ODLIČNA VIJEST!

Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci zajednički pokreću studij logopedije i Logopedski centar!

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci potpisali su Sporazum o suradnji na pokretanju studija Logopedija i Logopedskog centra

Sporazum ne samo na pokretanju već i radu studija i centra potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, uviđajući važnost prevencije, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja i tretmana poremećaja humane komunikacije, govora, jezika te čitanja i pisanja.

Svečanom potpisivanju nazočili su i Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke, prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci i doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić, voditelj studija Logopedija.

Sporazum ne samo na pokretanju već i radu studija i centra potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija

Rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo pokretanjem studija logopedije, koji zbog pregovora u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu pokreće godinu kasnije nego što je prvotno bilo planirano. Stoga je Sveučilište pokrenulo studij samostalno, ove godine preddiplomski studij, koji se planira nastaviti i kao diplomski studij, kao zaokružena kvalitetna izobrazba budućih logopeda za rad u različitim sustavima.

„Ulažemo puno napora da za pet godina Rijeka dobije prvih 30 logopeda. Osim studija logopedije, u listopadu se planira početak rada Logopedskog centra (centra UniLOG)“, najavila je rektorica Prijić Samaržija.

U Logopedskom centru djeca i odrasli moći će dobiti savjet, dijagnostiku i terapiju

U okviru Logopedskog centra provodit će se vježbe i stručna praksa za studente logopedije Sveučilišta u Rijeci i drugih suradničkih struka kako bi studenti mogli integrirati teorijska znanja s praktičnim vještinama koje su potrebne za budući rad u struci. Centar UniLOG ostvarivat će suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Rijeke i omogućiti prikupljanje podataka i provođenje istraživanja.

„Osim toga, u Logopedskom centru djeci i odraslima s jezičnim, govornim i komunikacijskim poremećajima te poremećajima glasa i gutanja moći će dobiti ne samo savjet, već i usluge logopedske dijagnostike, terapije, prevencije i savjetovanja temeljene na znanstveno utemeljenim pristupima te uz primjenu suvremenih dijagnostičkih i terapijskih metoda, postupaka i instrumenata,“ istaknula je rektorica, zahvalivši se Gradu Rijeci na podršci i dodajući kako je sporazumom dogovorena i financijska podrška Grada Rijeke Logopedskom centru od 70 tisuća kuna u ovoj te po 150 tisuća kuna u sljedećim godinama.

Trenutno nedovoljan broj logopeda s obzirom na potrebe riječke djece

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma na suradnji na pokretanju novog studija i Logopedskog centra.

„Odluka o davanju potpore bila je lagana – dugi niz godina imamo pritisak velikog broja roditelja čija djeca imaju potrebu za logopedskim tretmanom, a s postojećim brojem logopeda u Rijeci ne mogu ga ostvariti. Osim što nedostaje logopeda u sustavu zdravstva, na području grada Rijeke pet logopeda obuhvaća rad svih redovnih osnovnih škola, dok je određeni broj stručnjaka radi u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama, poput Centra za odgoj i obrazovanje ili Centra za autizam. Uvažavajući ove podatke, Grad Rijeka je prije deset godina omogućio i stipendije studentima s područja Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, među ostalim i logopedije. Međutim, sva naša nastojanja nažalost nisu rezultirala trajnim rješenjem ovog izazova“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari