ZBRAJAJU SE ŠTETE

Galerija | Ovo je da zaplačeš! Nevrijeme u Rijeci prouzročilo velike štete, od gradskih objekata najviše stradao art kvart Benčić

Nevrijeme s velikom količinom oborina koje je jučer pogodilo Rijeku prouzrokovalo je veliku materijalnu štetu, a interventne službe i danas su na terenu i rade na sanaciji.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa svojom zamjenicom Sandrom Krpan i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinkom Manceom obišao je objekte ustanova u kulturi koje se nalaze u Art kvartu Benčić koji su u jučerašnjim poplavama pretrpjeli veliku materijalnu štetu.

„Nevrijeme epskih razmjera koje je sinoć pogodilo Rijeku odnijelo je nažalost jedan ljudski život i izražavam sućut obitelji tragično preminulog muškarca“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodao je kako je u vrlo kratkom vremenu jučer palo oko 300 litara kiše po četvornom metru što je nezabilježena količina padalina. „Sustav oborinske odvodnje, nažalost, jednostavno ne može podnijeti toliku količinu padalina koja je pala u tako kratkom vremenskom periodu“, objasnio je Filipović dodavši kako se trenutno situacija normalizirala, kao i promet u gradu, te kako vrtići i škole danas redovno rade.

Filipović: Najveće štete nastale su u objektima kulture u Art kvartu

„Što se tiče gradske imovine, najveće štete nastale su u objektima kulture u Art kvartu u Benčiću, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u Palači šećerene. Posljedice poplave se uklanjaju, štete se zbrajaju kako u našim poslovnim prostorima tako i u drugim objektima, tako da nam još ostaje za vidjeti kolika će stvarna materijalna šteta biti i pokušat ćemo to sanirati što je prije moguće.

Što se tiče eventualnog proglašenja elementarne nepogode, ne vjerujem da je izgledno da se to dogodi, budući da se elementarna nepogoda može proglasiti ukoliko je procijenjena materijalna šteta veća od 20 % izvornog proračuna što bi bio iznos od preko 200 milijuna kuna“, rekao je Filipović.

Tom prilikom zahvalio je svim interventnim postrojbama koje su jučer bile na terenu i radile cijelu noć na saniranju štete što nastavljaju činiti i danas, kao i djelatnicima Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija koji su također još od jučer neprekidno na terenu. Zahvalu je uputio i medijima koji su cijelo vrijeme pratili i izvještavali o situaciji.

Budući da je veća količina oborina najavljena i za danas, gradonačelnik je uputio apel građanima da ukoliko nije nužno potrebno, da ne izlaze, da ostanu kod kuće te da ne dolaze automobilima u centar grada.

Sandra Krpan: Umjetnine u muzejima su na sigurnom

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan dodala je kako su u kontaktu sa svim ravnateljima riječkih ustanova u odgoju i obrazovanju, kao i ravnateljima ustanova u kulturi te direktorom Rijeka sporta koji upravlja sportskim objektima Grada Rijeke.

„U Art kvartu je nastala velika materijalna šteta, iako je voda prodrla i u zgrade HNK Ivana pl. Zajca i HKD-a na Sušaku, tamo situacija nije toliko alarmantna. Umjetnine u muzejima su na sigurnom, a u kontaktu smo i s Ministarstvom kulture koje je ponudilo svoju pomoć u sanaciji štete“, rekla je Krpan i zahvalila svima ravnateljima ustanova u kulturi u Art kvartu koji su cijelo vrijeme bili u prisutni na terenu jednako kao i zaposlenici ustanova i pokušavali spasiti imovinu.

„Potreseni smo i tragedijom koja se jučer dogodila i u kojoj je izgubljen jedan ljudski život. Sva materijalna šteta je nadoknadiva, ljudski život, nažalost nije“, rekla je Krpan.

Gradonačelniku i zamjenici u Art kvartu se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance istaknuo je kako je od jučer odrađeno više od 100 vatrogasnih intervencija.

„Veliki broj njih odnosio se na ispumpavanje vode iz poslovnih prostora, a zbog poplavljenih ulica i bujica vode mnogo je automobila ostalo zaglavljeno u prometu. Također, velika količina vode podizala je šahte na cestama što je također prouzročilo oštećenja na automobilima“, rekao je Mance i dodao kako su vatrogasci nastavili s radovima sanacije i tijekom današnjeg dana te pozvao građane na oprez zbog današnje najave veće količine oborina tijekom dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari