39 PROJEKTA UKUPNO

Otvoreno glasanje za najbolji županijski EU projekt, među finalistima dva projekta Primorsko-goranske županije

Otvoreno je glasanje za najbolji županijski EU projekt, a u konkurenciji 39 projekata su i dva Primorsko-goranske županije, Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici i sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije.

Spomenuti projekti natječu se u kategoriji „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“, a cilj samog izbora je istaknuti doprinos i značaj koji projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

„Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ u Staroj Sušici projekt je vrijedan gotovo 1,1 milijun eura, a provodila ga je Javna ustanova „Priroda“ uz potporu Primorsko-goranske županije, Općine Ravna Gora i Turističke zajednice Gorskog kotara u razdoblju od lipnja 2015. godine do prosinca 2021. godine.

Izgradnjom Centra o velikim zvijerima, Gorski kotar, kao jedno od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri – vuk, ris i medvjed, dobio je priliku za promociju bogatstva prirodne raznolikosti ovoga kraja i vrijednosti velikih zvijeri u ekosustavu. Sadržaj i koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora kao NATURA 2000 područja, mjesta suživota ljudi i velikih zvijeri, očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti, mjesta susreta lokalnog stanovništva, posjetitelja, stručnjaka i znanstvenika koji svakodnevnim naporima doprinose očuvanju vrijedne prirodne baštine.

Multimedijski postav pruža osjećaj šumskog okružja i spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije prirodnih vrijednosti Gorskog kotara koji kroz mijene godišnjih doba, posjetitelja uvodi u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri, a od otvorenja ga je obišlo više od 20.000 posjetitelja.

Projekt „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza“ omogućio je odgovarajuće priveze i postizanje veće sigurnosti na vezu za linijske brodove, što je preduvjet za razvoj linijskog prometa, ali i podizanje komunalnog standarda za korisnike javnih brodskih linija. Projekt je od listopada 2017. godine do svibnja 2022. godine provodila Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a vrijedan je gotovo 5,2 milijuna eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari