PAMETNE RIJEČKE GLAVE: Nagrađeni mladi inovatori osmislili „isprintani 3D printer“, solarni automobil, „pametni“ ovjes motocikla…

Godišnju nagradu Ivan Luppis za 2016. godinu dobila je Ružica Kamenjašević

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je dodjela nagrada Saveza inovatora Primorsko-goranske županije i IN kluba inovatora iz Rijeke mladim inovatorima.

Godišnju nagradu Ivan Luppis za 2016. godinu dobila je Ružica Kamenjašević, a uručena su i priznanja i nagrade mladim inovatorima, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Nagrada Ivan Luppis je najviše godišnje priznanje koje Savez inovatora Primorsko-goranske županije dodjeljuje za iznimna postignuća inventivnog rada na području županije.

Nagrada se sastoji od diplome, statue „Ivan Luppis“ i novčane nagrade. „Nagrada mi tim više znači jer ju je prvi put dobila i jedna žena“, rekla je nagrađena Ružica Kamenjašević, učiteljica Srednje škole za elektrotehniku i računarstvo koja posljednjih deset godina radi s nadarenim učenicima.

Pored nagrade Ivan Luppis dodijeljene su i godišnje nagrade mladim inovatorima za iskazanu inventivnost, stvaralački rad i postignuće u 2016. godini. Svrha natjecanja je i buđenje je kreativnosti kod mladih, poticanje da sami nađu praktičnu primjenu i predvide sve alternative svojeg tehničkog rješenja.

Prvu nagradu za rad „Isprintani“ 3D printer dobio je učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Robert Lesjak. Drugu nagradu za solarni automobil dijele učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole Smiljan Pavlović i Enrique Kurajić, a treću nagradu dobio je također učenik Elektroindustrijske i obrtničke škole, Luka Radinović, i to za protuponirajući sustav prednjeg opružnog ovjesa motocikla.

Pokrovitelj izbora inventivnih radova je Primorsko-goranska županija, a organizator Savez inovatora Primorsko-goranske županije. Nagrade su dobitnicima uručili pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Andrija Vitezić i zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Mladim inovatorima također su podijeljena i 24 priznanja, a za posebno zalaganje istaknut je i jedan mentor, Drago Krajina, stručni učitelj praktične nastave elektrostruke u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školu u Rijeci.

Rijeka je prepoznatljiva po realizaciji jedinstvenih programa u tehničkoj kulturi, od kojih je jedan Ljetna škola elektronike. Jedanaesta po redu škola održala se u srpnju 2016. godine u organizaciji IN kluba inovatora Rijeka i Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka. Tečaj je uspješno završilo 20 polaznika, kojima su danas uručene potvrde o uspješno završenoj školi.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari