U RIJECI

Otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci

U Rijeci, na adresi Dolac 9, otvoren je Počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci. Uz veleposlanika Albanije Nj.E. Riza Poda i brojne uzvanike, otvorenju su nazočili i gradonačelnik Marko Filipović, Ana Trošelj, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke i zamjenik župana Vojko Braut.

Prijem za albanskog veleposlanika Nj.E. Riza Poda

Uoči otvorenja Počasnog konzulata Republike Albanije, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i  pročelnik Ureda župana PGŽ Goran Petrc upriličili su u Salonu Grada Rijeke prijem za Nj. E. g. Rizu Poda, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Albanije u RH, u čijoj su pratnji bili Alma Kasa, ministrica savjetnica i zamjenica veleposlanika, Bashkim Enesi, počasni konzul, Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji Gani Xarrani.

Gradonačelnik Filipović je albanskom veleposlaniku predstavio velike riječke projekte u komunalnoj infrastrukturi i cestogradnji, kao i projekte nove marine i bolnice te nove knjižnice u novoj riječkoj Umjetničkoj četvrti – prostoru bivše tvornice Rikard Benčić.

Na prijemu se razgovaralo o unaprjeđenju suradnje između gospodarstvenika Albanije i grada Rijeke te Primorsko goranske županije, kao i uspostavljanju suradnje na razini sveučilišta u Skadru i Draču, ponajprije Pomorskog fakulteta i Medicinskog fakulteta u Rijeci sa istovrsnim fakultetima u Draču, koja je već započela. Ove godine naime potpisan je i ugovor o suradnji između Pomorskog fakulteta u Rijeci i Fakulteta stručnih studija iz Drača, Sveučilište “Aleksander Moisiu”. Lučka uprava Rijeka potpisala je 2018. godine Ugovor o suradnji potpisan s Lučkom upravom Drač, u kontekstu gospodarske promocije kojom će se povećati trgovinska razmjena. Sporazum omogućuje predstavljanje komercijalnih potencijala, razmjenu iskustava u pružanju lučkih usluga, informatičkom razvoju i logističkoj tehnologiju.

„Naš grad je započeo komunikaciju s gradovima Dračem i Skadrom i trebao sam posjetiti oba grada u rujnu, ali je taj posjet odgođen i nadam se da će biti realiziran u narednom periodu. Grad Rijeka i Grad Drač su početkom 80-ih započeli suradnju, čak je bio potpisan i Ugovor o suradnji, no ta suradnja nažalost nije zaživjela dugoročnije, ali sam siguran da će se ta suradnja ponovno uspostaviti i unaprijediti“, rekao je Filipović.

„Imamo izvrsnu suradnju s albanskom zajednicom u našem gradu i našoj županiji. Albanska manjina u Rijeci dobro je organizirana, aktivna je i organizira razne programe, u osnovnoj školi Nikole Tesle djeca uče albanski jezik, kulturu i povijest. Što se tiče otvaranja generalnog konzulata u Rijeci, jako sam sretan što se to dogodilo. Upoznao sa gospodina Enesija i mislim da će biti odličan konzul i da će vrlo dobro predstavljati albanski narod, rekao je Filipović.

Albanski veleposlanik Nj.E. Riza Poda je zahvalivši na prijemu i podršci koja se pruža albanskoj nacionalnoj manjini na razini Grada i Županije kazao kako Hrvatska i Albanija imaju zajednički interes i pridonose unapređivanju stabilnosti, sigurnosti i suradnje u regiji te u tom okviru imaju stabilizirajuću ulogu u području jugoistočne Europe. Hrvatska i Albanija intenzivno surađuju u nizu regionalnih inicijativa,. 2018. godine dvije su Vlade potpisale Izjavu o strateškom partnerstvu između Republike Hrvatske i Republike Albanije. Politički odnosi su nam izvrsni, ali obje strane moraju još poraditi na poboljšanju gospodarskih odnosa, rekao je veleposlanik Poda. Naše veleposlanstvo surađuje s udrugama i vijećima albanske nacionalne manjine jer su one most suradnje dvaju naroda. Tu bih svakako izdvojio Zajednicu Albanaca PGŽjer se po programu i pristupu razlikuje od drugih, puno radi i ma konkretne rezultate, rekao je veleposlanik.

VIDEO DANA:

Počasni konzulat Republike Albanije u Ulici Dolac 9

Na otvorenju Počasnog konzulata veleposlanik Poda je kazao kako proširenje diplomatske prisutnosti otvaranjem Počasnog konzulata Albanije u Rijeci ima posebnu važnost u smislu povećanja suradnje i produbljivanja gospodarskih, trgovinskih, obrazovnih, turističkih, kulturnih i ljudskih odnosa između dviju zemalja, s obzirom na još neiskorištene mogućnosti koje ova regija pruža. Albanija i Hrvatska imaju izvrsnu političku suradnju. Dvije su zemlje članice NATO-a i razvijaju strateško partnerstvo ne samo u bilateralnom smislu, već i regionalno.

“Važnost Rijeke i Primorsko-goranske županije za Albaniju je velika. U Primorsko-goranskoj županiji živi gotovo 4.000 tisuća Albanaca, a blizu 2.000 ih posjeti ovo područje svake godine. Albanski privatni sektor surađuje s hrvatskim partnerima i povećava bilateralnu trgovinu i ulaganja. U tom kontekstu već postoji suradnja između gradova Rijeke i Drača, Rijeke i Skadra te Opatije i Saranda.

Počasni konzul, gospodin Bashkim Enesi, istaknuti poslovni čovjek, u svoju će novu ulogu unijeti bogato iskustvo. Njegove profesionalne kvalitete i razumijevanje lokalne poslovne klime osigurat će učinkovit glas za Albaniju u ovoj županiji. Osim što promovira trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam, uloga počasnog konzula je i pomoći konzularnom timu našeg veleposlanstva u pružanju konzularnih usluga za Albance u Primorsko-goranskoj županiji“, kazao je veleposlanik Poda.

Otvorenje Počasnog konzulata Republike pozdravio je i gradonačelnik Marko Filipović naglasivši važnost unaprjeđenja suradnje na gospodarskom planu te jačanja veza između albanskih gradova Drača i Skadra, kao i ulogu albanske nacionalne manjine.

Bashkim Islam Enesi, rodom je iz Tirane, Albanija. Od 1991. godine živi i radi u Rijeci. Hrvatsko državljanstvo dodijeljeno mu je 2006. godine. Govori hrvatski, albanski i engleski jezik i ima iza sebe bogato poslovno iskustvo zastupajući tvrtke iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji i obratno. Ekonomist po zanimanju, svoj je poslovni put započeo kao pomoćni ataše, a nastavio kao privatni poduzetnik s vlastitom tvrtkom koja zastupa brojna trgovačka društva iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari