OSVJEŽENI „RIGOLETTO“: Pilot Lary Zappia vratio se u Rijeku „upravljati“ kultnom operom!

Popularna, ali prema najavama radikalno modificirana opera nakon 20 godina od njena posljednjeg premijernog uprizorenja vraća se na riječku scenu gdje je od svoje prve premijere 1952. godine odigrana ukupno 146 puta. A njenom riječkom izvedbom davne 1857.godine ravnao je Ivan pl. Zajc

Opera “Rigoletto” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena i u režiji Laryja Zappije bit će premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u subotu 6. veljače s početkom u 19.30 sati

Međutim, prema najavama s konferencije za novinare, riječ je o novom, gotovo radikalnom pristupu ovoj operi koja govori o nasilju, teroru i ljudskoj nemoći pred zlom.

Kako je slikovito pojasnio redatelj predstave Lary Zappia, on režiji svakog djela pristupa kao svojevrsnoj palači s velikim brojem odaja, tražeći upravo onu odaju koju još nitko nije pronašao, pa je tako učinio i ovaj put. Pri tome su tri ključna lika, Rigoletto, Gilda i Vojvoda iz Mantove izmješteni iz svog tradicionalnog okruženja te je pronađen novi sloj ove Verdijeve opere.

Nakon što se u Rijeku odnosno riječko kazalište vratio poslije šest godina (iz Kanade gdje živi i radi kao profesionalni pilot!), Zappiju je ugodno iznenadila, kako je rekao, svježina, energija i nove snage u opernom ansamblu kao i pristup operi 21. stoljeća.

Ravnatelj Opere i dramaturg predstave Marin Blažević je navodeći razloge uvrštenja ovog opernog naslova u premijerni repertoar naglasio tradicionalnu, posebnu vezu između Verdija i riječkog kazališta koje je nekad nosilo Verdijevo ime, a čijoj je publici Verdi nesumnjivo najomiljeniji operni autor. Posebno je istaknuo činjenicu da autorsku ekipu čine rođeni Riječani, svi osim maestra Homena čiji su pak umjetnički počeci vezani upravo uz riječki HNK.

Maestro Robert Homen izrazio je zadovoljstvo kako solističkom ekipom tako i odličnim orkestrom te zborom. Kod članova ansambla, unatoč iscrpljujućim probama, entuzijazam ne splašnjava – što se više premijera približava, rastu i pozitivne tenzije, objasnio je.

U naslovnoj ulozi nastupit će Robert Kolar, u ulozi Gilde Vanja Zelčić, dok će ulogu Vojvode od Mantove tumačiti gost iz Slovenije Aljaž Farasin.

U ostalim ulogama nastupit će Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sergej Kiselev, Anđela Nujić, Saša Matovina, Bojan Fuštar, Olga Kaminska i Ivan Kruljac. Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi će sudjelovati i članovi riječkog baletnog ansambla..

Uz redatelja Laryja Zappiju i dramaturga Marina Blaževića, autorsku ekipu čine scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

RIGOLETTO PLAKAT.cdr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari