NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Imenovan novi saziv Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru PGŽ

U nastavku 12. sjednice Županijske skupštine PGŽ koji se održava u Opatiji, većinom glasova županijskih vijećnika izabran je novi saziv Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru kojeg čine izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić, predsjednica, Pravni Fakultet Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Dario Đerda, zamjenik predsjednice, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Daria Perčić Petrenić, članica, UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ, Vana Rodin Kružić, članica, JU Zavod za prostorno uređenje PGŽ, Branimir Galović, član, Ministarstvo financija i Nenad Bugarin, član, Lučka kapetanija Senj, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U svojstvu predlagatelja župan Zlatko Komadina rekao je da je ovim prijedlogom akceptirao i zahtjeve same Skupštine da se s novim sazivom predstavničkog tijela imenuju i novi sazivi ne samo radnih tijela već i stručnog povjerenstva. Zahvalio je dosadašnjim članovima povjerenstva koji su odradili zahtjevan i značajan posao stručne provjere ekonomskih i pravnih elemenata kod dodjele koncesija od strane Županijske skupštine. Dodao je da je novi saziv Povjerenstva sastavljen od uglednih predstavnika akademske zajednice kao i predstavnika resorno nadležnih ministarstava financija i mora, prometa i infrastrukture.

Prijedlog je podržao i skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, a u samoj raspravi bilo je primjedbi da u sedmeročlanom Povjerenstvu nema predstavnika realnog sektora.

Članovima Skupštine obratio se i potpredsjednik dosadašnjeg saziva Loris Rak zahvalivši se na dobroj suradnji te podsjetio da su radili u izazovnim vremenima kada se zbog pristupanje Hrvatske Europskoj uniji mijenjala zakonodavna nomenklatura i brojni propisi, te su usprkos tim okolnostima odradili dobar posao jer se u stručnoj javnosti Upravo PGŽ ističe kao svijetli primjer koncesioniranja na pomorskom dobru.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina izvijestio je o posljedicama sinoćnjih poplava u županiji. Kako je naveo, uz grad Rijeku pogođen je i Gorski kotar. Rijeka Kupa nije mogla apsorbirati sve padaline i pritoci su se prelili, međutim, kako je kiša stala, vodostaj pada i Kupa se vratila u korito, rekao je župan.

„Zamjenik župana Petar Mamula je u Gorskom kotaru na terenu gdje će se susresti s direktorom Hrvatskih voda. Zamjenica Medarić u obilasku je školskih objekata. Pale su rekordne količine kiše, a i danas se očekuju obilne padaline i moguće poplave“, informirao je župan dodavši kako su sve službe na terenu. Održan je sastanak Stožera civilne zaštite i sve operativne snage su u kontaktu i na raspolagnaju. Župana je kontaktirao i premijer Andrej Plenković kako bi se informirao o stanju s poplavama.

Sastao se s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i žurnim službama Grada, a potom sa suradnicima obišao Gimnaziju Andrije Mohorovičića i Prvu riječku gimnaziju u kojoj su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije. U svim školama se redovno održava nastava, osim u Građevinskoj školi u Rijeci, napomenuo je župan i dodao kako nema ozbiljnijih šteta te da su svi županijski objekti osigurani.

Na pitanje novinara, složio se s tvrdnjom kako je kroz sustav 112 i sredstva javnog priopćavanja potrebno pravovremeno upozoriti građane na nevrijeme i zamoliti ih da ostanu kod kuće, kao što je slučaj s današnjim upozorenjima na kišu. Založio se prenijeti tu informaciju svim žurnim službama.

Predsjednik Županijske izrazio je sućut bližnjima osobe koja je sinoć smrtno stradala u poplavama u Rijeci i zahvalio svim službama na intervencijama.

Predsjednica Savjeta mladih PGŽ Magdalena Vrkić predstavila je Program rada Savjeta mladih koji se temelji na 10 točaka, među kojima, suradnja sa Skupštinom i Vladom RH u izradi projekata i programa za mlade, obrazovanje i informiranje mladih, suradnja s lokalnim Savjetima i aktiviranje novih, prezentiranje Savjeta u srednjim i osnovnim školama, suradnja s udrugama i fakultetima, slobodno vrijeme i kultura te zdravstvo i socijalna politika i osposobljavanje mladih za tržište rada. Na prijedlog županijskih vijećnika, predsjednica Vrkić potvrdila je kako će u u fokusu rada biti i mladi u Gorskom kotaru, a Program je jednoglasno usvojen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari