FINANCIRANJE PROJEKTA

Predstavljeni odabrani projekti u sklopu programa UNIRI-INOVA

Na Natječaju za institucijsko financiranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata, koji uključuju dionike iz gospodarstva i/ili zajednice ”UNIRI-INOVA”, odobreno je financiranje 5 najbolje ocijenjenih projekata.

Svaki projekt financirat će se s po 50.000,00 kuna, a odabrani projekti su: „Inovativna rješenja za tečnije čitanje na standardnim jezicima Europske unije za osobe s teškoćama čitanja – INOVArte“ (voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić s Filozofskog fakulteta); „Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C-profila“ (voditeljica projektaje doc. dr. sc. Paulina Krolo s Građevinskog fakulteta; „Ispitivanje protumikrobnog fotodinamičkog učinka porfirina za razvoj novih metoda dezinfekcije otpadnih voda“ (voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Nela Malatesti s Odjela za biotehnologiju); „Razvoj naprednog rehabilitacijskog uređaja upotrebom metoda strojnog učenja“ (voditelj projekta je doc. dr. sc. Ervin Kamenar s Tehničkog fakulteta) i „Izvanstanične vezikule kao dijagnostički nanoalati u translacijskoj medicini – NanoEV“ (voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Mladenka Malenica s Medicinskog fakulteta).

Ovim će se Natječajem financirati, odnosno sufinancirati interdisciplinarni znanstveno-razvojni projekti znanstvenika Sveučilišta u Rijeci u suradnji i kroz umrežavanje s partnerima iz pripadajućeg inovacijskog ekosustava, a što uključuje partnere i dionike iz komplementarnih dijelova peterostruke inovacijske uzvojnice, (gospodarstva, lokalne i područne (regionalne) samouprave, civilnog sektora i nevladinih udruga te šire zajednice), a sve s ciljem dvosmjernog transfera znanja te posljedičnog regionalnog ekonomskog i društvenog razvoja.

VIDEO DANA:

Dobitnicima su se uoči predstavljanja projekata obratili rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i prorektor za strateške projekte prof.dr.sc. Saša Zelenika.

Kolegama čiji su projekti nagrađeni čestitala je rektorica Prijić-Samaržija istaknuvši kako je riječ o projektima koji se provode, između ostalog, i s ciljem promocije transfera znanja. „Naša je želja da se znanstvena istraživanja koriste ne samo u nastavi i visokom obrazovanju, već da budu na korist cjelokupne društvene zajednice. U tom smislu idemo u korak s Europom koja na različite načine pokušava pokazati koliko je važno da se prikaže kako znanstvena istraživanja trebaju biti na dobrobit šire zajednice“, rekla je Prijić-Samaržija.

Čestitkama se pridružio i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski istaknuvši kako znanje omogućuje napredak. „Sveučilište nema samo ulogu obrazovanja, već ima i društvenu odgovornost. Ovakvi projekti, iako možda na prvu pomisao ne utječu direktno na svakodnevni život grada, sigurno u široj perspektivi doprinose njegovom razvoju i nadam se da se istim povodom na ovom mjestu vidimo i sljedeće godine“, rekao je Palčevski.

Svrha Natječaja UNIRI-INOVA je podrška i poticaj postizanju ciljeva te kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja Strategije Sveučilišta za period 2021.-2025., ali i pokazatelja relevantnih za međunarodne sustave rangiranja sveučilišta te ciljeva Europske strategije za sveučilišta, posebice na području održivog razvoja i razvoja zelenih i digitalnih tehnologija, angažmana u zajednici te transfera znanja kao stupova društvenog povjerenja u akademske institucije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views