NAPOKON SE KREĆE!

Ovako će izgledati novi riječki autobusni kolodvor. Pripremni radovi počinju u subotu!

Radovi na izgradnji kompleksa Zapadne Žabice počinju u subotu 2. prosinca, a u početku će se rušiti postojeći objekti na toj lokaciji. Nakon toga uslijedit će pozicioniranje temelja, a potom izgradanja same građevine. Investicija od gotovo 70 milijuna eura podrazumijeva 800 parkirnih mjesta, autobusni kolodvor sa 14 perona i gotovo 8000 kvadratnih metara predviđenog za komercijalni sadržaj, istaknuo je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović

U subotu, 2. prosinca započinju radovi na izgradnji kompleksa Zapadna Žabica, najavili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predstavnik tvrtke Best In Parking Ibrica Zulfikarpašić u ime investitora.

U sklopu Kompleksa Žabica predviđena je izgradnja novog autobusnog terminala s najmanje 14 perona, javne garaže s najmanje 800 mjesta te trgovačkih i poslovnih prostora na površini od najviše 8.000 m2 bruto.

Filipović: Izgradnja kolodvora bilo je i jedno od mojih predizbornih obećanja

„Drago što mogu najaviti da ove subote, 2. prosinca počinju radovi na izgradnji kompleksa Zapadna žabica odnosno novog autobusnog kolodvora kojeg građani Rijeke, vjerujem s nestrpljenjem očekuju. Izgradnja kolodvora bilo je i jedno od mojih predizbornih obećanja i sa zadovoljstvom mogu reći da sve se sve odvija prema definiranim rokovima i dogovorima“, kazao je gradonačelnik Rijeke Filipović, istaknuvši kako se priprema za izgradnju kompleksa odvija u korektnoj suradnji s investitorom, koji je u predviđenom roku ishodio građevinsku dozvolu za ovaj izuzetno složen zahvat.

Potpisom ugovora o kupopradaji nekretnina između Grada Rijeke, Rijeka plusa i tvrtke Best in Parking, sklopljenom u rujnu 2022. godine, započele su teći obveze kupca, a da je da u roku od 14 mjeseci od dana sklapanja ugovora ishodi pravomoćnu građevinsku dozvolu i započne s izgradnjom Kompleksa Žabica te da izgradi Kompleks Žabica u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti građevinske dozvole.

„Vjerujem da će, u rokovima koji su zadani biti realizirana investicija kompleksa Zapadna Žabica“, kazao je gradonačelnik Filipović, izrazivši kako je iznimno zadovoljan do sada odrađenim poslovima u pregovorima s investitorima oko prodaje nekretnine te pripremi projekta.

Rijeka će dobiti i veće otvaranje prema moru

Realizacijom ovog projekta Rijeka neće dobiti samo moderni autobusni kolodvor i garažu, nego i veće otvaranje prema moru i omogućavanje novih sadržaja na prostoru između zgrade Lučke uprave i Rive Boduli, budući da će se otvaranjem garaže ukinuti parkiralište Putnička obala.

Također, Grad Rijeka će zajedno s kupcem nekretnina na Zapadnoj Žabici izgraditi nastavak Ulice Riva, važne ne samo kao pristup novom kompleksu, nego i kao veza Ulice Riva na nedavno otvorenu cestu D403. U sklopu navedenih prometnih rješenja odnosno izgradnjom spoja Ulice Riva na cestu D 403 otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis koji se sada nalazi duboko u lučkom području.

Slijedi uređenje Trga Žabica

Nakon preseljenja autobusnog kolodvora na novu lokaciju, slijedi uređenje Trga Žabica i omogućavanje promjene odvijanja prometa u užem dijelu grada.

„Iskoristit ću priliku da građane još jednom zamolim za strpljenje jer kao i svaki veliki projekt, i ovaj će u nekim svojim fazama utjecati na svakodnevicu građana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako će investicija u kompleks Žabica, čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna eura, ne samo angažirati građevinski sektor s pratećim djelatnostima, već se ujedno nastavlja na niz javnih i privatnih investicija u Rijeci koje će uvelike pridonijeti razvoju Rijeke.

Predstavnik tvrtke Best In Parking Ibrica Zulfikarpašić najavio je kako najprije kreću radovi rušenja postojeća dva skladišta.

„Za početak će to biti radovi koji se neće toliko vidjeti s ulice, jer neće biti teške mehanizacije, budući da skidamo pokrov postojeća dva skladišta, a onda idemo dalje – usporedno s rušenjem će ići pilotiranje a onda dalje izgradnja. Shvaćamo važnost projekta za grad Rijeku, svjesni smo da će uzrokovati određene probleme u prometu, ali nadamo se da će svi građani imati razumijevanje, jer kad radovi završen, radit će se, vjerujem, o projektu koji će biti na ponos svih nas“, kazao je  Zulfikarpašić.

Zulfikarpašić: Vjerujem da ćemo moći ispoštovati rokove

Naglasio je kako za sada imaju ugovor samo s tvrtkom za rušenje objekata, dok je ugovor za izvođača u fazi pregovaranja, ali vjeruju da će i u tom segmentu sklopiti ugovor s renomiranom hrvatskom tvrtkom. Naglasio je kako se time nastavlja angažiranje dokazanih tvrtki, nakon što je arhitektonski biro 3LHD odradio, naglasio je, vrhunski posao.

„Što se tiče rokova, oni se uvijek čine prekratkima, ali vjerujem da ćemo ga moći ispoštovati. Naime, neke radove ćemo raditi paralelno, jer ćemo srušiti dio, a onda već početi pilotirati u dijelu koji je srušen. Kako kažemo mi građevinari – rok je ambiciozan, ali izvediv. Mislim da smo u ovo vrijeme razgovora, pregovora, projektiranja i ishođenja dozvola dobro upoznali s terenom, posebice infrastrukturom“, kazao je Zulfikarpašić.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Rijeke Ljiljana Buljan rezimirala je postupak pripreme dokumentacije koja je prethodila početku izvođenja radova.

Buljan: Postojeći kolodvor mora biti u funkciji dok se ne izgradi novi

„Osim samog projekta autobusnog terminala, bilo je potrebno izraditi i projektnu dokumentaciju vezanu uz pripadajuće prometne tokove i komunalnu infrastrukturu. U tom smislu je izdana dozvola koja obuhvaća produžetak ulice Riva, uređenje unutarnjeg trga u samom kompleksu, uređenje vanjskog Trga Žabica i prelaganje kolosijeka u neposrednoj blizini obuhvata.

Radovi predviđaju etapno izvođenje prema dinamici izvođenja radova, s obzirom na to da postojeći kolodvor mora biti u funkciji dok se ne izgradi novi. Paralelno se rade i izvedbeni projekti, gdje je obuhvaćena druga faza – produženje Ulice Riva koja podrazumijeva i privremeni priključak na postojeće prometne tokove i trg Žabicu“, kazala je pročelnica Buljan.

Danas u ponoć prestaje s radom parkiralište na Žabici

Direktor Rijeka plusa naglasio je kako zbog početka radova danas u ponoć prestaje s radom parkiralište na Žabici.

„Međutim, iako to na prvu ne zvuči lijepo, prostor tog parkirališta koristio je izrazito mali broj stanara, svega desetak, a oni će ubuduće moći koristiti zonu zapad s ukupno 811 parkirališnih mjesta, od kojih su najznačajnija Trg Kralja Tomislava, područje Potok, Cambierijeva i Ciottina ulica. Svi ostali korisnici moći će koristiti ostalih 6000 parkirališnih mjesta kojima Rijeka plus upravlja u ovom momentu“, kazao je direktor Smojver podsjetivši kako do izdavanja uporabne dozvole garaže u Kompleksu Zapadna Žabica nastavlja s radom parkiralište Putnička obala.

Ugovorom je definirano da će nakon prestanka postojanja Putničke obale kao javnog parkirališta, investitor u Kompleksu Žabica osigurati 150 parkirnih kartica za parkiranje stanara.

Direktor Smojver je podsjetio kako su u tijeku razvojni projekti Rijeka plusa u dijelu osiguravanja dodatnih parkirališnih mjesta u gradu, poput izgradnje garaže Potpinjol, za koju se izrađuje projektna dokumentacija. Također, Rijeka plus je zajedno s Lukom Rijeka uspješno dobio koncesiju za područje Export drva, odnosno parkirališta Delta 2, na kojem se osigurava dodatni broj od 600 parkirališnih mjesta, a koje bi trebalo početi s radom u prvom polugodištu sljedeće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari