VAŽNA OBAVIJEST

Otvoreno Reciklažno dvorište u Podhumu! Od 5. listopada Grobničani razvrstavaju otpad po novom sustavu

Od 5. listopada mještani Općine Čavle i Općine Jelenje razvrstavaju otpad prema novom sustavu

Na javnim površinama ostaju otpadnici za recikliranje no uklanjaju se za oni za miješani komunalni otpad.

Mještanima su dodijeljeni spremnici za korištenje te je svaki kodiran i označen. Spremnici su dodijeljeni prema broju članova u kućanstvu. Otpad se odvozi jednom tjedno prema danom rasporedu.

Sustav funkcionira tako da korisnici iznesu spremnik na javnu površinu te ga tim iz KD Čistoća pokupi, nakon toga se spremnik vraća natrag u dvorište kućanstva.

Pozitivan primjer je Općina Klana gdje sustav jako dobro funkcionira. S obzirom na jednostavno korištenje, mještani su pozitivno prihvatili ovaj sustav zbrinjavanja otpada.

Danas, 1. listopada, s radom je započelo i Reciklažno dvorište u Podhumu kojim  upravlja Komunalno društvo Čistoća. Također, sukladno najavama, na području općine Jelenje počinje korištenje individualnih zelenih spremnika za miješani komunalni otpad.

Podsjetimo, tijekom listopada 2019. godine korisnici na području Općine Jelenje preuzimali su individualne zelene spremnike za miješani komunalni otpad. S početkom korištenja individualnih zelenih spremnika za miješani komunalni otpad, povući će se postojeći veliki spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina.

S obzirom da se naplaćuje isključivo odvoz miješanog komunalnog otpada, svaki korisnik može utjecati na količinu predanog otpada izdvajanjem vrijednih vrsta otpada (papir i karton, staklo te metalna, plastična i višeslojna ambalaža) u plavi, narančasti i žuti spremnik za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada će se i nadalje nalaziti na istim javnim površinama kao i do sada.

Važno je naglasiti kako je korisnik dužan voditi brigu o vlastitom zelenom spremniku te ga u dane odvoza postavljati na mjesto za preuzimanje i pražnjenje spremnika.

Sakupljanje krupnog odnosno glomaznog otpada i sekundarnih sirovina iz otpada papira, plastike, stakla, tekstila, metala od 1. listopada se odvija putem reciklažnog dvorišta. U nešto više od godinu dana, uz pomoću EU fondova i vlastitih sredstava Općina Jelenje je na kraju Podhuma izgradila moderan i siguran prostor u kojem se prikuplja i, sortira otpad te predstavlja prvu stepenicu u procesu recikliranja za sve mještane.

Cilj reciklažnog dvorišta Podhum je pružanje mogućnosti za odvojeno prikupljanje otpada. Mještani mogu legalno odvajati opasni otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, krupni (glomazni) otpad i time osigurati odgovarajuće zbrinjavanje.

Ukupni iznos projekta iznosi gotovo 4.5 milijuna kuna, od kojih je 85 % sufinanciran iz fondova Europske unije.

Reciklažnim dvorištem u Podhumu upravlja Komunalno društvo Čistoća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari