Organizatori riječkog Hoda za slobodu poručili: Rijeka je za očuvanje postojećih ljudskih prava!

Više od 1.500 građana i građanki Rijeke i njihovih gostiju okupilo se danas u Hodu za slobodu, mirnom okupljanju čije su glavne poruke sloboda na pravo izbora i očuvanje postojećih ljudskih prava

Rijeka je još jednom poručila da je za život protiv svake prisile, nasilja i diskriminacije te da je za zaštitu onih koje su još uvijek slabije – za slobodu žena da same odlučuju o svom tijelu te budu jednakopravne članice društva.

Unatoč tenzijama koje su se dan prije Hoda stvarale u javnom prostoru te anticipirale sukob između sudionika Hoda za slobodu i Hoda za život koji se na drugom dijelu riječkog Korza održavao u isto vrijeme, skup je u cijelosti prošao u miru te su sudionici i sudionice ponovno pokazali demokratsku zrelost.

“Od prošle godine, kad smo se prvi put okupili i pokazali zajedništvo u obrani sloboda, situacija nije ništa bolja. Naprotiv, naše je društvo u još brojnijim društvenim i političkim problemima – nesigurnost radnih mjesta, ispodprosječna primanja, propadanje industrije, visoka tolerancija na korupciju, stranačka podobnost kao kriterij društvenog uspjeha, opadanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanje na sramotno niskim razinama, novinari u strahu a crkva kao važan politički akter. U tom kontekstu, neobično nam je da već izboreno pravo na siguran prekid trudnoće predstavlja veću prijetnju i problem po ovo društvo od svega navedenog”, navode iz inicijative Građanke i građani Rijeke, organizatori Hoda za slobodu, te sugrađankama i sugrađanima još jednom zahvaljuju što su tu poruku prepoznali i podržali.

Za inicijativu Građanke i građani Rijeke,

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima “Vida”, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Prostor Plus, Kreativni kolektiv Kombinat, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’, Udruga Filmaktiv, Udruga LFF, Udruga RiRock te brojni pojedinci i pojedinke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views