PRIKLJUČITE SE!

Video | U subotu „Đir za rožice“ – humanitarna utrka za Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“

Povodom obilježavanja 15 godina rada Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ ove subote će se održati utrka „Đir za rožice“ u organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesno bratstvo Trsat.

Prikupljena sredstva namijenjena su daljnjem radu Prihvatilišta u kojem je tijekom 15 godina rada boravilo gotovo 700 korisnika, a ovom se manifestacijom želi potaknuti i destigmatizacija beskućništva i ukazati na činjenicu da su beskućnici prisutni u našem društvu, te da su im osim obroka i krova nad glavom potrebni i drugi oblici pomoći, kao i razgovor i topla riječ.

Okupljanje, start, ruta…

Start utrke je u 10 sati iz dvorištu Prihvatilišta u Baštijanovoj ulici 25a, okupljanje i prijave sudionika započinju već u 8:30 sati, a završetak utrke očekuje se u 12 sati ispred bazilike Majke Božje Trsatske.

Utrka će se nakon starta kretati kroz Park Zvonimira Škerla – pješački prijelaz u Baštijanovoj ulici (kod Brodokomerca) – Brajšina ulica – Trinajstićeva ulica – križanje Ulice Vladimira Nazora – Park Nikole Hosta – Ulica Ivana Grohovca – Školjić – križanje Ulice Franje Račkog i Državne ceste 3 – Stube Petra Kružića – pješački prijelaz u Ulici Joakima Rakovca – stražnji ulaz u perivoj Svetišta Gospe Trsatske, kroz Trsatske stube.

VIDEO DANA:

Prema riječima Dolores Turkalj Jurčević ispred Franjevačkog svjetovnog reda ova utrka nije natjecateljskog karaktera, već je intencija bila da se uključe svi oni koji na ovaj način žele pomoći rad Prihvatilišta.

„Nije važno kroz cilj proći prvi, već je važno do cilja stići, uživajući u druženju i lijepom danu i pritom pomoći onima kojima je naša pomoć potrebna“, rekla je Turkalj Jurčević i dodala kako je riječ o prvom „Điru za rožice“, ali kako se nada da će manifestacija s vremenom postati i tradicionalna.

U utrci mogu sudjelovati svi koji to žele

U utrci mogu sudjelovati svi koji to žele, kotizacija iznosi 100,00 kuna po sudioniku, a može se uplatiti na licu mjesta prilikom prijave za sudjelovanje, neposredno prije početka utrke ili izravnom uplatom na račun kod ERSTE BANKE: HR4124020061100559253 uz obaveznu napomenu: ĐIR – ime i prezime sudionika.

Valja napomenuti kako će zbog održavanja utrke na pojedinim dionicama utrke po potrebi privremeno biti zaustavljen promet radi prelaska sudionika utrke preko pješačkih prijelaza. Također, za vrijeme održavanja utrke Trinajstićeva ulica bit će zatvorena za promet vozila.

Voditelj Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ Pjer Orlić istaknuo je kako u Rijeci djeluje i prihvatilište za beskućnike „Oaza“, te kako potreba za tom vrstom ustanova i te kako postoji. „Nažalost, sredstva za rad često su nedostatna, a potreba je velika, stoga smo odlučili prikupljati sredstva i na ovaj način. S druge strane ovo je dobar način destigmatizacije beskućništva, da kao društvo osvijestimo taj problem“, istaknuo je Orlić i zahvalio Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, resornom Ministarstvu, kao i svim volonterima i donatorima na kontinuiranoj podršci i suradnji.

Europski projekt „Novi put“ 

Voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić podsjetila je kako je nedavno završen europski projekt „Novi put“ čiji je nositelj bio Grad Rijeka i koji je proveden u suradnji s Prihvatilištima „Ruže sv. Franje“ i „Oaza“ kojeg vodi Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza te Centrom za socijalnu skrb Rijeka, a u kojem je naglasak bio na resocijalizaciji beskućnika, ali i pružanju pomoći i edukacije stručnjacima koji s njima rade. „Naglasak cijelo vrijeme treba biti na resocijalizaciji beskućnika, da im se pomogne da izađu iz svijeta beskućništva i to je onaj najintenzivniji dio cijelog procesa“, istaknula je Pudić.

U sklopu tog projekta tiskan je i Vodič za beskućnike koji sadržava sve potrebne informacije o uslugama koje beskućnicima nude Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb, Prihvatilišta, Pučka kuhinja, Centar za podršku beskućnicima i socijalna posluga „Kruh sv. Elizabete“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari