ODRŽAN I OKRUGLI STOL

Otvorena je izložba natječajnih radova za urbanističko-arhitektonsko rješenje Sekundarnog gradskog središta Rujevica

U prostorijama Društva arhitekata Rijeka otvorena je izložba natječajnih radova za urbanističko-arhitektonsko rješenje Sekundarnog gradskog središta Rujevica te održan okrugli stol na temu izloženih radova .

Riječ je o izložbi svih deset radova koji su pristigli na natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica, području planiranom kroz Generalni urbanistički plan grada Rijeke koje se proteže na 40 hektara gradskog zemljišta koje se nalazi na prostoru između trgovačkog centra Interspar na istoku i Islamskog centra na zapadu.

Natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica u listopadu 2021. godine raspisao je Grad Rijeka, a provelo ga je Društvo arhitekata Rijeka.

Rezultati natječaja objavljeni su u veljači 2022. godine, ukupno je dodijeljeno pet nagrada, a prvonagrađen je rad arhitekta Karla Ugarkovića.

Pristigle prijedloge valorizirao je Ocjenjivački sud u sastavu prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dipl. ing. arh., dr.sc. Srđan Škunca, dipl.ing. građ. i arh., Igor Rožić, dipl.ing.arh., Damir Pavlić, dipl.oec. i Tatjana Rakovac, dipl.ing.arh, a ova izložba bila je prilika da posjetitelji vide i ostalih devet pristiglih rješenja.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Ocjenjivačkog suda za natječaj prof. dr. sc. Tihomir Jukić, članovi  ocjenjivačkog suda te autori i suradnici koji su radili za izradi svih deset natječajnih radova.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je na prostoru površine 40 hektara predviđena izgradnja oko 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora i oko 120.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. „Riječ je o velikom projektu čija realizacija će biti izvedena u fazama, no odabranim rješenjem kao i izradom Urbanističkog plana stvara se jedna perspektiva razvoja tog djela grada“, rekao je Filipović i dodao kako će Urbanistički plan uređenja dati i financijski okvir projekta. „Sredstva komunalnih doprinosa zainteresiranih za izgradnju bit će iskorištena dijelom za financiranje komunalne infrastrukture. U razgovorima smo i sa županijom vezano uz smještaj određenih javnih sadržaja, prvenstveno u području zdravstva, a razgovaramo i s nadležnim Ministarstvima oko rješavanja potreba nekih drugih institucija u Rijeci“, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca objasnio je kako se s Primorsko-goranskom županijom razgovara o mogućnostima izgradnje Doma zdravlja na području Rujevice te kako razvijaju i razne druge projekte na tom području. „Pokrenuta je izrada Urbanističkog plana uređenja prilikom čega smo u razgovorima s nekolicinom već zainteresiranih investitora odnosno vlasnika zemljišnih kompleksa na području Rujevice. Intencija je da nam i oni pomognu pri izradi Urbanističkog plana na način da prezentiraju određena idejna rješenja u skladu s natječajnim radom kako bismo postigli što kvalitetniji i kompletniji plan“, objasnio je Škunca.

Prema riječima arhitekta Karla Ugarkovića, čiji je rad proglašen najboljim, zadatak izrade idejnog rješenja bio je kompleksan, najviše zbog zahtjevne konfiguracije terena, budući da je razlika između najniže i najviše točne zemljišta 50 metara. „U projekt je trebalo inkorporirati već postojeću infrastrukturu tog područja, a veliki izazov bilo je i osmisliti adekvatno prometno rješenja na tom područje“, rekao je Ugarković.

Uz izložbu održan je i okrugli stol na temu izloženih radova odnosno pristiglih idejnih prijedloga za sekundarno gradsko središte Rujevica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari