EVO KAKO JE BILO NA OTVORENJU

Otvoren je Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Dom za odrasle osobe Turnić u suradnji s partnerskim organizacijama i ove godine organizira Mentalfest, festival mentalnog zdravlja s ciljem unaprjeđenja zdravstvenog, društvenog i ekonomskog statusa osoba s problemima mentalnog zdravlja.

Moto ovogodišnjeg festivala je „mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“, a cilj je utjecati na povećanje mogućnosti osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja u prakticiranju prava na rad i sveobuhvatni oporavak te doprinos cjelovitosti i efikasnosti sustava podržanog zapošljavanja, povećanju vidljivosti ovog problema kao i promociji dokazanih rješenja za unaprjeđenje.

Sudionike konferencije “Zapošljavanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja: zajednički posao na putu oporavka”, kojom je i otvoren festival, pozdravili su zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Baiocco i državna tajnica Marija Pletikosa, ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako je istaknuo zamjenik Palčevski, Mentalfest je mjesto inspirativnih razgovora, edukacije i potpore na putu prema boljem mentalnom zdravlju pojedinaca i društva u cjelini. „Mentalno zdravlje je tema koja zahtjeva pojačanu pažnju, razumijevanje i potporu zajednice, a sve je veći broj ljudi koji pate od tjeskobe, depresije, stresa i usamljenosti, stanja koja su posljedica urbanog i stresnog načina života“, rekao je Palčevski i dodao kako je uz rad na poboljšanju mentalnog zdravlja, jednako važno raditi i na destigmatizaciji osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja. „U tom kontekstu važno je razvijati i provoditi preventivne programe. Grad Rijeka se tome pridružio i kroz uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole čime djeci omogućujemo da odrastaju u zdrave mlade ljude s ispravnim pogledima na život, a u tom kontekstu valja spomenuti i uvođenje Zdravstvenog odgoja u naše škole s čime započinjemo iduće školske godine“, rekao je Palčevski.

Cilj Mentalfesta je ukazati javnosti na važnost dostojanstvene skrbi o mentalnom zdravlju. Manifestacija je prvi put organizirana 2016. godine, a Grad Rijeka u organizaciji sudjeluje od samih početaka. Događaj oko nazivnika mentalnog zdravlja povezuje ustanove zdravstva, socijalne skrbi, odgoja, obrazovanja, nevladin sektor te lokalnu i područnu samoupravu. Zbog velikog uspjeha i vidljivosti koju je postigao, Mentalfest je sada već postao tradicijom.

Ravnateljica Doma za odrasle Turnić Martina Baiocco osvrnula se na temu uvodne konferencije festivala, istaknuvši kako je zapošljavanje osoba s mentalnim poteškoćama izuzetno važno za njihov napredak. „Po tom pitanju uspješno smo surađivali s Udrugom Vida i ovom prilikom želim zahvaliti i svim poslodavcima s ovog našeg područja koji su bili dovoljno otvoreni da nam pruže priliku i što su prepoznali da i osobe s problemima mentalnog zdravlja mogu biti korisni članovi društva. Time je njihov život postao sadržajniji i bolji“, istaknula je Baiocco.

Konferencija se održava u okviru projekta IPSilon – primjena učinkovitog modela zapošljavanja podržanih osoba sa psihosocijalnim poteškoćama, kojeg provodi Udruga Vida u partnerstvu s IPS Norge i u suradnji s Domom Turnić.

Valja dodati i kako Dom za odrasle osobe Turnić Mentalfest u suradnji s partnerima iz lokalne zajednice organizira od 2016. godine. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Opći cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa i podrška mentalnom zdravlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari