PREDIVNA FOTOGRAFIJA

Ovo je pobjednička fotografija foto natječaja ”Ljubav”; Tema za listopad su kućni ljubimci

Idi na originalni članak

Ljubav je najljepši osjećaj koji čovjeka ili živo biće može obuzeti ili prožeti. Ljubav je najplemenitiji pokretač ljudskih akcija. Ljubav je raznorodna i imamo je svagdje i u svakom obliku i među različitim entitetima.

Oglas

Ona je održala i oblikovala ovu civilizaciju, a i ubuduće će biti njena osnovna nit vodilja. Kroz cijelu je povijest bila motiv i poticaj raznorodnim umjetnicima i pune su galerije, biblioteke, kinoteke, fonoteke djela s ljubavnim temama. Što je život bez ljubavi?

Fotografski odgovor na ovo vječno pitanje dalo je i naših ovomjesečnih četrnaest autora. Doista su se svi potrudili i dali svoje viđenje, odgovor na ovu temu – od ljubavi osobe prema drugoj osobi do ljubavi kućnih ljubimaca i vlasnika, ili prirodnih oblika simbola ljubavi. Svi su autori imali dobar pristup i u idejnoj i u formalnoj realizaciji teme. Doduše, nekoliko je autora vrlo slično kadriralo scene, tj. pogled s leđa na parove koji hodaju držeći se za ruke ili stoje i ljube se.

U ovakvim situacijama o razini uspješnosti fotografije odlučuje ostali sadržaj zabilježen uz osnovni motiv. Zato izdvajam i pohvaljujem Olgu Karlović, Koraci života; Đoku Glušicu, I u dobru i u zlu i Darija Dorčića, Ljubav je u zraku. Na fotografijama Koraci života i I u dobru i u zlu prikazani su parovi u poodmakloj životnoj dobi s jasnom manifestacijom ljubavi, odnosno snažne usmjerenosti jednoga prema drugomu. Autori su odabrali dobar trenutak i ambijent fotografiranja.

Fotografiju Ljubav je u zraku Darija Dorčića nominiram na prvo mjesto jer, trenutak kojim je autor “uhvatio” mladića dok bubnja i djevojku u plesnom zanosu, govori o njihovom posebnom odnosu, o međusobnoj zaljubljenosti. Osmjeh i pogled mladića govore o njegovu emocionalnom odnosu prema djevojci koja je pokretom tijela usmjerena prema njemu i time se zatvara “čarobni zaljubljenički krug”. Oni su na otvorenom prostoru, oni su na ulici, zabavljaju prolaznike i u tom javnom nastupu pokazuju svoj intimni odnos. Ljubav je u zraku i to se itekako osjeća na ovoj fotografiji, stoga ona zaslužuje pobjedničko prvo mjesto.

Tema za listopad: Primorsko-goranska županija i KRAS, radna skupina za zaštitu životinja, listopad posvećujemo kućnim ljubimcima povodom Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada. Kuda vaši ljubimci vole šetati, trčati i igrati se? Jesu li više od planinarenja ili uživanja uz more? Jedva čekamo saznati.

Prijavom na “Foto natječaj za listopad”, prijavitelji su suglasni da njihova fotografija bude odabrana i izložena u sklopu foto izložbe radne skupine za zaštitu životinja KRAS PGŽ-a.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “I u dobru i u zlu” autora Đoko Glušice.

Exit mobile version