KAKO DO POKAZNE?! I danas se na upis prava i izmjenu RCC-a čeka pola dana!

Zbog zamjene gradskih kartica novima već nekoliko dana na jedinom prodajnom mjestu Autotroleja gdje se to može učiniti – onom na Jelačićevu trgu 3 – vladaju nesnosne gužve, a građani, učenici, studenti… gube sate i sate na čekanju u redovima

„Ispred vas je na redu nekih tisuću stranaka, što u najboljem slučaju znači nekih tri sata čekanja“, nisu bile baš utješne riječi simpatične – i u ovom sluaju posve nedužne – djevojke (pre)zaposlene na prodajnom mjestu Rijeka City Carda na Jelačićevom trgu, jedinome gdje se početkom ovoga mjeseca postojeće RCC kartice zamjenjuju novima.

IMG_20160202_155303

Zašto se to radi jedva godinu dana nakon uvođenja „opjevanih“ RCC kartica, i zašto javnost na neki način nije upozorena par tjedana ranije što se sprema kako bi građani, učenici, studenti… krenuli ranije u akciju kupnje RCC-a , pitamo se pogotovo nakon današnjeg uvida u gužvetinu na Jelačiću – a pitali smo i Autotrolej. No neke odgovore još čekamo.

Malo je reći da su građani nezadovoljni – ogorčenost i nervoza, usprkos tome što je korisnicima čekanje „olakšano“ izdavanjem papirića s rednim brojem „čekača“ – može se opipati u zraku, i nije ih previše briga za pojašnjavanje svih „prednosti“ koje navodno donose nove kartice.

A službeno pojašnjenje toga što se već par dana događa s (ne)popularnim pokazima je otprilike ovakvo: Tijekom veljače zbog unapređenja usluga u poslovanju obavljat će se zamjena postojećih RCC Rijeka prepaid kartica novim karticama. Zamjena postojećih kartica novima neće se naplaćivati, te isto tako prilikom zamjene kartica postojeći korisnici nisu dužni ispunjavati novi Zahtjev za izdavanje DC RCC Rijeka City Card gradske kartice. Do gužvi na prodajnom mjestu je došlo zbog zamjene postojećih Rijeka City Card (RCC) kartica novima. Kartice se zamjenjuju zbog isteka sporazuma s Erste bankom i Dinersom kojim su se dosad realizirale aktivnosti na projektu. Ujedno, mijenja se model upravljanja karticama koje omogućavaju korištenje brojnih gradskih sadržaja (plaćanje javnog prijevoza, parkiranja. Novi model bit će, navode iz Autotroleja, povoljniji za Grad i gradska poduzeća i ugovorno nije ograničen samo za Diners kartice. Naime, po uspostavi tehničkih preduvjeta, planiraju se izdavati i nove vrste kartica u sklopu RCC projekta – samostalne kartice gradskih poduzeća te kartice u suradnji s ostalim izdavateljima ovisno o njihovom interesu.

Ono najvažnije, s novim karticama trebao bi se znatno povećati broj mjesta na kojima će biti moguće kupiti prava korištenja, što nam se u svemu ovome sada čini i najzanimljivijim detaljem.

IMG_20160202_155710 - Copy

No zanimljivo, iz Autotroleja navode kako se „nove kartice mogu izraditi do 10. veljače, a po potrebi će taj rok biti i produljen, te zbog toga nema potrebe da svi korisnici dolaze na prodajno mjesto tijekom prvih nekoliko dana, kako bi se izbjegle gužve“. No ako na izradu RCC kartice npr. učenici i studenti moraju čekati do 10. veljače, dotad za gradski prijevoz moraju plaćati jednodnevne kartice, i opat platiti mjesečni „pokaz“.

Nekome dvostruki, trostuki trošak (obitelji s više djece-učenika), a nekome lagodan stav – „a što mi možemo, morali smo to uvesti, snađite se nekako građani“…

Do neke nove izmjene, i nekih novih zahtjeva prema korisnicima.

NOVO: STARI POKAZ IPAK VRIJEDI DO 10. VELJAČE!

Danas poslijepodne na facebook stranici “Autotroleja” objavljena je slijedeća obavijest:

“Poštovani korisnici,
Ovim putem Vam se ispričavamo na neugodnostima koje ste imali prilikom pokušaja kupovine i upisa mjesečnih putem on line usluge kao i na našim prodajnim mjestima. Naime, zbog unapređenja usluga u poslovanju i prelaska na novi poslovni sustav, u tijeku je zamjena postojećih RCC Rijeka City Card sa novim karticama.
Zamjena postojećih kartica sa novim karticama ne naplaćuje se, te isto tako prilikom zamjene kartica, postojeći korisnici nisu dužni ispunjavati novi Zahtjev za izdavanje kartice. Također, korisnici ne moraju kupovati kartice za vožnju, obzirom su svi vozači i kontrolori upoznati s akcijom, te je do desetog u mjesecu omogućena vožnja s pravom za prošli mjesec.
Slijedom navedenog, do desetog u mjesecu možete napraviti novu karticu i kupiti i upisati mjesečno pravo za veljaču. Zbog tehničkih razloga, navedeno je moguće samo na prodajnom mjestu na Jelačićevom trgu.
Dozvolite i da pojasnimo, kako će novi model poslovanja biti fleksibilniji i povoljniji za Grad i gradska poduzeća – ugovorno nije ograničen samo za Diners kartice, te se po uspostavi tehničkih preduvjeta planiraju se izdavati nove vrste kartica u sklopu RCC projekta – samostalne kartice gradskih poduzeća te kartice u suradnji s ostalim izdavateljima ovisno o njihovom interesu.
Po osposobljavanju novog modela u funkciju će biti stavljena i on line prodaja kao i ostala prodajna mjesta (Delta i Opatija).”

Ipak, pomalo čudi što ova obavijest nije istaknuta i na službenim mrežnim stranicama KD Autotrolej, što se može pripisati ili žurbi ili nekoj tehničkoj nemogućnosti (?!?) ili nedajbože aljkavosti. Kako facebook nije nešto što baš svaki korisnik usluga gradskog autobusnog prijevoznika koristi, ostaje pitanje zašto za isticanje ove obavijesti nisu korišteni i drugi kanali obavještavanja javnosti.

Možda je odgovor na to vrlo jednostavan: pa jednokratne autobusne karte će se na ovaj način bolje prodavati, i opet SVE ide u korist Autotroleja…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari