LABORATORIJ KOJI JE OSTAVIO TRAGA

Otvorena riječka izložba „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“ koja donosi priču o ljekarničko-kozmetičkom Laboratoriju Alga

Laboratorij Alga Sušak ostavio je značajan trag u povijesti Rijeke, a nezaobilazan je dio gospodarske povijesti Sušaka u godinama između dva svjetska rata. Priča je to o vizionarstvu njegovih osnivača Alge Dinka Budaka i Vladimira Kezelea, ali i ubrzanom razvoju farmaceutske industrije u Hrvatskoj

Izložba „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“ otvorena u Muzeju grada Rijeke, u suradnji s JGL Muzejom farmacije, donosi zanimljivu priču o ljekarničko-kozmetičkom Laboratoriju Alga, za koju autori izložbe naglašavaju da zaslužuje biti ispričana jer je dio nacionalne povijesti farmacije s kojom žele upoznati i novije generacije.

„Veseli nas što smo, zajedno s Muzejom grada Rijeke, još jednom približili prošlost našim građanima Rijeke i prisjetili se važne ostavštine istaknutih Riječana. Priča o Algi je priča o poduzetničkom duhu, o vizionarstvu i avangardnim marketinškim idejama. I u Muzeju grada Rijeke i u JGL Muzeju farmacije smatramo da je važno ispričati priču o Laboratoriju Algi i omogućiti da vizija i trud njegovih osnivača budu svima dostupni.

Ovo je treća izložba koju JGL Muzej farmacije provodi u suradnji s Muzejom Grada Rijeke, a time ispunjavamo našu misiju afirmacije ljekarništva i ljekarničke struke, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, koje je kroz povijest bilo značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije, a to je i danas“, kazala je na otvorenju Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnoga odbora JGL-a.

Ljekarničko-kozmetički Laboratorij Alga osnovali su magistri farmacije Dinko Budak i Vladimir Kezele, a isti je ostavio značajan trag u povijesti Rijeke, te je nezaobilazan dio gospodarske povijesti zlatnih godina Sušaka u godinama između dva svjetska rata.

„Laboratorij Alga dio je naše bogate baštine koji nas određuje i danas. U njoj se ogleda vizija pojedinaca koji su znali što žele, koji su imali samopouzdanja i bili ustrajni u realizaciji svojih ciljeva. Univerzalna je to i bezvremenska poruka koju već više od 30 godina u našem gradu slijedi i JGL, tvrtka koja danas čini gospodarsku sliku našeg grada te me veseli što smo upravo s JGL Muzejom farmacije realizirali izložbu koju svi zainteresirani mogu pogledati sljedećih tri mjeseca“, naglasio je Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke.

Prva polovica 20. stoljeća bila je zlatno doba poslovanja Alge, a ono je bilo vezano uz Sušak gdje se nalazio njihov proizvodni pogon. Sušak je u tom periodu važan jugoslavenski grad i gospodarsko središte, značajna luka i sjecište prometnih puteva. Od 1924. godine započinje preobražaj malog mjesta u važno političko, gospodarsko, kulturno, trgovačko i prometno središte te će se do početka Drugog svjetskog rata udvostručiti broj stanovnika Sušaka. Alga i Sušak se usporedno razvijaju, a svaki Algin proizvod ne propušta natpisom na ambalaži podsjetiti odakle dolazi i gdje se proizvodi.

„Alga nam iznova dokazuje da su razvoj i kreativnost obilježavali ljude koji su gravitirali na ovom prostoru te uspješno čuvali naš identitet. Ova izložba govori o bogatoj gospodarskoj povijesti i baštini na koju smo ponosni, ali nam daje i perspektivu budućnosti Rijeke kao sigurne luke za ostvarivanje gospodarskih ideja i otvaranje novih radnih mjesta. Alga potvrđuje da su farmacija i ljekarništvo u Rijeci u tom periodu bile osnovne grane gospodarstva, a JGL danas kao globalni igrač, koji nikad ne zaboravlja otkuda je potekao, nastavlja svojim društveno odgovornim poslovanjem podsjećati na kulturu i baštinu našeg kraja. Zahvaljujem Muzeju grada Rijeke, JGL Muzeju farmacije, ali i Državnom arhivu u Rijeci, u kojem je velik dio artefakata bio pohranjen“, zaključio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Autori izložbe su Kristina Pandža i Rafaela Ban, kustosice Muzeja grada Rijeke, te Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije. Izložbu se u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke  može posjetiti do 31. svibnja 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari