LOKALNI IZBORI

Ostrogović: “U oazi zelenila na Kantridi treba graditi novi dom za starije i dječji vrtić!”; Najavio i subvencije za umirovljenike

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki umirovljenici i svi građani treće dobi zaslužuju miran i dostojanstven život u svojim zlatnim godinama

Upravo to im želi omogućiti kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović, koji je u ponedjeljak ujutro na riječkom Korzu detaljno pojasnio svoj program vezan za stariju populaciju.

„Smjesta ću primijeniti model subvencioniranja mirovina koji se primjenjuje u Gradu Zagrebu. Po njemu umirovljenici s manje od 900 kuna mirovine primaju 400 kuna pomoći, oni do 1200 kuna primanja dobivaju 300 kuna, dok umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna imaju pravo na 200 kuna pomoći mjesečno.To nije nikakav populizam, to je konkretno obećanje! Žao mi je da me stanje gradskih financija priječi da ne omogućim i veće dodatke, kao i subvencioniranje onih s većim mirovinama od minimalnih.“

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kao gradonačelnik Rijeke, rečeno je, Josip Ostrogović će za sve umirovljenike organizirati besplatan gradski prijevoz, a za one s primanjima do 2.500 kuna osigurat će božićnice od 400 kuna.

Ovog trenutka, za smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe na Kantridi se čeka tri do pet godina, rečeno je na pressici, a tek svaki 104. umirovljenik ili umirovljenica uistinu i dobije smještaj u tom objektu, što Ostrogović smatra neprihvatljivim.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Ideju SDP-a da se, nakon preseljenja Dječje bolnice Kantrida na Sušak, vrijedno zemljište u vlasništvu Grada Rijeke (površine 32.941 m2) proda privatnim investitorima za gradnju ugostiteljskog turističkog kompleksa, smatram suludom. Moj plan s tim zemljištem je izgradnja doma za umirovljenike i dječjeg vrtića te ostalih sadržaja koje će koristiti svi moji sugrađani. Radi se o jednom od najatraktivnijih zemljišta u gradu, a graditi na njemu još jedan hotel nema nikakve logike s obzirom na to da hoteli u turističkim mjestima poput Opatije i Crikvenice nisu popunjeni, a 300 m zračne linije već postoji turistički kompleks. Prodaja ovog obiteljskog srebra bila bi čista ludost i ja je neću dozvoliti! Prodaje ovog terena nema“ naglasio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U prostorima novog doma za starije osobe nalazio bi se i dio za dnevni boravak svih onih koji u njemu ne borave stalno, no žele ili trebaju dnevnu skrb i prostor za druženje. Za one slabije pokretne i nemoćne organizirao bi se i putujući dnevni boravak, koji bi im omogućio usluge liječnika, psihijatra i fizijatra.

„Naši umirovljenici zaslužuju da se dom za umirovljenike izgradi na tom atraktivnom zemljištu, da svoju starost provode u svom gradu, u predivnoj prirodi uz more. Trebaju biti ondje gdje će im djeca i unuci moći svakodnevno dolaziti, a ne da naši umirovljenici mjesta u umirovljeničkim domovima traže daleko od Rijeke, gdje su im posjete otežane.“ smatra Ostrogović.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na ovoj atraktivnoj lokaciji, u oazi zelenila, osim za dom umirovljenika ima mjesta i za dječji vrtić, a izgradnja prostora za obje djelatnosti može se financirati sredstvima iz europskih fondova.

„Čim preuzmem funkciju gradonačelnika promijenit ću prostorni plan, koji je na tom području predvidio turističko-ugostiteljsku namjenu te novcima iz europskih fondova na istom mjestu našim umirovljenicima i našoj djeci omogućiti da uživaju.“

Josip Ostrogović poziva građane da biraju pojedinog kandidata upravo po predloženom programu, jer glas za Ostrogovića znači da će na području dječje bolnica Kantrida ostati sadržaji toliko potrebni građanima Rijeke, dok glas za Filipovića i SDP vodi prodaji predivnog zemljišta privatnim investitorima i gradnji još jednog betonskog mastodonta poput onog na Biviu.

„Moramo se brinuti o našim nonama i nonićima, bakama i djedovima – svojim radom i brigom oni su omogućili nama da izrastemo u najbolju verziju sebe, a sada je vrijeme da im se odužimo. Pravim mjerama i konkretnim programima omogućit ćemo im da uživaju u svojim zlatnim godinama dostojanstveno!“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari