RIJEČKI KARNEVAL: Šest princeza u utrci za jedinstvenu krunu Kraljice Riječkog karnevala!

Kandidatkinje za Kraljicu karnevala

Predstavljene su kandidatkinje i najavljen program Izbora Kraljice Riječkog karnevala

Riječki karneval službeno je počeo 17. siječnja, ali tek nekoliko dana kasnije, 20. siječnja, vlast maškara postaje „opipljiva“. Dan je to kada će ključ Grada i službeno biti predan u ruke maškara i dan kada će Karneval dobiti svoju novu kraljevsku predstavnicu.

Foto: Grad Rijeka

Na konferenciji za medije najavljen je program Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada te ostalih programa u sklopu Riječkog karnevala, a po prvi su se put predstavile i kandidatkinje za krunu Kraljice.

Vjeko Alilović, tehnički realizator Izbora, upoznao nas je sa šest djevojaka koje će se uz svoje prateće karnevalske grupe u petak boriti za prestižnu titulu i poznati „Zlatni plašt“: Eleonora Žunić iz K.U. Pom-F-Ri – Rijeka, Tina Gojak iz grupe Špažićari – Kostrena, Kristina Pajić iz Udruge Halubajke – Viškovo, Elaie Filipović iz Škrljevskih maškari – Škrljevo, Roberta Dešković iz Karnevalske udruge Vavek parićani – Matulji te Petra Prar, predstavnica K.U. Gušti su gušti – Rijeka.

S konferencije za medije

Mjesto događanja je Dvorana mladosti, a protokol je već poznat – predstavnice karnevalskih grupa će okupljenim karnevalistima morati pokazati cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje titule.

To su redom: karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom. Meštar Toni, tradicionalni „šef“ Riječkog karnevala, ove će godine tako dobiti 22. po redu Kraljicu s kojom će kroz cijelu godinu pohoditi karnevalska događanja u Rijeci i okolici, Hrvatskoj i inozemstvu i predstavljati Riječki karneval.

Program Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada kreće u 20 sati i osim nastupa kandidatkinja najavljuje i bogati glazbeni i scenski program te kao i uvijek puno plesa, u čemu uvijek prednjače prateće karnevalske grupe, a često i sama publika. Meštri ceremonije Izbora Kraljice su kao i uvijek voditeljski dvojac Josip Krmpotić i Robert Ferlin, za glazbeni dio je zadužen Duško Jeličić i Bonaca, a nastupit će i plesna grupa aktualne Kraljice Sandre Ložnik Videčak.

Kandidatkinje za Kraljicu Riječkog karnevala 2017.
Eleonora Žunić

Karnevalska skupina: K.U. Pom-F-Ri – Rijeka
Naziv maske: Samurai
Dob: 22 godina
Zanimanje: studentica
Boja očiju: plava
Boja kose: smeđa
Znak u horoskopu: djevica
Hobi: fotografiranje, slikanje

Tina Gojak

Karnevalska skupina: Špažićari – Kostrena
Naziv maske: Let nad Kostrenom
Dob: 21 godina
Zanimanje: studentica
Boja očiju: plava
Boja kose: plava
Znak u horoskopu: ovan
Hobi: gledanje serija, ispijanje kava u dobrom društvu, putovanja

Kristina Pajić

Karnevalska skupina: Udruga Halubajke – Viškovo
Naziv maske: Morski svijet
Dob: 19 godina
Zanimanje: dentalni tehničar
Boja očiju: plava
Boja kose: smeđa
Znak u horoskopu: riba
Hobi: mažoretkinje

Elaie Filipović

Karnevalska skupina: Škrljevske maškari – Škrljevo
Naziv maske: Maškaran je celi svit, se je šlo v-RI-t
Dob: 24 godina
Zanimanje: studentica
Boja očiju: zelena
Boja kose: plava
Znak u horoskopu: bik
Hobi: ples, čitanje i maškare

Roberta Dešković

Karnevalska skupina: Karnevalska udruga Vavek parićani – Matulji
Naziv maske: Zavavek kuntenta
Dob: 21 godina
Zanimanje: studentica
Boja očiju: zelena
Boja kose: crna
Znak u horoskopu: škorpija
Hobi: fotografija, crtanje, maškare

Petra Prar

Karnevalska skupina: K.U. Gušti su gušti – Rijeka
Naziv maske: The Mask
Dob: 26 godina
Zanimanje: referent u otpremištu
Boja očiju: smeđe-zelene
Boja kose: crna
Znak u horoskopu: lav
Hobi: plesanje, pjevanje, kuhanje

Uz kraljevsku krunu i zlatni plašt, nova Kraljica Riječkog karnevala ove će godine dobiti i posebno dizajnirani poklon od Zlatarne Grabušić.

Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada su u prodaji u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 po cijeni od 25,00 kn, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti.

Poželjeti sreću kandidatkinjama i ovoga je puta došao Meštar Toni, a Ivan Blažević iz Renault Adria P.A. Škurinje je najavio već tradicionalno pokroviteljstvo Karnevala posudbom službenog vozila Meštru Toniju, za lakše stizanje na sva karnevalska događanja koja ga očekuju.

IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA

Izbor Kraljice Riječkog karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Izbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost…

Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječki karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine.

Do sada je Riječki karneval imao 21 Kraljicu i to redom: Ivu Radić, Maju Skvažu, Maju Cecić Vidoš, Sašu Šofranac, Tamaru Tonković, Sanju Rončević, Kristinu Ožanić, Željku Radić, Anitu Knez, Ivonu Marčelju, Martinu Radetić, Marijanu Širolu, Ivanu Orlić, Teu Kik, Bojanu Batinicu, Ines Martinić, Ninu Simčić, Vedranu Dujmić, Vedranu Šegulju, Stellu Paris i još uvijek aktualnu Sandru Ložnik Videčak.

Foto: Borna Ćuk

Uz izbor Kraljice, Turistička zajednica grada Rijeke tradicionalno nagrađuje i najbolji scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a u sklopu svakog Izbora Kraljice Riječkog karnevala održava se i svečanost primopredaje ključa Grada, na kojoj vlast na kratko vrijeme prelazi u ruke maškara.

RIJEČKI KARNEVAL

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.
Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

20.1. – IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA – Dvorana mladosti
18.2. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
26.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

Cjelokupni program Riječkog karnevala 2017. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari