DESETLJETNI PLAN

Video | Ovaj dio Rijeke više neće biti poznat samo po stadionu, sprema se nešto veliko

Tamo se planira graditi novo središte trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj, a već je izabrano i urbanističko-arhitektonsko rješenje

Za one koji taj grad ne poznaju dobro, Rujevica je kvart poznat po tome što je tamo izgrađen nogometni kamp riječkog prvoligaša. Ali ambicije za taj zapadni dio grada daleko su veće. Tamo se planira graditi novo središte Rijeke, a već je izabrano i urbanističko-arhitektonsko rješenje, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.

Umjesto obraslom livadom iznad riječke džamije, Flekija bi vlasnici kroz neko vrijeme mogli šetati prekrasnim novim parkom. Plan je zapuštenu Rujevicu, pretvoriti u krasoticu.

Željko Krizmanić, Rijeka: “Priča se o uređenju već 30 godina, jedino što je napravljeno napravljen je stadion, pričali su i o vrtiću, meni kćerka već ima 20 i nešto godina, a otkad se ona rodila pričali su o vrtiću, školama, svemu, a ništa nije napravljeno.”

Kucnuo je čas za promjenu. U prostorijama društva arhitekata izloženi su natječajni radovi, a najboljim je proglašen onaj mladog splitskog arhitekte.

Karlo Ugarković, arhitekt iz Splita: “Projektnim programom se predviđaju starački dom, bazeni, dječji vrtići, tu je taj Islamski centar koji je inkorporiran u cijelu priču.”

Uz to, Rujevica budućnosti trebala bi imati mnoštvo sadržaja podijeljenih u tri cjeline.

Gorana Stipeč Brlić, predsjednica Društva arhitekata Rijeka: “Specijalizirane trgovine, skate park kao nekakav zanimljivi detalj, ponovno poslovni toranj, javni trg, staklenici, biciklističku stazu, dvojne građevine.”

Riječ je o razvojnom projektu, gradio bi se u fazama više od desetljeća, od novog rotora na Rujevici pa sve do džamije na zapadu.

Srđan Škunca, pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke: “Mi vjerujemo da bi se u ovakvim uvjetima ukoliko se oni održe prve investicije realno mogle krenuti već za dvije godine. Moramo uzeti u obzir da je i za te investicije potrebno izraditi dokumentaciju, dakle projekte, dobiti dozvole i naravno prethodno da i Grad i sa svoje strane mora početi taj prostor opremati komunalnom infrastrukturom i prometnicama kao osnovom za izgradnju.”

Zainteresiranih investitora već ima. Jedno od posljednjih neizgrađenih područja grada Rijeke veliko je kao otprilike 80 nogometnih igrališta.

Marko Filipović (SDP), gradonačelnik Rijeke: “Rujevicu vidimo kao središte budućega razvoja koje je sada neurbanizirano, djelomično naravno, mogućnost je razvoja preko 100 tisuća metara kvadratnih stambene površine i preko 120 tisuća metara kvadratnih poslovnih prostora.”, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari