KONFERENCIJA STOŽERA

Župan Komadina pozvao građane da poštuju mjere; Pohvalio zdravstveni sustav PGŽ!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Župan Zlatko Komadina na današnjem redovnom susretu s novinarima zahvalio se svim djelatnicima u sustavu zdravstva na iznimnim naporima koje ulažu u borbi s epidemijom koronavirusa, a zahvaljujući velikom obuhvatu dnevnog testiranja i pravovremenom liječenju, broj hospitaliziranih osoba u odnosu na aktivne slučajeve u PGŽ je ispod pet posto.

„U drugim županijama ti su postoci značajno viši, a imamo i dvostruko manje smrtnih slučajeva od RH prosjeka. Apeliram na sve građane da poštuju epidemiološke mjere, kao i mjere Stožera civilne zaštite PGŽ koje su od ovog tjedna nešto pooštrene, jer se samo odgovornim ponašanjem i bržim procjepljivanjem može dobiti ova bitka s epidemijom“, rekao je župan koji je na pitanje novinara komentirao i odluku Nacionalnog stožera o neprihvaćanju prijedloga Županijskog stožera o zabrani kulturnih događanja u zatvorenim prostorima. „Nismo dobili tumačenje tog stava, moguće da je bilo lobiranja, a mi se možemo samo nadati da kina, kazališta, izložbe i muzeji neće dovesti do još većeg rasta zaraženih“. Govoreći o odlukama s Kolegija izdvojio je odluku kojom se Thalassotherapiji Opatija raspoređuje 350.000 kuna za tekuće i investicijsko održavanje terapijskog bazena i zgrade fizijatrije u 2021. godini. Također je naglasio da je iz županijskog proračuna za pomoć zdravstvenim ustanova za pokriće povećanih troškova uslijed korona krize uplaćeno 10 milijuna kuna.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o raspodjeli milijun kuna udrugama za sufinanciranje programa i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2021. godini. Između ostalih, po 70.000 kuna bit će dodijeljeno lokalnim LAG-ovima, po 15.000 kuna udrugama pčelara, vinara, a dio sredstava bit će usmjeren i na aktivnosti za održavanje putova kojima se koriste poljoprivrednici, a ujedno su i u funkciji turizma.

„Usprkos izuzetno teškoj godini u kojoj su poslovale ustanove socijalne skrbi, svi domovi umirovljenika prošlu godinu su zaključili bez gubitaka. Pored toga, nešto usporeno, ali smo ipak dovršili sve planirane projekte, kao što je Park seniora u Voloskom, uređen je odjel za samoizolaciju u Domu na Kantridi, a u Fortici smo uredili 6 apartmana za smještaj osoba s invaliditetom tijekom ljeta“, rekla je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. Izvijestila je također i o dodjeli 1,5 milijuna kuna za 37 programa i projekata iz područja socijalne skrbi te najavila kako će po sličnom modelu kao i logopeda, Županija financirati i psihologa za detekciju odstupajućeg ponašanja kod djece na području Gorskog kotara.

O izvješću o radu Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ u 2020. godini, izvijestio je predsjednik Boris Skeledžić koji je rekao da su sve aktivnosti i preventivne akcije donijele rezultate te da je stanje u prometu na području PGŽ u prošloj godini ocijenjeno zadovoljavajućim.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević izvijestio je da su tijekom jučerašnjeg dana u hitnoći testirane 162 osobe od kojih je 34 Covid pozitivno. Ozdravilo je 255 osoba pa se broj aktivnih slučajeva bolesti Covid 19 smanjio i sada iznosi 2508. Na bolničkom liječenju u KBC Rijeka nalazi se 108 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. Udio liječenih osoba unutar aktivnih slučajeva je i dalje stabilan te iznosi 4,3 posto. Dodao je da su žarišta koronavirusa najprisutnija unutar radne populacije te najavio da se i ovaj tjedan očekuju veće količine cjepiva te da smo po procijepljenosti već sada na 10 posto ukupnog stanovništva u Županiji, te da se nada bržem nastavku cijepljenja tijekom travnja što će ovisiti količinama dobivenog cjepiva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari