I NE SAMO MAKEDONCI!

U Rijeci obilježen Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ilinden u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prigodnim je programom obilježen Dan zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj

U sklopu programa nastupilo je šest makedonskih društava iz cijele Hrvatske, a održana je i izložba glasila „Makedonski glas“ te etno radova iz etno radionica udruga.

U ime MKD Ilinden okupljenima se obratila predsjednica društva Ivona Dunoski Mitev, a programu su nazočili i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, potpredsjednik Zajednice Makedonaca RH Boris Trajanovski, Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Nj.E. Milaim Fetai te opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u RH Maja Apostolova Balaburski.

„Grad Rijeka uistinu se može pohvaliti velikim brojem udruga, inicijativa i projekata nacionalnih manjina, koje njeguju svoju tradiciju, kulturu, jezik i običaje u našem gradu. Upravo se u tome ogleda bogatstvo različitosti, što je važan i nezaobilazan dio posebnosti identiteta ovoga grada. To se možda najbolje ogleda sažeto u našem festivalu Porto Etno, koji svojim sadržajima, svrhom i, velikim brojem sudionika, predstavlja upravo ono što Rijeka jest, i što svakako nastavlja biti – luka različitosti. Naime, to je primjer, ali i pokazatelj, jednoga od glavnih usmjerenja našega grada, isticanje posebnosti svih kultura, različitosti, tradicija i baština kojih u našem gradu ne manjka“, rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

MKD Ilinden, kao vrlo aktivna i ambiciozna makedonska zajednica u Rijeci, već niz godina kroz tradicionalnu manifestaciju Dani makedonske kulture, nudi kvalitetne međunarodne kulturne programe, ali i poziv za upoznavanje Makedonije kroz kulturu, glazbu i druženje.

Važnost MKD Ilinden je i mnogo veća, upravo njihovim zalaganjem za razvoj, suradnju i približavanje makedonskog jezika i kulture, 2011. godine su nagrađeni Zlatnom plaketom Grb Grada Rijeke, a svakako treba spomenuti i to da je MKD Ilinden i inicijator dopunske nastave na makedonskom jeziku po Modelu C, koja se održava u OŠ Centar u Rijeci te Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, kao i inicijator održavanja nastave na Lektoratu za makedonski jezik pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Uz MKD Ilinden nastupili su i MKD „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule, MKD „Biljana“ iz Zadra, MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba i MKD „Makedonija“ iz Splita.

U sklopu programa udrugama i počasnim članovima dodijeljene su i zahvalnice, a nastupili su i učenici koji u osnovnim i srednjim školama uče Makedonski jezik i kulturu na dopunskoj nastavi po modelu C u Hrvatskoj.

Više u video prilogu Kanala Ri!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari