ZELENA ČISTKA

Galerija | Ovako to rade u Čavlima: Više od stotinu volontera iz prirode izvuklo 20-tak kubika otpada!

Organizatori su volonterima osigurali vreće i rukavice te vodu i hranu. Ujutro su volonteri dočekani krafnama, a za ručak je podijeljeno više od sto porcija fine maneštre koju je skuhala čavjanska udruga Palentar

Povodom Dana planete Zemlje na području općine Čavle u subotu 22. travnja održana je Zelena čistka koja je okupila zavidan broj mještana, udruga, volontera, odraslih i djece

Akciji se odazvalo više od stotinu volontera

-Zelena čistka tradicionalna je akcija u našem kraju, ali zbog pandemije nekoliko godina se nije smjela organizirati. Konačno su se stekli uvjeti da ju vratimo. Jako sam zadovoljna. Obuhvatili smo sva kritična mjesta u općini. Napravio se veliki posao. Još jednom se dokazalo da su naši mještani vrijedni i da vole svoj kraj, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

U akciju su se uključili mnogobrojni mještani, pojedinci, ali i mnoge udruge poput Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine, Udruga antifašističkih boraca i antifašista općine Čavle, Grobnički dondolaši, Lovačko društvo Jelen, djeca Osnovne škole Čavle i Društva naša djeca Čavle, stipendisti, političke stranke HDZ i SDP, sportski klubovi Muški odbojkaški klub Grobničan, Taekwondo Grobnik-Čavle, Kuglaški klub Grobničan, i Boćarski klub Zastenice.

Sve uz podršku i pomoć Komunalnog društva te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čavle.

U centru se čistio okoliš Doma kulture i Doma zdravlja, Osnovne škole, Dječjeg vrtića i igrališta Jama.

Volonteri su obuhvatili i šire područje općine

Čistilo se tako Zagračišće, Stipanja, Podrvanj, Podslivice, Krenovac, Zastenice, ali i ugibališta na Kikovici i Kamenjaku. HDZ je primjerice očistio livadu i šumicu kod Doma zdravlja, SDP i antifašisti ugibališta na Kikovici, dondolaši i kuglači Podslivicu, dragovoljci su očistili dolac na Krenovcu, Zasteničani su u Zastenicama napunili pun traktor otpada, lovci su čistili divlje deponije na Zagračišću, Stipanju i Kamenjaku…

-Mi sudjelujemo svaki put. Mislim da je važno da osim sportu i zdravom životu, djecu učimo i važnosti očuvanja okoliša. Svojim vlastitim primjerom pokazujemo kako se voli i čuva svoj kraj, rekao je Jurica Prpić predsjednik Taekwondo kluba Grobnik Čavle.

-Jako smo sretni. Predivan je dan i napravili smo veliki posao oko naše škole i igrališta. U šumarcima je bilo odbačenog smeća, na igralištu opušaka cigareta. Djeca su na suncu i zraku provela tri sata i učinila dobro djelo. Mislim da je važno od malih nogu djecu učiti volontiranju u zajednici i zaštiti okoliša, rekla je Tanja Šojat predsjednica Društva naša djeca Čavle.

-Akcija čišćenja trajala je od 9 do 12 sati i procjenjuje se da je prikupljeno dvadesetak kubika otpada. Točnu količinu znat ćemo drugog tjedna. Jako smo zadovoljni rezultatima i odazivom na Zelenu čistku i hvala svima koji su sudjelovali, rekao je komunalni redar Općine Čavle Danijel Mavrinac.

Uz fine zalogaje

Organizatori su volonterima osigurali vreće i rukavice te vodu i hranu. Ujutro su volonteri dočekani krafnama, a za ručak je podijeljeno više od sto porcija fine maneštre koju je skuhala čavjanska udruga Palentar.

U sklopu Zelene čistke i Dana planete Zemlje ispred Doma kulture organiziran je i prodajni punkt s cvijećem hrvatskog proizvođača iz Ludbrega gdje su se mještani mogli opskrbiti cvijećem i sadnicama povrća za svoje vrtove i balkone.

-Zahvaljujem svima koji su se odazvali ovoj akciji. Jako sam sretna i ponosna na ljude i prelijepi kraj u kojem živimo i koji moramo čuvati, zaključila je načelnica Ivana Cvitan Polić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari