POZICIJA ŽENA U DRUŠTVU

PANEL NA TRSATU Jesmo li ravnopravne? Za isti posao žena je plaćena 100 eura manje nego muškarac

Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije (PRIGODA) u suradnji s Primorsko-goranskom županijom organizirala je u Akvariju Sveučilišta u Rijeci -Kampus Trsat javnu tribinu na temu ravnopravnosti spolova i ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

U panel raspravi su sudjelovale i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, te predstavnice akademske zajednice i gospodarskog sektora.

Uz Europski dan jednakih plaća

Imajući na umu važnost jačanja pozicije žena u društvu, kao i ranjivih društvenih skupina, javnom tribinom „Ma što vi u stvari hoćete? na simboličan obilježen je Europski dan jednakih plaća (EU Equal Pay Day), koji se ove godine obilježava u srijedu, 15. studenoga 2023. godine, na razini cijele Europske unije.

U Akvariju na kampusu su se okupile većinom žene i to s odličnim razlogom. Održana je javna tribina s jednim pitanjem i to posve jasnim. Jesmo li ravnopravne. Odgovor na to kada je statistika u pitanju nije nimalo pohvalan, ipak stvari se postupno, ali i presporo, mIjenjaju u pravom smjeru.

”Nije sve u brojkama, postoje i puno dublje analize koje nam pokazuju koliko je zahtjevnije za ženu balansirati privatno i poslovno, postizati karijerne ciljeve, napredovati, na kraju krajeva i postizati jednake dohotke, koliko je to teže za ženu imajući u vidu i neplaćeni rad koji obavlja kod kuće, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, donosi Kanal Ri.

Europske statistike

Europske statistike pokazuju da je prosječno žena plaćena 100 eura manje nego muškarac za isti posao.

”Evidentno je da u Hrvatskoj su između 11 i 15% potplaćene žene na istim poslovima. Evidentno je da žene koje rade na određeno vrijeme su zakinutije od žena koje rade na neodređeno vrijeme. Evidento je da žene u EU kada idu u mirovinu znatno manju mirovinu imaju nego muškarci”, rekao je ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić.

I to je samo vrh sante leda, problemi su puno veći, strukturniji i o njima se mora razgovarati.

”Možda mi još uvijek imamo onaj patrijarhalni odgoj ne pitaj ništa, pomiri se s tim kako je. Mislim da je potrebno samo razgovarati, no kada žene razgovaraju s druge strane su muškarci”, mišljenje je zamjenice župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić.

Ima i jako dobrih primjera

No ima i jako dobrih primjera – barem ako je suditi po iskustvima nekih od panelistica.

”U svijetu u kojem ja radim nema nikakvih nesuglasica ni nejednakosti što se tiće i plaća što je i tema današnjeg panela u ravnopravnosti žena i muškaraca”, navela je Daniela Gračan sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

I upravo je javna tribina bila odlična prilika za razgovor o smanjivanju razlika i ispravljanju anomalije, donosi Kanal Ri.

Tribina je koncipirana u dva dijela: uvodne pozdrave organizatora i desetominutnog izlaganja o utjecaju EU projekata na ravnopravnost spolova te panel rasprave istaknutih članica u zajednici.

Dana 15. studenoga obilježava se Europski dan jednakih plaća. U Europskoj uniji žene i dalje zarađuju manje od muškaraca za jednake poslove. Prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 %. To znači da u za 1 EUR koji u prosjeku zaradi muškarac – žena zarađuje 0,87 EUR. Napredak je stabilan, ali i dalje prespor, a razlika se smanjila za tek 2,8 % u 10 godina.

Rodni jaz u plaćama simptom je više strukturnih neravnoteža

Ravnopravnost spolova ne temelji se na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena. Rodni jaz u plaćama simptom je više strukturnih neravnoteža između muškaraca i žena u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o kućanstvu.

Unatoč modernizaciji, gospodarskom rastu i sve većem udjelu zaposlenih žena u 20. stoljeću, razlike u primanjima između žena i muškaraca jedva da su se smanjile kroz dugo vremensko razdoblje. Navedene činjenice iznijela je u svom istraživanju i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Claudia Goldin, a problemom nejednakih plaća bave se godinama stručnjaci i znanstvenici.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da postoje razlike i u Republici Hrvatskoj.

Jedino društvo jednakosti može biti pravedno i uspješno društvo i stoga je važno kontinuirano zahtijevanje ravnopravnosti žena i muškaraca u društvenom odlučivanju na svim razinama društva, uklanjanje stereotipa o tradicionalnoj ulozi žene koja treba služiti muškarcu u obavljanju njegovih zadataka i skrbiti o obitelji, nulta tolerancija prema nasilju nad ženama (fizičkom, seksualnom, psihičkom, ekonomskom), jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca, jednaka plaća za rad jednake vrijednosti, vrednovanje neplaćenog kućanskog rada, te rješavanje siromaštva samohranih majki, samaca i starijih žena kao i mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu.

Razlike u plaćama žena i muškaraca i dalje su aktualna tema, a pitanje je kada će plaće biti izjednačene. Ravnopravnost spolova temeljna je ustavna vrednota, prema kojoj bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljeni u svim područjima javnog i privatnog života te imati jednak status i jednaku korist od ostvarenih rezultata rada. Nažalost, načelo jednake plaće za jednak rad te rad jednake vrijednosti često se ne poštuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari