EVO DETALJA

Općina Viškovo objavila javni poziv za prikupljanje starih fotografija, predmeta ili video snimaka z Kuću halubajskega zvončara

Općina Viškovo, točnije područje Halubja, područje je rasprostranjene osebujne tradicije – godišnjeg pokladnog ophoda zvončara, sačuvanog do današnjih dana.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ”Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine” na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta ustanovljenom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini. 2007. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo ih je nematerijalnim kulturnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku te su upisani i u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Općina Viškovo, uvažavajući i vrednujući tradiciju koju baštini te u želji da se ista očuva, zaštiti i znanstveno vrednuje pokrenula je projekt izgradnje Kuće Halubajskega zvončara koja je planirana kao objekt koji će djelovati kao ustanova, odnosno centar za posjetitelje čiji su ciljevi očuvanje i popularizacija kulturne baštine i tradicije življenja Hrvatskog primorja i Halubajštine, a osobito tradicije zvončara, te razvoj atraktivne ponude kulturnog turizma kroz realizaciju projekta. Bit će to i mjesto okupljanja i integracije lokalne zajednice kroz osmišljavanje brojnih kulturnih programa.

Ovim Javnim pozivom sakupljaju se fotografije, predmeti ili video snimke iz minulih vremena kako bi se isti valorizirali i sistematizirali od strane Općine Viškove, te kasnije i Ustanove ”Kuća halubajskega zvončara”.

Prikupljeni materijali upotrijebiti će se jednim dijelom u stalnom postavu Kuće kao i za potrebe povremenih tematskih izložbi ili će se pohraniti, a s ciljem da se sve naprijed navedeno trajno očuva, te postane lijepa i vrijedna ostavština budućim naraštajima.

Pozivamo sve zainteresirane građane, koji posjeduju i žele sa širom javnošću podijeliti predmete (etnografske predmete kojima se prezentira kako se živjelo, te etnografske predmete vezene za tradiciju zvončara – stare maske, zvona, mačuke-bačuke, odjeća, koža…), fotografije ili video snimke, odnosno ustupiti ih na korištenje Općini Viškovo i Ustanovi ”Kuća halubajskega zvončara”, da se odazovu na ovaj javni poziv putem obrasca koji se nalazi u prilogu, a koji će dostaviti na e-mail adrese: pisarnica@opcina-viskovo.hr ili mirela.habek@opcina-viskovo.hr

Fotografije će Vam nakon skeniranja i daljnje obrade biti vraćene.

Stoga, pronađite svoje stare predmete, crno-bijele ili u boji fotografije i video snimke, te podijelite ovaj poziv s onima za koje mislite da posjeduju zanimljive izložbene i povijesne materijale.

Ukoliko su Vam poznati podaci poput lokacije, imena ljudi na slici, događaja i slično, zabilježiti ćemo ih, a u samom postavu navesti ime osobe koja je ustupila predmet, fotografiju ili video snimak.

S vlasnicima odabranih predmeta sklopiti će se Ugovor o donaciji kojim će se definirati svi uvjeti korištenja istih, a s vlasnicima odabranih fotografija ili video snimaka Ugovor o suglasnosti korištenja dokumentarističkih materijala.

Javni poziv bit će otvoren do ponedjeljka, 16. siječnja 2023. godine.

OBRAZAC ZA ODAZIV NA JAVNI POZIV

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari