OPROŠTAJ OD FRA SERAFINA SABOLA Ostavio je neizbrisiv trag na Trsatu i u cijeloj Rijeci, bio je čovjek koji je gradio mostove među ljudima

U Auli Ivana Pavla II. Franjevačkog samostana na Trsatu održana je komemoracija za pokojnog fra Serafina Sabola, dugogodišnjeg gvardijana Svetišta Majke Božje Trsatske

Tom su se prilikom od njega oprostili brojni njegovi prijatelji i suradnici, prisjećajući se ne samo njegove bogate duhovne ostavštine nego i dirljivih osobnih anegdota, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ivo Josipović, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, riječki nadbiskup Ivan Devčić…

Fra Serafin Sabol rođen je 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, a preminuo je u subotu, 21. siječnja, u 71. godini nakon duge i teške bolesti. Primorje je smatrao svojim domom, a zbog svojega je vedrog duha i silne pozitivne energije bio izuzetno omiljen i poštovan. Ostavio je neizbrisiv trag na Trsatu, ali isto tako u cijeloj Rijeci, u svojoj franjevačkoj provinciji. Bio je čovjek koji je gradio mostove među ljudima i kojemu nikada ništa nije bilo teško.

Komemorativni skup

Komemorativni skup organizirali su Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija i Trsatsko svetište, a uz fra Antuna Jesenovića, gvardijana Trsatskog svetišta, govorili su i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit.

„U ovih dvadesetak godina, vezalo nas je, uz ljubav prema našem gradu, i iskreno prijateljstvo u onom pravom, jednostavnom i istinskom značenju te riječi. Ponosan sam što sam bio Serafinov prijatelj i što sam mogao s njim podijeliti dio njegovog životnog puta od naših prvih energičnih susreta pa do bolesničke postelje, u kojoj nije gubio svoj živi duh, svoju pozitivnost i želju da još nešto napravi za druge“, rekao je gradonačelnik Obersnel, ističući koliko je bio vrijedan svojoj franjevačkoj zajednici, trsatskim i riječkim vjernicima, svim hodočasnicima i ljudima dobre volje koji dolaze u riječko i hrvatsko svetište.

Gradonačelnik je, između ostalog, dodao i da je Rijeka imala sreću što je postala njegov dom i grad koji je toliko volio.

U svom oproštajnom pozdravu župan Zlatko Komadina rekao da je vjernicima, ali i svim dobronamjernim ljudima, širom otvorio vrata Trsatskog svetišta koje je postalo omiljeno mjesto okupljanja, druženja, molitve.

Fra Ilija Vrdoljak istaknuo je kako i danas prema onome što je iza sebe ostavio vidimo kolika je srca uspio dotaknuti i otvoriti, dok je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić za fra Serafina rekao kako je bio kreativan duh što je dovelo do duhovnog preporoda Trsatskog svetišta što je prepoznato i izvan granica Hrvatske.

Posljednji ispraćaj

Nakon komemoracije uslijedio je posljednji ispraćaj fra Serafina Sabola na Groblju Trsat, a prigodnim riječima od njega se oprostio fra Emanuel Hoško. Po završetku pogreba, u bazilici Majke Božje Trsatske, služila se Sveta misa zadušnica.

U čast pokojnog fra Serafina Franjevačka mladež organizirala je i procesiju koja je krenula od kipa Ivana Pavla II., prošla Marijinom perivojem te uz Aulu Ivana Pavla II. prema Krautzekovoj ulici i dalje nogostupom prema Groblju Trsat.

Oproštaj od fra Serafina

Uz članove obitelji preminulog fra Serafina, u ime Grada Rijeke na komemoraciji su bili zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Miroslav Matešić te predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac. Od ovog velikog čovjeka koji Trsatu i Rijeci donio svojevrsnu duhovnu renesansu oprostili su se i brojni građani te predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života.

Članovi obitelji fra Serafina

Fra Serafin Sabol – postignuća za vječnost

Fra Serafin Sabol klasičnu franjevačku gimnaziju završio je u Zagrebu, a diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1973. godine. U franjevački red stupio je 25. kolovoza 1963. godine, a za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. godine. Službovao je u Virovitici, Požegi, Zagrebu te zadnjih 25 godina u Rijeci u Trsatskom samostanu Majke Božje.

Osim svojih redovnih svećeničkih i pastoralnih obaveza, ostvario je mnoge velike projekte, poput izgradnja Aule pape Ivana Pavla Drugoga na Trsatu, uređenje prostora za riznicu Franjevačkog samostana i uređenje Perivoja Majke Božje Trsatske. Bio je jedan od glavnih organizatora posjeta pape Ivana Pavla Drugoga Hrvatskoj i Rijeci 2003. godine. Osobito odan ovome papi, fra Serafin zaslužan je što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”.

Za svoj rad dobio je mnoštvo priznanja i nagrada, a među njim i Nagradu Grada Rijeke 1998. za plemenit i nesebičan rad na obnovi Svetišta na Trsatu i promicanju duhovne kulture te županijsku nagradu za životno djelo 2015., čime mu je odano priznanje za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta, ali i za njegovo ukupno svećeničko, kulturno i civilizacijsko djelovanje.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari