KVARNERSKI BREND

Galerija | ‘Šparuga i vino’ u Iku privukli mnoge posjetitelje, uživalo se u suncu i finim zalogajima!

U organizaciji Udruge Ikarski barkajoli ova je manifestacija postala kvarnerski brend

“Šparuga i vino”, tradicionalna manifestacija koja posjetiteljima Ike nudi uživanje u gastro delicijama na bazi šparoge, spojena s izvrsnom atmosferom te dobrim vinom i ove je godine privukla brojne posjetitelje koji su uživali u lijepom vremenu i ugodnom druženju u koje se sjajno uklopila atraktivna regata tradicijskih barki.

Kvarnerski brend

U organizaciji Udruge Ikarski barkajoli ova je manifestacija postala kvarnerski brend, a privlači ne samo posjetitelje iz cijele regije već je pohodi i lijep broj turista koji su danas izrazili oduševljenje kako prostorom tako i regatom te delicijama koje je domaćin ponudio.

Sve je započelo regatom na koju je pristigao zavidan broj posada sa svojim barkajolima iz Mošćeničke Drage, Rijeke, Lovrana, Opatije, a i domaćin je predstavio svoje posade.

Nakon pozdravnih riječi opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina, publika je pomno pratila ne samo regatu već i samo spuštanje barki u more, pripremu, podizanje jedara i sve se bilježilo kamerama, mobitelima i foto aparatima.

Jer, događaj je doista bio jedinstven. Podsjetimo, regata se provodila u sklopu europskog projekta “Interpretacija 300 let škvera va Ike” čiji je nositelj Grad Opatija. Projekt ima za cilj zaštitu prirodnih resursa te valorizaciju i interpretaciju kulturne, primorske i ribarske baštine.

Interpretacija je usmjerena na definiranje identiteta Ike, njezinu materijalnu i nematerijalnu baštinu te tradicijske znanja, posebno u brodogradnji, koja se žele prenijeti na buduće generacije. Projekt je sufinanciran u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014.-2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata. I sjajno se uklopio u posebnu atmosferu Ike.

Fina gastro ponuda

Nakon regate, manifestacija se nastavila gastro ponudom: odrescima morskog psa na žaru sljubljenih s umakom od šparoga te palentom, pljukancima sa šparogama, porilukom i pancetom kao i posebnim sendvičima s nadjevom od lignji, šparuga i brojnih drugih sastojaka, a sve to popraćeno ponudom odličnog vina.

Brojni posjetitelji su u manje od sva sata ispraznili gastro dio manifestacije, no druženje se nastavilo uz dobru kapljicu i ugodnu glazbu, baš onako kako priliči manifestaciji kojoj je cilj oplemeniti Iku dobrim događanjima u ugodnom ambijentu.

Uživali su zajedno barkajoli, posjetitelji i domaćini te dogovorili novi susret 22. srpnja na natjecateljskoj regati tradicijskih barki i 5. kolovoza na nadaleko poznatoj manifestaciji Vino i vruja.

Photo: Omnes

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari