PREDIVNA FOTOGRAFIJA

Ovo je pobjednička fotografija foto natječaja ”Ljubav”; Tema za listopad su kućni ljubimci

Ljubav je najljepši osjećaj koji čovjeka ili živo biće može obuzeti ili prožeti. Ljubav je najplemenitiji pokretač ljudskih akcija. Ljubav je raznorodna i imamo je svagdje i u svakom obliku i među različitim entitetima.

Ona je održala i oblikovala ovu civilizaciju, a i ubuduće će biti njena osnovna nit vodilja. Kroz cijelu je povijest bila motiv i poticaj raznorodnim umjetnicima i pune su galerije, biblioteke, kinoteke, fonoteke djela s ljubavnim temama. Što je život bez ljubavi?

Fotografski odgovor na ovo vječno pitanje dalo je i naših ovomjesečnih četrnaest autora. Doista su se svi potrudili i dali svoje viđenje, odgovor na ovu temu – od ljubavi osobe prema drugoj osobi do ljubavi kućnih ljubimaca i vlasnika, ili prirodnih oblika simbola ljubavi. Svi su autori imali dobar pristup i u idejnoj i u formalnoj realizaciji teme. Doduše, nekoliko je autora vrlo slično kadriralo scene, tj. pogled s leđa na parove koji hodaju držeći se za ruke ili stoje i ljube se.

U ovakvim situacijama o razini uspješnosti fotografije odlučuje ostali sadržaj zabilježen uz osnovni motiv. Zato izdvajam i pohvaljujem Olgu Karlović, Koraci života; Đoku Glušicu, I u dobru i u zlu i Darija Dorčića, Ljubav je u zraku. Na fotografijama Koraci života i I u dobru i u zlu prikazani su parovi u poodmakloj životnoj dobi s jasnom manifestacijom ljubavi, odnosno snažne usmjerenosti jednoga prema drugomu. Autori su odabrali dobar trenutak i ambijent fotografiranja.

Fotografiju Ljubav je u zraku Darija Dorčića nominiram na prvo mjesto jer, trenutak kojim je autor “uhvatio” mladića dok bubnja i djevojku u plesnom zanosu, govori o njihovom posebnom odnosu, o međusobnoj zaljubljenosti. Osmjeh i pogled mladića govore o njegovu emocionalnom odnosu prema djevojci koja je pokretom tijela usmjerena prema njemu i time se zatvara “čarobni zaljubljenički krug”. Oni su na otvorenom prostoru, oni su na ulici, zabavljaju prolaznike i u tom javnom nastupu pokazuju svoj intimni odnos. Ljubav je u zraku i to se itekako osjeća na ovoj fotografiji, stoga ona zaslužuje pobjedničko prvo mjesto.

Tema za listopad: Primorsko-goranska županija i KRAS, radna skupina za zaštitu životinja, listopad posvećujemo kućnim ljubimcima povodom Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava 4. listopada. Kuda vaši ljubimci vole šetati, trčati i igrati se? Jesu li više od planinarenja ili uživanja uz more? Jedva čekamo saznati.

Prijavom na “Foto natječaj za listopad”, prijavitelji su suglasni da njihova fotografija bude odabrana i izložena u sklopu foto izložbe radne skupine za zaštitu životinja KRAS PGŽ-a.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “I u dobru i u zlu” autora Đoko Glušice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari