OPRAVDANO ILI NE?! KD Čistoća u 2016. godini ostvarila gubitak u iznosu od 17,9 milijuna kuna

Sva druga komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke ostvarila su dobit u poslovanju

Sva komunalna i trgovačka društva u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Rijeke ostvarila su u 2016. godini dobit u poslovanju, osim Komunalnog društva Čistoća, koje je zbog kašnjenja u početku rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina ostvarilo gubitak od 17,9 milijuna kuna, od čega je veći dio već pokriven iz zadržane dobiti iz prethodnih godina, a ostalo će se namiriti iz dobiti društva u narednom razdoblju, rečeno je na današnjem gradonačelnikovom kolegiju, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Pozitivno mišljenje revizora

Prema izvješćima o poslovanju komunalnih i trgovačkih društava u protekloj godini, KD Kozala ostvarilo je dobit u iznosu od 90 tisuća kuna, Rijeka plus u iznosu od 2,17 milijuna kuna, Rijeka promet u iznosu od 3,6 milijuna kuna, Poslovni sustavi u iznosu od 3,19 milijuna kuna, a Rijeka sport u iznosu od 62 tisuće kuna.

Dobit su ostvarili i KD Autotrolej u iznosu od 642 tisuće kuna, KD Vodovod i kanalizacija u iznosu od 382 tisuće kuna, Energo u iznosu od 318 tisuća kuna, a Riječka razvojna agencija Porin u visini od 40 tisuća kuna te su sva četiri društva svoju dobit iskoristila za pokriće gubitaka iz prethodnih razdoblja.

Foto: Grad Rijeka

Vanjske revizorske tvrtke dale su pozitivno mišljenje na financijska izvješća svih društava.

Obersnel: „Opravdani i očekivani gubitak KD Čistoća“

Jedino društvo koje je ostvarilo gubitak je KD Čistoća u iznosu od 17,9 milijuna kuna. Kako je kazala predstavnica KD Čistoća Snježana Šuković, gubitak u poslovanju nastao je isključivo zbog nepravovremenog puštanja u rad ŽCGO Marišćina, što je uzrokovalo dodatne troškove jer se prikupljeni otpad zbrinjavao na odlagalištima izvan Primorsko-goranske županije.

Veći dio gubitka u iznosu od 11,8 milijuna kuna već je pokriven iz zadržane dobiti, 161 tisuća kuna je pokriveno iz ostalih rezervi, dok će se ostatak od 5,9 milijuna kuna pokriti iz ostvarene dobiti društva u narednom periodu.

Reorganizacije poslovanja

Proteklu godinu u poslovanju komunalnih i trgovačkih društava obilježila je druga faza reorganizacije poslovanja, i to na način da je tvrtka Poslovni sustavi, osnovana u 2015. godini, preuzela potpornu funkciju za komunalna društva Kozala i Čistoća te trgovačko društvo Energo, ujedno preuzimajući i dio njihovih zaposlenika.

Također, u 2016. godini završena je druga, vrlo zahtjeva faza uređenja odnosa između Rijeka prometa i Rijeka plusa – u 2015. godini je Rijeka plus preuzeo komercijalne djelatnosti vezane uz parkiranje, dok je u 2016. godini došlo do prijenosa imovine (garaže Zagrad B i kompleksa Žabica) i financijskih obveza vezanih uz obavljanje djelatnosti parkiranja.

Kako je kazao član Uprave Poslovnih sustava i direktor Rijeka plusa Željko Smojver, na taj se način želi postići pozitivan efekt na poslovanje svih društava u sastavu Poslovnih sustava, a time i učiniti uslugu građanima što atraktivnijom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako su u 2016. godini komunalna i trgovačka društva uspješno poslovala isporučujući građanima kvalitetnu uslugu, pritom ujedno provodeći uspješno proces transformacije komunalne djelatnosti. Time su postignute značajne uštede te su ostvarene dobiti iskorištene za pokrivanje gubitaka iz prethodnog razdoblja.

Više od 200 milijuna kuna investicija komunalnih i trgovačkih društava

Kvaliteta usluge građanima povećana je ulaganjima od više od 200 milijuna kuna, s time da je u protekloj godini najviše investirao KD Vodovod i kanalizacija, ulažući 139,4 milijuna kuna u više od 110 razvojnih zahvata u projekte javne vodoopskrbe i javne odvodnje Rijeke i riječkog prstena.

Investirala su sva komunalna i trgovačka društva pa je tako, između ostaloga, nabavljeno novih 10 zglobnih autobusa te su ugrađeni klima uređaji u 52 autobusa, završena je sanacija odlagališta Viševac te izgrađeno postrojenje za proizvodnju električne energije iz odlagališnog plina, ugrađeni prvi poluukopani spremnici za selekciju otpada, izgrađeni su novi plinovodni ogranci te zamijenjeni dijelovi toplovoda, izgrađeno je 248 novih grobnih mjesta te je nabavljena različita oprema.

Investicijske aktivnosti nastavit će se i dalje, budući da su komunalna i trgovačka društva osigurala i značajna sredstva iz europskih fondova.

„Možemo biti zadovoljni poslovanjem komunalnih i trgovačkih društava u protekloj godini, budući da su sva, osim KD Čistoća, poslovala s dobiti, a i sam gubitak Čistoće bio je očekivan i opravdan. Vjerujem da će situacija u 2017. godini biti još povoljnija, prije svega kako bi građani dobili što kvalitetniju uslugu,“ zaključio je gradonačelnik Obersnel.

S obzirom na to da su počela s radom u 2016. godini, na gradonačelnikovom kolegiju nisu se našla izvješća o radu ostalih gradskih trgovačkih društava, i to društava Smart Ri, CEKOM Brodogradnja te društva Rijeka 2020., tvrtke osnovane s ciljem provedbe projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Bez primjedbi na Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju

Nakon što je provedeno Savjetovanje sa zainteresiranom javnosti, konačni Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi za pedagošku 2017./2018. godinu upućen je na usvajanje Gradskom vijeću.

Tijekom savjetovanja, koje je trajalo od 14. lipnja do 14. srpnja i bilo otvoreno za sve građane, nije pristigla niti jedna primjedba. Programom je predviđeno da će se predškolska djelatnost financirati prema istim kriterijima kao i do sada, ali sa širim obuhvatom s obzirom na proširenje kapaciteta kako u Dječjem vrtiću Rijeka, tako i kod dječjih vrtića drugih osnivača.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views