POVRATAK NA KANTRIDU

Ovako će izgledati! Predstavljen projekt multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida. Pogledajte video ‘Nove Kantride’!

U Salonu Grada Rijeke prezentiran je projektni koncept Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida.

Prezentaciji projekta su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković te Siniša Zdjelar iz tvrtke ZDL arhitekti. Također,

Konzorcij Kantrida, koji okuplja šest tvrtki, predao je nedavno Gradu Rijeci pismo namjere za razvoj projekta multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida. Konzorcij čine tvrtke Black kite E&C Investment Fund iz Luxembourg, Fiume Kantrida Develpoment iz Rijeke, ujedno i tvrtka kćer Black kite E&C Investement Fund, Teanna iz Londona, ZDL arhitekti iz Rijeke, Aestus development iz Rijeke te Kamgrad iz Zagreba.

Vrijednost ulaganja procjenjuje se na preko 100 milijuna eura, a projekt podrazumijeva novi stadion s više od 12 tisuća mjesta, hotel s pet etaža i kapacitetom oko 200 soba, potom tri nebodera, od kojih bi najviši imao 35 katova i visinu od 116 metara, kao i podzemnu garažu s ukupno 1350 mjesta. Na ovaj način, istaknuto je, investitor kroz komercijalni dio projekta ostvaruje svoj interes, a zauzvrat bi izgradio stadion i prepustio ga u vlasništvo Gradu Rijeci.

„Plan našeg Konzorcija je oživljavanje neadekvatno valoriziranog, atraktivnog prostora uz samo more, što ga čini ekskluzivnim i u određenom smislu usporedivim s Barcelonom. Njegovom pravilnom valorizacijom Rijeka dobiva sadržaj koji obuhvaća, kao prvo, ovom gradu i HNK Rijeka nužno potreban, moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama; kao drugo, prekrasan, ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan; kao treće, grade se i tri objekta, nebodera, čime se samo nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke, grada poznatog, pa i u kvartu Kantrida, po gradnji visokih objekata koji su njegov zaštitni znak“, ističu u Konzorciju.

Novim projektom stadion se rotira u smjeru sjever-jug

Projekt, koji se razlikuje od dosad javnosti prezentiranog rješenja, predstavio je projektant Siniša Zdjelar. Prezentaciji je prisustvovala i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, kao i dio vijećnika za koje je prije konferencije za medije održana posebna prezentacija projekta.

Dosad pozicioniran u smjeru zapad-istok, stadion se novim projektom rotira za 90 stupnjeva, u smjeru sjever-jug. Sjeverna tribina, predviđena za Armadu i najglasnije navijače HNK Rijeka, u svojoj pozadini imat će prepoznatljive stijene, koje će biti ugrađene u strukturu novog stadiona kao odraz poštovanja prema tradiciji. U toj novoj sjevernoj tribini, iz poštovanja i zahvalnosti, zadržat će se i spomen ploča s imenima navijača Armade poginulih u Domovinskom ratu. Paralelno uz istočnu i zapadnu tribinu, s obje bočne strane stadiona eliptičnog oblika, koji visinski „pada“ sa sjevera prema jugu, nalazit će se široke šetnice koje počinju s gornje, glavne ceste, Istarske ulice.

Arhitekt Sinisa Zdjelar. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Oko cijelog stadiona, zbog specifičnosti ove lokacije – bivšeg kamenoloma i problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora – izgradit će se kilometar dugačak kanal, širok dva i visok četiri metra. Njime će se, u ekstremnim uvjetima koji su specifikum ovog područja, nakupljena voda odvoditi u more. Noću, kad bude osvijetljen bojama HNK Rijeke, stadion će podsjećati na karakteristični brod s veslima i naglašenom provom – obilježjem Armade. Na južnoj strani stadiona koja se spušta prema moru, smjestit će se ugostiteljski objekti.

Hotel s prizemljem i četiri etaže te otprilike 200 soba orijentiranih prema moru neće odudarati od izgleda tog područja, jer se radi o zazelenjenom objektu koji poštujući okolinu u kontinuitetu slijedi zatečeni krški krajolik. U neposrednoj su blizini lokacije stadiona, i to sa sjeverne, zapadne i istočne strane, planirana su tri nebodera. Sva parking mjesta, njih ukupno 1350, nalazit će se u garažama, tako da vanjski prostori mogu što kvalitetnije iskoristiti.

Lučica Portić ostaje neizmjenjena, a plaža istočno od stadiona otvorena za javnost. Prema projektima, bez obzira na količinu gradnje nema nasipavanja mora i nema pomicanja linije obale. Za potrebe atletskog kluba, koji trenutno funkcionira na stadionu Kantrida, unutar ovog projekta pronaći će se način i sredstva da se izgradi adekvatniji i primjereniji sadržaj u kampusu na Trsatu.

Predsjednik HNK Rijeke Mišković: Projekt smatram provedivim i održivim, izgradnja bi trajala tri do četiri godine

„U pismu namjere na transparentan način izlažemo svoju viziju razvoja tog područja, s naglaskom na nogometni stadion. Kad smo odlazili na Rujevicu, obećali smo da je to privremeno i da ćemo se vratiti na Kantridu. Kad-tad.  Moram priznati da je ovo za mene emotivan trenutak, jer s današnjim danom i ovim predstavljanjem započinje naše približavanje konačnom cilju – Kantridi!  Za Kantridu, mjesto povijesti i budućnosti našeg voljenog kluba, kluba svih nas, Riječanki i Riječana, tražili smo modele suživota sporta i biznisa, održivosti i izvedivosti. Smatram da smo ih konačno i pronašli. Ono što smo zamislili je provedivo, zanimljivo i originalno.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zadovoljstvo mi je da vam mogu poručiti da je ‘Konzorcij Kantrida’ spreman ponuditi Gradu Rijeci adekvatno ekonomsko-funkcionalno-arhitektonsko rješenje koje zadovoljava sve aspekte i interese: i poslovni, i sportski i javni. Rijeka i Kantrida, implementacijom našeg projekta, ako ga se ocijeni najboljim, dobit će novi sadržaj i povećanu vrijednost cijelog lokaliteta. Bit će to snažan iskorak u moderno doba. Sama po sebi, kombinacija vrhunskog nogometnog stadiona i tri nebodera najveće visine u Hrvatskoj, uz prateći hotel i brojne javne sadržaje, Rijeku stavlja na kartu goleme vidljivosti i atraktivnosti. Mi u tome želimo sudjelovati. I zato nas podržite“, kazao je u ime HNK Rijeke Damir Mišković.

Mišković je naglasio kako trenutno postoje financijski kapaciteti konzorcija za ulazak u ovu veliku investiciju te izrazio optimizam da bi radovi mogli započeti krajem 2025. godine, dok se procjenjuje da bi radovi mogli trajati između tri i četiri godine.

Gradonačelnik Filipović: Stalo mi je da se Rijeka vrati svojoj Kantridi

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako je predaja pisma namjene stvorila preduvjete da se već na dnevnom redu ovotjedne sjednice nađe prijedloge pokretanja izrade Urbanističkog plana uređenja Sportskog područja Kantrida, kao i Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke.
“Ovo je projekt koji će svakako promijeniti Rijeku, ovo je projekt koji će je učiniti sličnom drugim europskim i svjetskim gradovima koji su napravili hrabre poteze i  tako odskočili od drugih. Ovakav projekt omogućit će da se ispod stijena ponovno igraju velike, pobjedničke utakmice, uz podršku Armade, ali i zaštititi ono što čini duh Kantride, što je meni posebno važno, jer Kantrida je i moj dom.”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradonačelnik Filipović je naglasio kako, svjestan da se radi o generacijskom projektu, koji zadire u za Riječne prevažnu lokaciju, povijest i tradiciju, tražio da se o projektu komunicira javno, kako bi svi građani dobili priliku reći što misle. Također, u skladu s već uhodanom praksom da se važne odluke prije same sjednice Gradskog vijeća, prezentiraju i gradskim vijećnicima, prije konferencije za medije održana je prezentacija za njih.

Gradonačelnik je pojasnio da je Rijeka i sada najveće hrvatsko gradilište, grad s velikim potencijalima za koji su zainteresirani veliki investitori. “U ovom projektu, uz sam stadion, investitori predlažu gradnju triju nebodera i hotela i ne želim skrivati da sam svjestan da je to prijedlog koji bitno mijenja doživljaj Rijeke, iako je Rijeka grad koji je u Hrvatskoj prepoznatljiv i po neboderima. Svjestan sam da svi mi nerijetko odbijamo promjene, a ovaj projekt čini upravo suprotno. Kao gradonačelniku, stalo mi je da se Rijeka, ona nogometna i sportska, Rijeka kao grad koji teče, vrati svojoj Kantridi”, istaknuo je Filipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da dođe do izmjene projekta, posebno sagledavajući visinu nebodera, gradonačelnik je ustvrdio da je danas prezentirana vizija, a hoće li projekt u konačnici biti baš ovakav kakav je zamišljen i prezentiran, pokazat će javna rasprava na kojoj će svatko moći reći što misli i na kojoj će se pokušati doći do najboljih rješenja. Istaknuo je kako bi izrada dokumentacije mogla biti završena tijekom iduće godine, što stvara pretpostavku za objavu javnog natječaja koji bi regulirao prava i obveze između grada i potencijalnog investitora, nakon čega može uslijediti faza odabira izvođača radova i sama izvedba radova.

„Ovaj projekt omogućit će da i dalje koristimo javne površine, da i dalje ostane dostupna plaža istočno od stadiona, kod Morskog prasca, a inzistirat ću kao gradonačelnik da se posebna pažnja posveti prema okolišu – moru, obali i prirodi. Ovaj projekt sačuvat će i tako jedinstveni Portić, onakav kakav je danas. Cilj ovog projekta da grad dobije novi, funkcionalan stadion na Kantridi, koji će, nakon što se izgradi, po riječima investitora, postati javni gradski  i prijeći u vlasništvo Grada Rijeke, dakle stadion kojim upravlja Grad Rijeka, a igra naš HNK Rijeka“, kazao je gradonačelnik.

Ministar Butković: Ide se prema tome da se ovaj projekt proglasi strateškim projektom od interesa za RH

Podršku projektu izrazili su i potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković te župan Komadina.

Ministar Butković je naglasio kako je multifunkcionalni projekt Stadiona Kantrida iznimno bitan za grad Rijeku.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Radio se o projektu za kojeg je svatko tko živi u Rijeci emocionalno vezan. I to ne samo u Rijeci, nego u ovim našim krajevima, a osim što na Kantridu vraća nogomet, koji je malu zemlju kao što je Hrvatska pozicionirao u svjetsku velesilu, doprinosi i jačem turističkom pozicioniranju Rijeke. Mi smo u ovdje u Rijeci kroz posljednjih godina, pokretanjem brojnih projekata, stvorili pozitivno ozračje, a ova investicija je nastavak tog pozitivnog ozračja koji Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zaslužuju. Vjerujem da će projektanti, struka, ali i politika u Gradskom vijeću prepoznati ovaj projekt te da će se sve sugestije pristigle kroz javnu raspravu pomno sagledati. Vlada RH dala je snažnu podršku obnovi svih stadiona u Hrvatskoj, tako da idemo prema tome da se i ovaj projekt, kao i drugi projekti, proglasi strateškim projektom od interesa za RH, kako bi se bilo brže gotovo“, poručio je ministar Butković.

Župan Komadina naglasio je kako je Stadion Kantrida dio identiteta Rijeke, a o Kantridi je govorio i kao dijete odraslo na tom dijelu grada.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Prezentirana vizija izaziva divljenje, ali i strahove i tu je jako važna komunikacija kroz provedbu javne rasprave te pronalaženje prave mjere u odnosu javnog i privatnog interesa – da stijene Kantride i dalje žive i da Rijeka i dalje ima stadion najbliži moru“, poručio je župan Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari