RIJEČKI UMJETNIK

Galerija | Otvorena je izložba slika Dražena Filipovića Pegle

Izložba riječkog umjetnika Dražena Filipovića Pegle istovremeno se održava u dva gradska izlagačka prostora, to su Muzej grada Rijeke („Kockica“) i Galerija Juraj Klović. Na djelu je dvostruki izložbeni korak koji sublimira Filipovićeva prethodna likovna istraživanja. Ona traju sve od 1977. godine, kada se pojavio na gradskoj likovnoj sceni i u međuvremenu nastupio na 20 samostalnih te na brojnim zajedničkim izložbama u nas i izvan hrvatskih granica.

Postav aktualnih izložbi čine njegova novija ostvarenja. U Galeriji Juraj Klović mogu se vidjeti slike nastale tijekom posljednjih pet godina Filipovićeva rada, dok se u Muzeju izlažu slike iz posljednje, dvogodišnje faze djelovanja. Riječ je o ukupno šezdesetak ostvarenja nastalih tehnikom akrila na platnu.

Oba izlagačka koraka svjedoče o prepoznatljivu slikarskom rukopisu koji upućuje na kompatibilnost figuracije i apstrakcije, a to čini Filipovićev opus trajno modernim i intrigantnim. U njegovu je središtu ovaj put spiralno-linearna tekstura, s time da recentniji radovi tu teksturu dodatno istražuju. Kritička pera zapažaju kako je prostor slike u Filipovića ispunjen do najsitnijeg detalja finoćom teksture i plemenita kolorita.

Njegova boja je poetična, ornamentalna i snažna, što slici daje punoću. Povrh toga, Filipović vodi prema suptilnoj sintezi grafičkog, odnosno crtačkog umijeća i slikarske poetike koja tvori jake, eterične i konstruktivne slike. One odišu suvremenom definicijom vizualnog prostora koji funkcionira neovisno o likovnim strujama, čime se predstavlja kao samosvojna sastavnica hrvatske likovnosti.

Izložba u Muzeju grada otvara se u četvrtak, 19. siječnja, u 19 sati. U Galeriji Juraj Klović slike se mogu pogledati od 20 siječnja. Obje izložbe traju do 15. veljače 2023.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari