VELIKI DAN ZA OTOČANE

Galerija | OTVORENA NOVA RIVA NA UNIJAMA Robert Nikolić: Nove rive za otoke i otočane znače život

Starosjedioci Unija Josip Nikolić, Ruža Krsmanović i Franciska Tomašić, u društvu župana Zlatka Komadine, gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić i predsjednika Mjesnog odbora Unije Roberta Nikolića, prerezali su svečanu vrpcu i tako otvorili novu rivu na Unijama, projekt vrijedan 39,6 milijuna kuna.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 34.268.835,31 kuna i sredstvima osiguranim u Proračunu Primorsko-goranske županije u iznosu od 4.000.000,00 kuna, dok je preostali iznos osigurala Županijska lučka uprava Mali Lošinj vlastitim sredstvima.

„U zadnjih nekoliko godina je u tijeku veliki investicijski ciklus u sustav županijskih lučkih uprava naše županije. Odobrena su europska sredstva putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za mnogo projekata, a za što smo bili spremni i ovim putem zahvaljujem ministru Butkoviću. U dogovoru s jedinicama lokalne samouprave smo imali na vrijeme pripremljene prostorne planove, kao i projekte lučkih uprava. U svim našim priobalnim gradovima i općinama smo realizirali investicije u lučka područja koje su promijenile njihove vizure i omogućile kvalitetniju morsku povezanost“, izjavio je tom prilikom župan Zlatko Komadina.

Gradonačelnica Ana Kučić istaknula je važnost kvalitetne prometne povezanosti otoka. Kako je rekla, ovom rivom osigurani su i uvjeti za siguran vez brodskih, brzobrodskih i katamaranskih linija i povezanost s Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, ali i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali.

87-godišnji Unijan Josip Nikolić mislio je da neće dočekati rivu koju Unijani godinama sanjaju. Sretan je jer su njihove barke sada zaštićene od juga, a gosti Unija mogu pristajati na jednu od najljepših riva na Jadranu.

Njegov imenjak i rođak, najstariji stanovnik Unija, devedesetogodišnjak Josip Nikolić, rekao je da su Unije i Unijani zaslužili ovakvu rivu i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić također je rekao da ovakve rive za otoke i otočane znače život.

„Projektom je postojeći pristan saniran i produžen u obliku slova  „T“ dužine 70-ak metara s mogućnošću prihvata većih brodova i trajekata uz omogućavanje brodskih i brzobrodskih linijama, kao i protok putnika u pomorskom prometu. Sanacijom je stvoren preduvjet za zaštitom dijela akvatorija, te samim time i izgradnju obale za brodice“, pojasnio je ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija zahvalivši Unijanima na strpljenju i razumijevanju tijekom dvije godine koliko je trajao projekt.

„U svojim sam mandatima svjedočio realizaciji projekata lučkih uprava na svakom otoku lošinjskog arhipelaga. Rive na Susku, Iloviku, Srakanama i sada Unijama. To uključuje i sam Lošinj. Sanirana je jedna, a izgrađena druga u uvali Rovenska, a uskoro će se dovršiti i novi parter u luci za pristan broda za Lošinj“, podsjetio je župan Komadina.

Svečanost je zaokružena presijecanjem krokanta, tradicionalne lošinjske slastice koja se posluživala u velikim svečanostima.

Događaju je prisustvovao veliki broj mještana i turista, kao i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Svi su pohvalili realizaciju projekta i najavili nastavak ulaganja svima koji podržavaju razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari