Opet odgođen stečaj 3. maja, konačna odluka 5. lipnja: ‘Dugovi brodogradilišta 135 milijuna kuna’

Prijedlog za otvaranje stečaja nad 3. majem, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu je još jednom odgođeno ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a novo i ujedno posljednje je zakazano za 5. lipnja.

Stanje s blokadom, moglo se čuti dosad, puno je gore nego zadnji put – račun je s jučerašnjim danom u blokadi od čak 134,6 milijuna kuna, javlja Hina.

Radnici nisu mjesecima dobili plaće, a sutkinja je rekla da nema smisla da radnici rade bez plaća.

Zanimljivo je da na današnjem ročištu nije bilo predstavnika Uljanika, pa čak ni pulskih sindikata.

“Ako Vlada ima namjeru spasiti 3. maj, Ima dovoljno vremena da se isplati dio plaća ili plaće radnicima i da se dogovori završetak brodova. Čuli smo na ročištu da je najjeftinije za sve da se ti brodovi završe u 3. maju”, rekao je Antun Šoljić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

“Idemo se boriti, dali smo prijedloge prema ministarstvu gospodarstva, najbolje je dovršiti brodove u brodogradilištu i time bi se osigurala opstojnost brodogradilišta”, rekao je direktor 3. maja.

Odluka o stečaju odgađana nekoliko puta

Sutkinja Liljana Ugrin već je nekoliko puta odgađala ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, dajući još vremena za rješavanje problema toga brodogradilišta – za dolazak strateškog partnera, dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, odnosno za utvrđivanje mogućnosti restrukturiranja hrvatske brodogradnje.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad 3. majem, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. Potkraj ožujka ukupna blokada iznosila je 92,4 milijuna kuna, od toga je dug za radničke plaće 18,6 milijuna kuna.

Potencijalni strateški partneri

U zadnjih godinu i više dana, kao potencijalni strateški partneri Uljanika i 3. maja spominjali su se Kermas grupa, Brodosplit, talijanski Fincantieri i drugi, ali suradnja s njima u konačnici nije ostvarena. U 3. maju i pulskom Uljaniku uskoro se očekuje dolazak izaslanstva potencijalnog kineskog strateškog partnera, koji bi snimio stanje, a potom odlučio o mogućem ulaganju.

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je u prošloga tjedna kako je posjet kineskog premijera Lija iskoristio da mu pojasni kontekst hrvatske brodogradnje te ga je zamolio da predstavnici ključne kineske kompanije koji se bave brodogradnjom posjete Uljanik i 3. maj i vide bi li mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranju, a sve bi se, kazao je, trebalo dogoditi “vrlo brzo”.

Direktor 3. maja Edi Kučan izjavio je, pak, u utorak, uoči ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci, da je svaki potencijalni strateški partner, koji bi omogućio opstanak brodogradnje u Rijeci dobrodošao, ali da 3. maj ima sve manje vremena i da je hitno potrebno pronaći model privremenog financiranja, odnosno oko 150 milijuna kuna s kojima bi se omogućio nastavak proizvodnje i isplata plaća, prenosi Hina.

No, ocijenio je da bi to za 3. maj moglo biti kasno i da za to brodogradilište treba hitno naći neki način financiranja, kako bi moglo preživjeti.

Jadranski sindikat od pape Franje i kardinala Bozanića traži da mole za radnike Uljanika

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac uputio je pismo papi Franji sa zamolbom da moli za radnike brodogradilišta Uljanik i 3. maj te njihove obitelji, o čemu je u srijedu pismom obavijestio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, od kojega također traži da moli da se radnicima isplate plaće te očuvaju brodogradilišta.

“Političari su nam oduzeli kršćanski blagdan Božić, ali im to nije bilo dovoljno već rade i na oduzimanju Uskrsa”, ističe Cerovac u pismu kardinalu Bozaniću te poručuje kako gladni radnici i njihove obitelji više nisu vijest, nije vijest niti to što ostaju bez nekretnina, završavaju nezbrinuti na ulici, bježe u druge države gdje se poslodavci i političari bolje odnose prema njima.

Naglašava kako dolazi Uskrs “kada će ti isti političari koji su svojim nečinjenjem i krivim odlukama doveli građane Hrvatske u tešku životnu situaciju” sjediti u crkvama na prvim mjestima, kao najveći kršćani.

“Kršćani koji se brinu za svoje stado!!! A, što nakon što izađu iz crkve? Hoće li biti bolji u svom radu? Hoće li raditi napokon u interesu radnika i građana ili će raditi na izmjenama zakona, čije izmjene će biti u interesu manjeg broja građana, a na štetu većine ostalih građana RH”, upitao se Cerovac.

Od crkvenih poglavara traži da se konačno oglase o problemu hrvatske brodogradnje, radnika i njihovih obitelji.

Crkvenim poglavarima: Ako podržavate radnike poslat ćete poruku političarima

“Na vama je da se napokon odredite što podržavate. Ako podržavate radnike brodogradilišta, ovih dana poslati ćete poruku političarima, kao što ćete tražiti da i mi dočekamo dostojanstveno u krugu obitelji veliki blagdan Uskrs”, istaknuo je Cerovac.

U pismu upućenom papi Franji naveo je kako je stigao i drugi najveći kršćanski blagdan kojeg radnici i članovi njihovih obitelji ne mogu slaviti zbog nezainteresiranosti hrvatskih političara koji umjesto da rješavaju nastale nedostatke, te pronađu rješenja i radnicima isplate zaostale plaće, rade na trošenju naših novaca za izbor hrvatskih političara u Europski parlament.

“Takvim odnosom prema radnicima Ukrali su nam Božić, a sad će isto uraditi i s Uskrsom. Gladni i izmučeni radnici ponizno Vam se obraćaju da u Velikom tjednu molite za nas i naše članove obitelji, odnosno za rješenje naših problema. Uvjereni u Vašu zauzetost za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, nadamo se kako ćete uslišiti naš vapaj” – zaključio je Cerovac pismo upućenom Papi.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari