JEDNA TOČKA DNEVNOG REDA

Video | Gradsko vijeće razriješilo Ervina Dubrovića ali nije potvrdilo Sabrinu Žigo za novu ravnateljicu Muzeja grada Rijeke

Gradsko vijeće razriješilo je Ervina Dubrovića s dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke, a istodobno nije imenovalo Sabinu Žigu, koja je predložena za ravnateljicu ustanove u narednom četverogodišnjem mandatu.

Prema danas donesenoj odluci, Dubrović prestaje biti ravnatelj Muzeja grada Rijeke 31. ožujka 2023. godine. Razlog prestanka njegovog mandata, započetog krajem 2019. godine, jest činjenica što je u međuvremenu navršio 65 godina i stekao uvjete za starosnu mirovinu.

Na njegov zahtjev, zbog dovršenja započetih projekata Palače šećerane i broda Galeb, produženo mu je obnašanje mandata do kraja 2022. godine, a kako do tog datuma nije izabran novi ravnatelj, budući da na natječaju objavljenom u rujnu 2022. niti jedna kandidatkinja nije dobila potrebnu većinu glasova Upravnog vijeća, obnašanje mandata produženo mu je do izbora novog ravnatelja. U međuvremenu, u siječnju 2023. godine raspisan je ponovljeni natječaj za ravnatelja Muzeja grada Rijeke.

Odluka o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju nove ravnateljice Muzeja grada Rijeke bila je jedina točka današnje sjednice Gradskog vijeća. Naime, na protekloj sjednici, održanoj u veljači, nakon dugotrajne rasprave i nekoliko stanki radi dogovora klubova vijećnika, predlagatelj – Upravno vijeće Muzeja grada Rijeke – s dnevnog reda sjednice povukao je prijedlog odluke o imenovanju Sabrine Žigo za novu ravnateljicu Muzeja grada Rijeke.
Kako je tada pojasnio predsjednik Upravnog vijeća Petar Petrinić, prijedlog odluke je povučen kako radi daljnjeg radi neometanog rada sjednice, tako i zbog dorade materijala i obrazloženja.

Upravno je vijeće za novu ravnateljicu predložilo Sabrinu Žigo, magistru povijesti umjetnosti i povijesti te višu kustosicu u Muzeju grada Rijeke. Upravno vijeće je na ponovljenom natječaju, između tri kandidata, upravo Žigo ocijenilo kao najbolju kandidatkinju, obrazlažući:

„Nakon pregleda dokumentacije propisane natječajem triju pristiglih prijava kandidata (Eme Makarun, Željka Bistrovića i Sabrine Žigo) te polusatnih predstavljanja njihovih planova za period od 2023. do 2026., odlučili smo se za kandidatkinju Sabrinu Žigo, koja ima najviše najviše muzejsko zvanje, najbogatiju biografiju te jasno i plauzibilno definirani četverogodišnji plan“.

Prije utvrđivanja svog prijedloga za ravnatelja, Upravno vijeće je zatražilo mišljenje Stručnog vijeća Muzeja o prijavljenim kandidatima, iako sukladno izmjeni Zakona o muzejima, nije bilo u obvezi isto pribavljati. Stručno je vijeće, kojeg čini stručno muzejsko osoblje, s velikom većinom glasova za ravnateljicu odlučilo podržati kandidatkinju Emu Makarun, magistru povijesti umjetnosti i povijesti te višu kustosicu u Muzeju.
„Međutim, mišljenje je dano reduktivno, tj. bez argumentacije – predlaganjem izbora jednog kandidata. Stoga mišljenje Stručnog vijeća, nažalost, nije bilo od značajne pomoći prilikom donošenja odluke“, stoji u obrazloženju odluke Upravnog vijeća, dorađenom nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća.

Između dvije sjednice Gradskog vijeća održana je i nova sjednica Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke, na kojoj je dopunjeno obrazloženje prijedloga o imenovanju nove ravnateljice, na način da je dan usporedni prikaz predložene kandidatkinje Sabrine Žigo s programima rada preostalo dvoje kandidata.

„Upravno vijeće je sva tri kandidata ocijenilo kvalitetnim, motiviranim, sa zanimljivim programima, međutim biografiju, iskustvo i planirani budući program kandidatkinje Žigo ocijenilo je najkvalitetnijim“, zaključio je obrazlaganje predsjednik Upravnog vijeća Petrinić.

Očitovanje o svojoj podršci imenovanju Sabine Žigo za novu ravnateljicu dao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović, dok je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan istaknula kako stoje iza toga da je Žigo stručna kandidatkinja koja može kvalitetno voditi ustanovu.

Nakon rasprave, Gradsko vijeće je donijelo odluku da će dosadašnjeg ravnatelja razriješiti dužnosti, no nije izglasana odluka o imenovanju Sabrine Žigo za novu ravnateljicu.

Za imenovanje nove ravnateljice glasovali su vijećnici SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i platforme Možemo! (16 glasova), protiv su bili vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera te nezavisni vijećnici Maša Magzan, Iva Rinčić, Marin Račić, Davor Štimac (12 glasova), dok su suzdržani bili vijećnici Mosta (4 glasa).

Obrazlažući svoje protivljenje imenovanju Žigo za novu ravnateljicu, vijećnici su naglasili ono što je bilo istaknuto i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a to je da nemaju problem s Žigo kao kandidatkinjom, već smatraju da je došlo do proceduralne pogreške kod provođenja natječaja.

U raspravi su nezavisni vijećnici Rinčić, Štimac i Magzan, kao i vijećnik HDZ-a Josip Ostrogović istaknuli kako smatraju da je došlo do pogrešnog tumačenja zakona tko je osnivač ustanove i tko donosi odluke, što je dovelo do situacije da je Upravno vijeće Muzeja grada Rijeke imenovao gradonačelnik, dok je za imenovanje ravnatelja odgovorno Gradsko vijeće. S njima se složio i vijećnik Vedran Vivoda (Akcija mladih), dodajući kako neće glasovati za predloženu odluku, smatrajući da se radi o političkom kadroviranju. Dio vijećnika u raspravi je predložio da se na današnjoj sjednici u potpunosti odustane od imenovanja nove ravnateljice te da se pristupi rješavanja proceduralnih pogrešaka.

U ime Mosta vijećnik Aleksandar Saša Milaković je naglasio kako su na protekloj sjednici ukazali na nedovoljno detaljno obrazloženje o izboru kandidata te istaknuli kako je dopunjeno obrazloženje puno kvalitetnije. Ipak, naglasio je kako ne mogu glasovati za Žigo, budući da nije dobila podrška vlastitog kolektiva.
Vijećnika Nebojšu Zeliča (platforma Možemo!) i vijećnicu Šteficu Jagić-Rađa (HDZ) zanimalo je zašto Upravno vijeće nije upitalo Stručno vijeće da dopune svoje mišljenje, na što je predsjednik Upravnog vijeća Petrinić naglasio kako nije na Upravnom vijeću da propisuje na koji će način Stručno vijeće davati svoje mišljenje.

Vijećnici SDP-a Kristian Čarapić i Željko Jovanović naglasili su kako su u ispoštovani zakonski propisi te nije došlo do proceduralne pogreške. Naglasili su kako je osnivač kulturnih ustanova Grad Rijeka, a sukladno zakonskim propisima, ovisno o tome o radi se li se o muzeju, knjižnici ili kazalištu, odluku o imenovanjima upravnih vijeća donose gradonačelnik ili Gradsko vijeće.

Pročelnik Šarar istaknuo je kako Statut Muzeja grada Rijeke predviđa da ravnatelja Muzeja grada Rijeke imenuje Gradsko vijeće.
„Konzultirao sam se nadležni ministarstvom i Gradom Zagrebom, koji su nedavno proveli imenovanje članova upravnih vijeća muzeja kojima su osnivači. I jedni i drugi nedvosmisleno interpretiraju da članove upravnog vijeća muzeja bira izvršna vlast, dakle ministar ili gradonačelnik i tako su činili i jedni drugi. Ukoliko srušimo priču o izboru ravnatelja, jer tvrdimo da ne znamo tko imenuje ljude u Upravno vijeće, mi ćemo tražiti mišljenje Ministarstva, koje će odgovoriti ovo što sam sada rekao. I onda će se sve ovo pretvoriti u opstrukciju rada bitne ustanove“, kazao je pročelnik Šarar, istaknuvši kako teoretiziranje o zakonima vodi u blamažu Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari