gospodarstvima. Podsjetio je da je Općina Mrkopalj u zadnjih 10 godine izgubila 20 posto stanovnika te je zahvalio Županiji na podršci projektima koji se realiziraju na području Općine poput primjerice Sportskog centra u neposrednoj blizini školske sportske dvorane Osnovne škole.

Župan Komadina rekao je da se zaista radi o fascinantnom, ali i jako skupom projektu.

„Ovakvu atrakciju Gorski kotar, naše zeleno srce, sigurno zaslužuje kao što primjerice Lošinj ima Apoksiomena. Kao Županija, partner smo općinama i gradovima u mnogim projektima, ali jasno je da se ovakav projekt ne može realizirati bez države, odnosno europskih fondova ili zainteresiranih privatnih ulagača. Mi nažalost nismo, za razliku od Slovenije i nekih drugih država, ispregovarali financiranje žičara. Ovo što smo danas vidjeli doista je impresivno, rekao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari