NA UREĐENJU RADILO I 15 VOLONTERA

Park na Srdočima uređen u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva

Kroz Riječki program lokalnog partnerstva grupa građana tijekom 2020. godine na zapuštenoj zelenoj površini uredila je „Spomen-park Markovići“

Park je uređen sredstvima Grada Rijeke, donacijama i volonterskim radom građana Srdoča čime je neuređena zelena površina u Ulici Markovići postala park za potrebe građana, ali i spomen-park u koji  je premješten spomenik Josipu Mohoriću, antifašistu kojeg su 1944. ubili njemački vojnici i spomen-ploča kojom je obilježena šuma Jazbina u kojoj su se za vrijeme 2. svjetskog rata stanovnici i borci NOB-a sklanjali od okupatorske vojske.

Ukupna vrijednost projekta “Spomen-park Markovići“ grupe građana MO Srdoči iznosi 42.414,13 kn.  Proračunskim sredstvima Grada Rijeke financirani su građevinski radovi iskopa, odvoz materijala, betoniranje zida, sanacija postojećeg suhozida, demontaža, obnova i premještanje spomen-ploče, postavljanje rubnjaka, dvije klupe, kao i nabava i razastiranje rizle, jalovine i zemlje za sadnju bilja u iznosu od 38.098,13 kn.

Na uređenju parka radilo je 15 volontera koji su odradili, poštujući epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, 102 sata volonterskog rada na poslovima čišćenja terena od drače, nepoželjne vegetacije, raslinja i sitnog kamenja, na razgrtanju zemlje, sadnji sadnica te ravnanju zemljane i šljunčane površine parka. Doprinos zajednice kroz volonterski rad iznosi 3.366,00 kn.

Također, projektu su donirane sadnice ukrasnog bilja i cvjetni aranžman u vrijednosti od 950,00 kn, a kako bi se park očuvao, članovi UABA – podružnica Srdoči će obilaziti spomen-park i po potrebi ga očistiti od smeća.

Novouređeni park obišli su i na spomenik i spomen-ploče položili cvijeće i svijeće predsjednik podružnice UABA Srdoči i voditelj grupe građana MO Srdoči Josip Sušanj, predstavnici MO Srdoči, članovi obitelji Josipa Mohorića te zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović sa suradnicima  koji se tom prilikom zahvalio se svim volonterima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

 – Pokazali ste zajedništvo kao što su to zajedništvo pokazali naši preci, koji su prije mnogo godina ustali u obranu od okupatora. Upravo nedaleko od ovog mjesta svoj život je skončao Josip Mohorić, član kotarskog komiteta Komunističke partije Hrvatske za Rijeku. Na ovom mjestu postavljena je i  spomen-ploča iz Jazbine, gdje je otpor u ovom kraju imao svoje sjedište. Svjedoci smo da su ove ploče doživjele i vandalizam početkom 1990-ih i drago mi je da su sačuvane i našle svoje trajno mjesto na Srdočima, da komemoriraju sve one koji su dali život za domovinu u Drugom svjetskom ratu –  rekao je Filipović, koji je ujedno volonterima i donatorima uručio zahvalnice za sudjelovanje u projektu.

Voditelj projekta Sušanj istaknuo je kako je spomenik i spomen-ploče bilo potrebno preseliti, kako bi se zaštitili od vandalizma, ali i zbog činjenice da su se nalazili na privatnom zemljištu.

Ponosni smo i zadovoljni da je realiziran naš projekt kroz RPLP, a kojim su građani dobili park za odmor u prirodi, a spomenik i spomen-ploča svoje mjesto. Zahvaljujemo Gradu Rijeci na pomoći u realizaciji ovog projekta – kazao je Sušanj.

U 2020. godini kroz RPLP realizirano sedam projekata vrijednih 254 tisuće kuna za što je Grad Rijeka osigurao je ukupno 121.274,85 kn dok doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva iznosi 132.761,33 kn. U realizaciji projekta sudjelovalo je 77 volontera. 

Osim projekta „Spomen-park Markovići“ tijekom 2020. godine kroz RPLP nastavljeno je uređenje trga uz Ulicu Podhumskih žrtava i površina ispred Graditeljske škole za industriju i obrt i Osnovne škole Centar te šetnice u Ulici A.K. Miošića; uređena je zelena površina na parkiralištu Gomila, nastavljeno je uređenje košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, nastavljeno je uređenje okoliša i dvorišnog prostora Osnovne škole Podmurvice, postavljena je  špina – vodni priključak uz nogometno igralište uz OŠ Gornja Vežica te uređeno postojeće dječje igralište u Ulici Drage Šćitara. 

U 2021. godini u tijeku je realizacija šest novih projekata.

Riječki program lokalnog partnerstva postoji od 2005. godine i jedan je od  riječkih programa participativnog budžetiranja. Kroz ovaj se program uređuju manje javne površine (dječja igrališta, dio  ulice, neuređene zelene površine, dvorišni prostori vrtića, škola). Pri čemu Grad Rijeka osigurava financijske potpore za odabrane projekte u iznosu do 40.000,00 kn po projektu, uz svu ostalu tehničku i stručnu pomoć.

Od 2005. do 2021. godine za Riječki program lokalnog partnerstva prijavljen je 221 projekt, 117 ih je odobreno a 106 realizirano. Ukupna vrijednost realiziranih projekta je 6,4 milijuna kn, od čega je 2,6 milijuna kn učešće Grada, a učešće lokalne zajednice 3,8 milijuna kn. Važno je naglasiti da je u tom periodu na realizaciji projekata sudjelovalo 4253 volontera. 

Do 2020. godine kroz RPLP uređeno je 17 igrališta/parkova za djecu, osam zelenih površina, 15 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Tijekom tog razdoblja pojedinačne projekte provodilo je osam udruga, dva sportska kluba, jedanaest vijeća mjesnih odbora i 39 grupa građana. Realizirani projekti odvijali su se na području 26 mjesnih odbora, od ukupno 34 mjesna odbora koliko ih djeluje na području grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views