AKCIJA NA KORZU

Ovu subotu će se na Korzu održati Dan plavih irisa

Povodom obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka i Dana plavih irisa na Korzu će u subotu, 28. svibnja od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija.

Cilj obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka i Dana plavih irisa je dodatno istaknuti važnost odaziva na nacionalne programe ranog probira raka debelog crijeva, kao i važnost provođenja zdravih stilova života u promociji zdravlja kao prevencije bolesti.

O programu obilježavanja, načinima prevencije i ranog otkrivanja bolesti na konferenciji za novinare govorile su Iva Sorta-Bilajac Turina, županijska koordinatorica nacionalnog programa prevencije raka debelog crijeva iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ira Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ te Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog Odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se s ciljem što ranijeg otkrivanja raka debelog crijeva testiranjem stolice na prisutnost golim okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Određenim redoslijedom svi građani starosti od 50 do 74 godine starosti dobivaju poziv za sudjelovanje u programu. Svima koji imaju pozitivan nalaz na okultno krvarenje u stolici šalje se poziv na kolonoskopiju u KBC-u Rijeka, kojom se postavlja konačna dijagnoza.

Svaki dan u Hrvatskoj tri do šest osoba umire od raka debelog crijeva

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.320 umrlih u 2020. godini. To znači da svaki dan deset osoba sazna da ima rak debelog crijeva, a tri do šest ih umre od ove bolesti.

Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje. Ovaj karcinom nevidljiv je i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova.

Razlog može biti kasni odlazak na pregled unatoč simptomima (opstipacija ili vidljiva krv u stolici), radi uvjerenja da se radi o hemoroidima. Simptomi kao što su: promjene u pražnjenju stolice (opstipacija, proljevi), bol u trbuhu i zdjelici, anemija ili neobjašnjiv gubitak težine znakovi su uznapredovale bolesti.

Također, jedan od razloga visoke smrtnosti zasigurno leži i u činjenici da je, prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS) iz 2019. godine, samo oko 30% osoba u dobi od 50 do 74 godine obavilo je testiranje u sklopu Nacionalnog programa. Unatoč tome što rak debelog crijeva više pogađa žene nego muškarce, odaziv je veći je u starijoj dobnoj skupini i u žena.

Šansa za preživljavanje od 90 % kod ranog otkrivanje bolesti

Spori proces razvoja bolesti pruža jedinstvenu mogućnost  za sprječavanje i rano otkrivanje promjena. Odazivanjem u program, te testiranjem na okultno krvarenje u stolici, rak debelog crijeva može se otkriti u ranom stadiju, kad je preživljenje vrlo visoko. Naime, bolesnici kod kojih je bolest rano otkrivena imaju šansu za preživljavanje od 90 %.

Posebnost nacionalnog programa ranog probira raka debelog crijeva je što se može obaviti u intimi vlastitog doma. Kad dobiju poziv za pregled stolice na skrivenu krv u stolici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, građani se odazivaju tako što poštom šalju svoju suglasnost. Nakon toga na kućnu adresu im se šalje kuverta sa test kartonom za nanošenje uzoraka stolice.

Savjeti, vježbanje i palenta s jogurtom na Korzu

Kako bi se građanima skrenuli pozornost na važnost prevencije i ranog probira u subotu, 28. svibnja od 10 do 12 sati na Korzu, ispred trgovine Zara, bit će održana javnozdravstvena akcija.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te predstavnici Lige protiv raka PGŽ, Saveza invalidnih ILCO društava Hrvatske-ILCO Rijeka, Udruge žena operiranih dojki Nada  Rijeka na štandovima će dijeliti edukativni materijal te zdravstvene savjete. Na Korzu će biti postavljen model debelog crijeva, organizirano vođeno vježbanje, a u suradnji s Udrugom Palentar građanima će se besplatno dijeliti jogurt i palenta kao primjer zdravog obroka.

Javnozdravstvenom akcijom koju podržavaju Grad Rijeka – projekt Rijeka zdravi grad i Primorsko-goranska županija građanima se želi skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja bolesti, ali i prevencije.

Kako bi sačuvali zdravlje, poručuje se, valja konzumirati raznovrsnu prehranu, jesti umjereno, redovno jesti glavne obroke, doručkovati svaki dan, jesti pet i više porcija voća i povrća dnevno, izbjegavati crveno meso i mesne  prerađevine te piti osam čaša vode dnevno. Također, valja održavati poželjnu tjelesnu težinu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnosti najmanje 30 do 60 minuta dnevno, prestati pušiti i što manje konzumirati alkohol.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari