PREZENTACIJA U DJEČJOJ KUĆI

Osmogodišnji razvoj kulture Rijeku učinio gradom kulture u punom smislu riječi

Danas su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar u Dječjoj kući održali prezentaciju projekata i programa realiziranih u području kulture u razvojnom ciklusu od 2013. godine do kraja 2020.

Razdoblje je to tijekom kojega se realizirala kulturna strategija Grada Rijeke, donesena 2013., usklađena s financijskom perspektivom EU.

Osmogodišnji period za svoje je glavne ciljeve i prioritete tada postavio ambiciozan plan unaprjeđenja kulturne infrastrukture i kandidaturu za titulu Europske prijestolnice kulture.

Kako je naglašeno na današnjem predstavljanju rezultata razvojnog ciklusa, upravo je uspjeh u EPK kandidaturi zadao dinamiku realizacije strategije i njen fokus usmjerio na objekte i procese koji su bili dijelom projekta EPK. A ovaj je projekt ujedno pokazao da je Rijeka jedina od ukupno pet europskih prijestolnica kulture koja je tijekom pandemijskih 2020. i 2021. godine realizirala svoj program.

Dvadeset jedan novi prostor za kulturu

U strateškom je razdoblju otvoren 21 novi prostor kulture od kojih ustanove upravljaju s njih 13, a raznorodni korisnici s njih 5, dok s 3 upravlja Grad Rijeka, ali su oni dostupni za korištenje svim građanima.

Osmišljen je, projektiran i putem EU fondova financiran najveći investicijski projekt u području kulture u samostalnoj Hrvatskoj, a i jedan od najvećih ikada – obnova kompleksa bivše tvornice “Rikard Benčić”.

Među novootvorene i novoobnovljene prostore kulture ubrajaju se prostori ustanova u kulturi:  Muzeja Grada Rijeke (obnovljena Palača Šećerane, obnovljena Kockica i bivše željezničko skladište na Žabici – izložbeni prostor „Torpedo – prvi na svijetu“), Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (tzv. H-objekt i stan u Zagrebačkoj ulici za Rezidencijalni program „Kamov“), Gradske knjižnice Rijeka (Dječja kuća, ogranak lijepe književnosti u Filodrammatici i ogranak na Trsatu), Art kina (Mini Art kino i Art kino Lab), Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (nove radionice i skladišta u Baračevoj ulici i „Zajc Lab“ u Delti 5).

Tri su nova prostora kojima upravlja Grad Rijeka: Exportdrvo, RiHub – coworking prostor za dionike kreativnih industrija i Delta 5 (kojom osim Grada upravlja i Sveučilište u Rijeci, „DeltaLab: Centar za urbanu  tranziciju, arhitekturu i urbanizam“).

Također, niz je novih prostora kulture kojima upravljaju drugi subjekti iz područja kulture: nova galerija „Juraj Klović“ (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka), Društveno-kulturni centar Drenova (Udruga Bez granica), Knjižara i antikvarijat Ex-Libris (Ex libris d.o.o.), Muzej farmacije JGL (Jadran galenski laboratorij d.d. u suradnji sa Muzejom grada Rijeke), Galerija Principij (Fotoklub Rijeka), Muzej djetinjstva (Udruga Calculus).

Nadmašeni ciljevi u financiranju kulture

Jedan od ključnih strateških ciljeva postavljenih za osmogodišnje razdoblje bio je zadržavanje nivoa financiranja kulture i nivoa kulturnih sadržaja dostupnih građanima.

Taj je cilj višestruko nadmašen udvostručenjem proračuna za kulturu u kontekstu ukupnog gradskog proračuna, sa prosječno 9% na preko 18% u zadnje dvije godine strateškog perioda. Također, velik rast investicija nastao je na valu projekta EPK 2020 i uspješnog povlačenja EU sredstava.

Snažna uključenost kulturnih ustanova u projekt EPK 2020, vidljiva je i iz financijskih pokazatelja. I konačno, sredstva za javne potrebe u kulturi nisu se smanjivala za vrijeme EPK 2020 ciklusa, kako je strateškim planom i obećano.

VIDEO DANA:

Izvanproračunska sredstva angažirana u kulturi

U strateškom osmogodišnjem periodu, pored sredstava lokalnog riječkog proračuna, u kulturu i kulturne projekte i programe slilo se gotovo 150 milijuna kuna EU sredstava.

Kroz sufinanciranje projekta EPK 2020 s nacionalnog nivoa kulturi u Rijeci stiglo je 52,8 milijuna kuna, a od strane Primorsko-goranske županije u kulturu je injektirano gotovo 8 milijuna kuna. Nikada ranije nisu izvanproračunska sredstva u tolikom razmjeru i količini sudjelovala u proračunu kulture.

Proračun za kulturu u drugoj je polovici strateškog razdoblja (2017. – 2020.) više nego udvostručen u odnosu na prvu polovicu (2013. – 2016.), što jasno govori o dinamici rada.

Učinkovit rad Odjela za kulturu

Za potrebe realizacije ovakvog razvojnog i investicijskog ciklusa reorganiziran je Odjel gradske uprave za kulturu, koji se posvetio prvenstveno strateškim zadacima i činjenici da je Hrvatska početkom ovog strateškog razdoblja postala punopravna članica Europske unije.

Rezultat ovakve reorganizacije je 25 EU projekata realiziranih u čitavom sustavu kulture, povučenih gotovo 20 milijuna eura, ali i dvije novoosnovane ustanove u kulturi (Art kino i HKD) te jedinstveni model suradnje sa izvaninstitucionalnim sektorom koji je preuzeo programsko upravljanje prostorima Filodrammatice i Palacha.

Rijeka spremna za novo strateško razdoblje u području razvoja kulture

Riječka je kultura realizacijom ambiciozne strategije razvoja od 2013. do 2020. godine pokazala da zauzima ne samo relevantno mjesto u urbanom duhu grada, već i da je njena pokretačka snaga u razvoju društva golema.

Provedbene politike u realizaciji strategije kulturnog razvoja bile su dobro usklađene i njihov je rezultat danas vidljiv u kvalitetnom nasljeđu koje već i damom kvantitetom nadmašuje mnoge hrvatske i europske gradove.

Rijeka je postavila dobre temelje za novi razvojni ciklus koji predstoji kulturi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari