PODRUČJE KLANE SVE ZANIMLJIVIJE

Video | Osniva se zajednička TZ Grada Kastva i Općine Klana, u fokusu još bolja promocija šuma Loza i Lužina

Turističko udruživanje Kastva i Klane otvara brojne mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja novih proizvoda. Osnovni motiv svakako su veliki potencijali zajedničkog područja šuma Loza i Lužina koje Kastav već niz godina uređuje i promovira, a koji se većim dijelom nalaze na teritoriju općine Klana. 

Šuma je tako postala praktički kastavski brand i omiljeno izletište velikog broja posjetitelja, šetača i rekreativaca. Logički nastavak projekta bilo bi uređenje Šparožne jame, speleološkog objekta koji nije otvoren za javnost, a nalazi se također na području općine Klana.

Odluka o osnivanju zajedničke Turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana prošla je Vijeća grada Kastva i Općine Klana čime su stečeni uvjeti da se krene u formaliziranje odluke dogovaranjem hodograma aktivnosti spajanja i sklapanjem sporazuma koji je preduvjet formalnom udruživanju.

Područje Klane postaje turistički sve zanimljivije i zbog trenda odmicanja glavnih turističkih kretanja s uskog obalnog pojasa i jačanjem interesa za nove i inovativne oblike turizma. U perspektivi će Klana zasigurno imati jak rast kapacitet i rast turističke aktivnosti.

Slična se je situacija već odigrala u Kastvu koji je sukladno tome već godinama gradi prepoznatljivu turističku priču na outdoor aktivnostima, gastronomiji i brojnim kulturnim, sportskim i drugim događanjima. Kastavska iskustva sigurno će poslužiti valorizaciji potencijala i resursa koja će dovesti do unapređenja turističke priče u Klani i okolici.

Turističko udruživanje Kastva i Klane otvara brojne mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja novih proizvoda. Osnovni motiv svakako su veliki potencijali zajedničkog područja šuma Loza i Lužina koje Kastav već niz godina uređuje i promovira, a koji se većim dijelom nalaze na teritoriju općine Klana.

Klana ima i druge potencijale u smislu razvoja rekreativnog turizma: visoravan Gumance koja zadivljuje svakoga tko se tamo nađe, okolna brda poput Pliša koja privlače mnogobrojne planinare, povijesne atrakcije Rimski zid koji prolazi Studenom i Gradina koja postaje mjestom sve više kulturnih događanja, kućica Rebar uz koju su vidljive “koline” – u kamen urezani tragovi kotača starih vozila kojima su se vukla drva iz gornje šume. Udruživanje će svakako u promotivnom smislu pomoći i “jačanju” Gljivijade i ostalih manifestacija koje su odvijaju u Klani.

Udruživanjem se ostvaruje i pristup fondovima namijenjenim udruženim turističkim zajednicama što također otvara vrata novim projektima.

Sljedeći koncerti

Koncert u sklopu europske turneje jazz kvarteta gitarističkog virtuoza Ratka Zjače Nocturnal Four slijedi 2. kolovoza s početkom u 21 sat unutar zidina Gradine u Klani, a u organizaciji Općine Klana u suradnji s Gradom Kastvom i Turističkom zajednicom Kvarnera.

Jazz kvartet pod imenom Nocturnal Four koji je okupio Ratko Zjača čine:

  • višestruko nagrađivani gitarist RATKO ZJAČA s velikom internacionalnom diskografijom
  • jedan od najpoznatijih američkih jazz bubnjara JOHN RILEY
  • jedan od vodećih europskih orguljaša RENATO CHICCO
  • jedan od najboljih europskih saxofonista STEFANO BEDETTI.

Biografije svih članova više su no impresivne. Ovi su profesionalni glazbenici i cijenjeni edukatori nastupali diljem svijeta i surađivali s velikanima svjetske glazbe, npr. Riley s Miles Davisom i Mikeom Sternom.

Riley djeluje i kao redovni profesor bubnjeva na čuvenim akademijama Manhattan School of Music, The New School i SUNY Purchase, a stalni je vanjski profesor na Konzervatoriju u Amsterdamu. Autor je i najprodavanije bubnjarske knjige svih vremena The Art of Bop Drumming, Beyond Bop Drumming.

Ratko Zjača snimio je čak 17 autorskih albuma, a svoju je glazbenu izobrazbu osim na Sveučilištu u Zagrebu „brusio“ studiravši na Konzervatoriju u Rotterdamu te sveučilištu New York University School of Music.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari