OVO JE BUDUĆNOST: Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj gradi se na otoku Cresu

Foto: Morski.hr

Svečanim programom u Guvernerovoj palači, obilježena je deseta obljetnica uspješnog djelovanja Regionalne energetske agencije Kvarner.

Na svečanosti su predstavljeni uspješni projekti i programi koje je uz podršku Primorsko-goranske županije kao osnivača, REA Kvarner postigla u proteklom razdoblju. Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je REA Kvarner puno doprinijela u osvješćivanju racionalnog trošenja energije, korištenju obnovljivih izvora kao i njihovoj učinkovitosti.

“Njen nastanak rezultat je EU projekta temeljem kojeg smo formirali agenciju, a sad smo je pretvorili u ustanovu i ona je podrška svim našim institucijama i građanstvu kako u edukaciji tako i u pripremi projekata. Imali smo niz energetskih projekata obnove škola, e-županije i širokopojasnog pristupa internetu  pa do raznih zamjena goriva i kotlovnica po svim javnim objektima”, istaknuo je župan te naglasio važnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

Podsjetio je da je upravo zasluga REA Kvarner što se najveća solarna elektrana  u Hrvatskoj gradi na otoku Cresu u mjestu Orlec. Spomenuo je i pilot projekt Unije samoodrživi otok te naglasio važnost rade Agencije na edukaciji ljudi kako bi što racionalnije koristili energiju.

Ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas zahvalio se svima koji su doprinijeli da Agencija postane promotor energetske tranzicije u Primorsko-goranskoj županiji. O značaju i kvaliteti rada Regionalne energetske agencije govorio je i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku te eurozastupnik Tonino Picula jedan od inicijatora Deklaracije o pametnim otocima.

Većina projekata kojima se REA Kvarner istaknula tijekom prvih 10 godina svog djelovanja bila je prva takve vrste u Hrvatskoj – od postavljanja prvih malih fotonaponskih instalacija za proizvodnju električne energije na krovovima javnih zgrada u vlasništvu Županije pokretanja regionalnog programa energetske obnove obiteljskih kuća koji se kasnije postao nacionalni program, ugradnje prvih sustava za solarno hlađenje u ovom dijelu Europe, niza aktivnosti na području energetske neovisnosti kvarnerskih otoka, stručne podrške u izgradnji sunčane elektrane Orlec Trinket na otoku Cresu, pa sve do projekta e-Županija koji je udario temelje izgradnji otvorene širokopojasne elektroničke komunikacijske mreže s ciljem da Primorsko-goranska županija prva u državi omogući dostupnost optike i brzog interneta u svakom kutku svog teritorija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja