LOKALNI IZBORI

Ostrogović: “Srdoči i Pehlin mogu biti primjer, a Gornja Vežica bit će kvart budućnosti

Josip Ostrogović, kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke, posjetio je ovog vikenda nekoliko riječkih kvartova. U pratnji njihovih stanovnika i članova mjesnih odbora, iz prve se ruke uvjerio u stanje u svakom od njih, te doznao želje i planove nadležnih.

„Bio je to odličan vikend, proveden u ugodnom društvu, ali prije svega vrlo informativan. Dok se u nekim dijelovima grada radi punom parom, u drugima je vidljiva nebriga gradske vlasti, te posljedice koje ima za tamošnje stanovnike.“ izjavio je Ostrogović.

Kao odličan primjer ističe Mjesni odbor Srdoči, čiji članovi su prilikom preuzimanja odgovornosti zatekli mnogo neriješenih pitanja i problema.

Jedan od najvećih bila je Bijela cesta Tonžino. Problem guran pod tepih već 25 godina riješili su ustrajnim radom i komunikacijom, te osigurali idejni projekt i financijska sredstva za njegovu realizaciju koja kreće početkom lipnja! S obzirom na rast stanovništva u ovom kvartu, pokazala se potreba za veću zaštitu pješaka, a prvenstveno školaraca.

Zbog toga je označena pješačka zona u ulici gdje se nepotrebno razvijaju velike brzine prilikom vožnje, a izgrađen je i novi kružni tok u blizini same škole. Isto rješenje napravljeno je i na Martinkovcu, gdje se nakon 30 godina napokon nalazi kružni tok!

„Veliki problem predstavljalo je poslovanje kompanije Rijekatank d.o.o., koje je bilo odgovorno za zagađivanje zraka na području mjesnog odbora Srdoči. Nakon pritužbi građana i mojih kolega iz stranke, Grad Rijeka napokon je povukao suglasnost za obavljanje djelatnosti, te odlučilo napraviti reviziju dozvole. Odlučnost ovih ljudi da pokrenu promjene u svom neposrednom okruženju, prava je inspiracija!“ istaknuo je Josip Ostrogović.

Još jedan primjer dobrog lokalnog upravljanja i zalaganja nalazi se u Mjesnom odboru Pehlin. Ostrogović i njegovim tim posjetili su prije svega spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Turkovu, te im iskazali zahvalnost za njihovu žrtvu. Šetnju su zatim nastavili do igrališta na Baretićevu, gdje su uređena dva parka i sportsko igralište. 

Najviše me razveselilo vidjeti na terenu mlade snage, koji su pravi dokaz da Rijeka ima sportsku budućnost! Špina koja je instalirana u neposrednoj blizini bila je odlično mjesto za predah i diskusiju o tome koliko je tamošnji novi kružni tok olakšao prometne muke lokalnom stanovništvu. Druženje smo nastavili posjetom Mistraž bari, nezaobilaznoj destinaciji za odmor svima s Pehlina, a koju godinama uspješno uređuje i održava Mjesni odbor Pehlin. Svaka pohvala stranačkim kolegama koji uspješno već peti mandat vode ovaj mjesni odbor i imaju odlične projekte iza sebe! Stvarno je bilo ispunjujuće vidjeti Riječanke i Riječane zadovoljne svojim okruženjem i kvalitetom života u svom kvartu.“

Za razliku od navedenih kvartova, MO Sveti Nikola najveći je u Rijeci, no trenutnoj gradskoj vlasti nije među prioritetima već dugi niz godina. Dom zdravlja, novi dječji vrtić, trg na kojem bi se njegovi stanovnici družili – sve to Krnjevo nema, baš kao ni objašnjenje zašto ih se tako dugo zanemaruje. Usred ovog mjesnog odbora nalazi se veliko zemljište u gradskom vlasništvu, na kojem bi se bez problema mogao napraviti multifunkcionalni prostor sa svim potrebnim sadržajima. 

„Tu bi se moglo naći mjesta i za nove prostorije mjesnog odbora, tartan stazu, igralište i sportske sadržaje te spomenik hrvatskim braniteljima ovog kraja, kojih je bilo mnogo. HDZ je ovakva rješenja već predlagao u svojim izbornim programima, a od njih ne odustajemo dok se ne ostvare.“ odlučan je Ostrogović.

Zato se za svoje mjesto za druženje u budućnosti zalaže  tim iz Mjesnog odbora Grbci. Odlučno su se prihvatili velikog izazova – njihova park šuma uskoro bi mogla postati mjesto susreta svih generacija Riječanki i Riječana. Naravno, Grad Rijeka u ovome nije vidio projekt koji bi financirali, ali nakon 16.05. Rijeka će okenuti novu stranicu.

„Moj stranački kolege potrudili su se da novi projekt objedini doista sve potrebno za ugodniji život i rekreaciju svih koji budu imali sreću posjetiti ovo mjesto. Imao sam priliku vidjeti plan i nacrte cijelog projekta, može se slobodno reći kako ništa nisu prepustili slučaju. Projekt je odličan i ostvariv“, otkrio je Ostrogović.

Kako stoji u sadašnjim planovima, rekreacijska zona uključivat će dugo očekivanu trim stazu, te prostor za meditaciju. Bit će tu auditorij za održavanje terenske nastave, vidikovac i piknik zona. Naši najmlađi dobit će predivno uređeno i funkcionalno igralište, a svoj dio parka imat će i psi, za koje je predviđena posebna zona. Cijeli park imat će i edukativni karakter, a u njemu će se nalaziti vrt osjetila u kojem će se saditi začinsko i mediteransko bilje. Radi se o zahvatu na području od skoro 5000m2, s impresivni pogledom na Kvarner. Važno je napomenuti da će u njemu moći uživati i osobe slabije pokretljivosti, a park će predstavljati oazu zelenila i ekološke održivosti unutar urbane sredine. Mjesni odbor Grbci brine se i za očuvanje Belušine griže šume, okrunjene stoljetnom crnogoricom i suhozidima. S obzirom na to da ovom području gravitira cijeli zapadni dio Rijeke, ima veliki potencijal postati i dio zelene turističke ponude. 

„Na Gornjoj Vežici danas ima više od 6700 stanovnika, među kojima je mnogo djece i mladih. Zbog toga sam bio prilično razočaran stanjem kojeg sam zatekao na nekim tamošnjim igralištima prilikom obilaska.“osvrnuo se na posjet Ostrogović.

Tereni neprimjereni za sport, a igralište nesigurno za korištenje – to bi bio kratki zaključak posjeta. Gornja Vežica je kvart u kojem se nalazi gradsko zemljište dovoljno veliko da se na njemu grade stanovi za mlade riječke obitelji. Upravo tamo Josip Ostrogović želi sagraditi nekretnine koje će biti pristupačne cijenom, kako bi svi koji tek stvaraju temelje za svoju obitelj imali priliku to napraviti po prihvatljivim uvjetima, te ostali graditi svoju budućnost u svom gradu!

“Promjene ne dolaze preko noći, ali svakako ih je potrebno pokrenuti što prije. Za našu Rijeku i naše kvartove spreman sam boriti se od prvog dana!“ najavio je Ostrogović.

Pozvao je sve građane Rijeke da mu se jave sa svojim prijedlozima kako bi vi poboljšali život u njihovu kvartu. Dobra komunikacija i planiranje u koje želi uključiti struku, bit će temelj na kojem će Josip Ostrogović i njegov tim ostvariti Rijeku kao prijestolnicu sretnog života!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari