IZBORI ZAMJESNE ODBORE

Ostrogović pozvao Riječane na izbore za mjesne odbore: ‘Riječki HDZ je za proces decentralizacije, MO trebaju veće ovlasti”

Predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović povodom nadolazećih izbora za vijeća mjesnih odbora osvrnuo se na važnost samih izbora i pozvao građane da izađu na izbore i izborom svojih predstavnika aktivno sudjeluju u rješavanju problema u sredinama u kojima žive i djeluju

Ostrogović je komentirao i novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava namjenjenih mjesnim odborima s kojim se ne slaže, obzirom da se iznos sredstava namijenjen mjesnim odborima umanjuje a dio sredstava, sada centraliziran odlukom Grada, može se prenamijeniti za potrebe održavanja javnih površina i prometne infrastrukture ne poštujući želje i potrebe predstavnika mjesnog odbora

“S obzirom na nadolazeće izbore za vijeća mjesnih odbora, valja naglasiti da su oni itekako važni obzirom da sami građani svojim glasom neposredno sudjeluju u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg života u sredini u kojoj žive i djeluju, počevši od izgleda ulica, parkova, igrališta i svih onih malih svakodnevnih stvari, a ipak tako velikih i bitnih. Uostalom, kao što znamo, male promjene generiraju one željene i – veće.

Riječki HDZ zalaže se za proces decentralizacije

U tom kontekstu, riječki HDZ zalaže se za proces decentralizacije upravljanja na općenitoj razini, pa tako i za decentralizaciju na lokalnoj razini, na način da mjesni odbori dobiju veće ovlasti i na taj način doprinose ostvarenju cilja neposredne demokracije. U takvome načinu djelovanja građani imaju veće mogućnosti da utječu na razvoj i boljitak svojih sredina čime mijenjaju i lice svojega grada.”, naglasio je Ostrogović.

“Spomenuti izbori su posebno značajni s obzirom na dosadašnje aktivnosti aktualne Vlade Republike Hrvatske, obzirom da je upravo ona svojom inicijativom, odnosno konkretnim i usmjerenim djelovanjem, na čelu s premijerom Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade te ministrom mora, prometa i infrastrukture Butkovićem, omogućila sve promjene koje se trenutno događaju u Rijeci, počevši od nove zgrade sveučilišne bolnice na Trsatu, Zagrebačke obale, ceste D-403, LNG terminala te nove ACI marine Rijeka, a imala je presudnu ulogu i u saniranju „3. maja“. Zbog svega toga, ovi su izbori od iznimne važnosti, jer se glasovanjem za mjesne odbore daje podrška našoj političkoj opciji na lokalnoj razini, što se neizravno odražava i u širem kontekstu, obzirom da nam predstoji izborna 2024. godina za koju nam upravo ovi izbori daju određen signal političkih trendova koji su naklonjeni HDZ-u”, uvjeren je Ostrogović.

Riječki HDZ u trideset mjesnih odbora izlazi samostalno, a u dva mjesna odbora, Brajda-Dolac i Drenova, u kolaciji s HSU-om.

U konačnici, HDZ na ovim izborima, prema objavljenim kandidacijskim listama, ima najviše nositelja lista, ukupno njih 32 što je potvrda jedinstva i zajedništva stranke koja, prema riječima Ostrogovića, ima jasnu viziju i strategiju za razvoj grada što, između ostalog, uključuje usmjerenost na zelene površine te igrališta za djecu.

Pod sloganom „Zajedno za bolju Rijeku“

“Pod sloganom „Zajedno za bolju Rijeku“ naglašavamo naš imperativ, a to je povećanje socijalnog dijaloga s ciljem novih rješenja za dobrobit naše zajednice. Prema tome, aktivnim zastupanjem interesa građana želimo i dalje predlagati gradskoj vlasti nužna i kvalitetna rješenja za razne probleme i potrebe zajednice, a posebno one vezane za komunalnu i prometnu infrastrukturu. U svemu tome bitna je, dakako, veća uključenost samih građana u rad lokalne zajednice, čime se povećava razina demokracije”, naglašava Ostrogović te dodaje da građani itekako mare za svoj kvart, što najbolje pokazuju primjeri MO Pehlin, Grbci, Brašćine-Pulac i Srdoči gdje je HDZ već dugi niz godina ima većinu u vijećima mjesnih odbora, a koji su sa svojim dosadašnjim upravljanjem projektima primjer kvalitetnog upravljanja.S druge strane, MO Sveti Nikola, ujedno i najveći u Rijeci, eklatantan je primjer neiskorištenog potencijala koji nezasluženo sve ove godine stagnira.

“U kontekstu ovih izbora koji se tiču mjesnih odbora važno je istaknuti i novi prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava komunalne naknade prema kojem se smanjuje dio dosadašnjih sredstava namjenjenih za održavanje komunalne infrasktrukture mjesnih odbora.

K tome se ta sredstva raspoređuju prema procjeni Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga prioritetnih radova, što konkretno znači da će mjesni odbori raspolagati s manje sredstava, drugim riječima neće moći o istima autonomno odlučivati, već će se ta sredstava moći općenito koristiti za potrebe održavanja javnih površina i prometne infrastrukture o čemu će se centralizirano odlučivati na razini Grada Rijeke, izvan sustava mjesnih odbora.

Pitanje je zapravo koliko će takva odluka doprinijeti razvijanju izravne demokracije, a koliko joj je zapravo cilj da Grad raspolaže sa financijskim resursima prema svojim preferencijama, ne poštujući volju naših sugrađana u mjesnim odborima, što bi u konačnici trebao biti cilj gradskog Odjela za gradsku samoupravu i upravu”, zaključuje Ostrogović te još jednom poziva građane Rijeke da izađu u nedjelju na izbore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari