ONLINE RADIONIE ZA DJEU I RODITELJE

Pedagoginja iz Rijeke razvija online platformu za razvoj djece od 6 do 12 godina; Ušla u finale riječkog Startup inkubatora!

rbt

Predstavljamo finaliste 12. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a djeluje kao centar za podršku osobama koje timski ili samostalno žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sve svoje usluge, kao i infrastrukturnu podršku, Startup inkubator svojim korisnicima pruža potpuno besplatno. Od 2013., kada je pokrenut, pa sve do danas, kroz inkubacijski je program ukupno prošlo čak 478 korisnika i njihovih 195 ideja. Trenutno u inkubatoru boravi 12. generacija korisnika, a njenih šest najuspješnijih timova koje predstavljamo uskoro će u velikoj završnici pod nazivom 12.DeMoDay.21 pred stručnom komisijom prezentirati svoje poduzetničke projekte u cilju osvajanja novčanih nagrada, odnosno subvencija za pokretanje vlastitog posla.

SEed

Ispred ideje SEed – Social and Emotional Education stoji njena inicijatorica – socijalna pedagoginja Nana Gulić. Radi se o online platformi namijenjenoj razvoju socijalnih i emocionalnih vještina djece u dobi od 6 do 12 godina. SEed nudi online radionice za djecu i njihove roditelje te materijale koje roditelji mogu sami koristiti u interakciji sa svojom djecom. Uz vođene SEed radionice i materijale, djeca i roditelji razvijaju pozitivan odnos prema sebi, drugima i prema svojoj zajednici. SEed također nudi webinare za roditelje i edukacije za odgojno-obrazovne djelatnike.

Radionice, odnosno webinari za roditelje i edukacije za učitelje organizirani su u dvije tematske jedinice:

  1. Emocionalne vještine i osobni razvoj: samopouzdanje, vrline, osjećaji, empatija, rješavanje sukoba, nošenje sa stresom, mindfulness i razvijanje mišljenja za rast.
  2. Socijalne vještine i odnosi s drugima: prihvaćanje različitosti, suradničko učenje, komunikacijske vještine, rješavanje problema, medijacija, međunarodna suradnja, rad u zajednici.

Cilj SEed-a je lokalno i globalno pružati podršku djeci i roditeljima, unaprjeđivati odgojno-obrazovne sustave, razvijati Learning Community i osnaživati mlade da budu aktivni sudionici u svojem socio-emocionalnom razvoju.

Samo pozitivno

Sudjelovanjem u radionicama djeca razvijaju kompetencije, ali i pozitivan odnos sa svojim roditeljima. Roditelji koji sudjeluju na webinaru jačaju svoje roditeljske kompetencije, posebice u vrijeme kada zdravstvene krize, prirodne nepogode i prekidi u školovanju od njih očekuju dodatne napore, a djeca osjećaju emocionalne posljedice istih. Učitelji koji se profesionalno razvijaju na SEed edukacijama mogu bolje pružati potporu učenicima te razvijati pozitivne odnose u razredu. 

“SEed na engleskom jeziku znači sjeme, a cilj SEed-a je da na ovoj platformi rastemo zajedno, da se razvijamo u sigurne i sretne ljude, da učimo jedni od drugih i da širimo pozitivu“ objašnjava Nana Gulić kako je došlo do naziva ideje. 

Svi budući korisnici platforme SEed u dobrim su rukama. Naime, Nana ima gotovo dva desetljeća iskustva u radu s djecom, roditeljima i učiteljima u Hrvatskoj i Kanadi. Posljednjih pet godina radi i kao međunarodni edukator za učitelje na temu razvoja socijalnih i emocionalnih vještina za učitelje diljem svijeta. Trenutno je i na doktorskom studiju u obrazovanju na Sveučilištu u Torontu, na trećem najboljem fakultetu u obrazovanju Ontario Institute for Studies in Education (OISE). S obzirom na njeno međunarodno iskustvo, SEed također nudi konzultantske usluge za međunarodne organizacije na području razvoja programa i edukacija.

Tri vrste podrške kroz Startup inkubator

Šest mjeseci Naninog boravka u Startup inkubatoru obilježeni su osobnim i profesionalnim rastom i razvojem. Kao i mnogi, u početku nije bila sigurna što je očekuje.  

“Propitivala sam i sebe kao poduzetnika i SEed kao ideju. Sada kada smo na kraju našeg sudjelovanja u Startupu, znam da još uvijek imam puno za naučiti, ali vjerujem u SEed i u sebe te znam da na tom putu nisam sama i da postoje ljudi koji su spremni i sposobni pomoći“. 

Tri su vrste podrške koju je Startup inkubator pružio Nani u razvoju ideje, a bez kojih ne bi uspjela ostvariti svoj san: grupne edukacije na razne teme vezane uz poduzetništvo, individualne konzultacije s iskusnim i sposobnim mentorima te ohrabrenje i podrška koordinatorica aktivnosti inkubatora koje vjeruju u ideje korisnika, potiču ih i ohrabruju, baš u trenucima kada je to potrebno.

Vjetar u leđa

Kao najdražu radionicu u okviru Startup programa ističe onu Darija Zorića, inače mentora, člana Programskog vijeća i direktora Riječke razvojne agencije Porin, na temu prezentacije svoje ideje te onu o razvijanju vlastitog brenda koju su vodile mentorice Martina Čip i Nina Raimann (Cipmann). To ju je inspiriralo da isproba svoje prezentacijske vještine u predstavljanju SEed-a te je još isti dan snimila video za Global Teaching Iniciative u organizaciji OECD i UNESCO. Nanin video je prihvaćen i objavljen na web stranici te međunarodne incijative, a nakon toga pozvana je da razvije još materijala za inicijativu te da kao panelist sudjeluje na međunarodnom webinaru koji su organizirali OECD i UNESCO na temu razvoja socio-emocionalnih vještina učenika. Sve ove izuzetne prilike ne bi se dogodile da tog dana nije dobila vjetar u leđa slušajući predavanje Darija Zorića u Startup inkubatoru.

U procesu razvoja SEeda kroz sustav Startup inkubatora nije izostala podrška mentora, posebno u području računovodstva i web dizajna. Ipak, jedan od mentora posebno se isticao u podršci SEed-u, a to je Siniša Necko, koji je nesebično uložio svoje znanje, trud i vrijeme. To iskustvo pokazuje da mentori mogu biti i partneri, ali i prijatelji. 

Ni Nana nije izostavila pohvale koordinatoricama Mirni i Emiliji i organizaciji rada inkubatora:

“Osim što smo bili korisnici, imali smo osjećaj da smo partneri u kreiranju programa i naše potrebe i povratne informacije bile su niti vodilje daljnjih odluka. Ipak, ono što je meni osobno bilo najkorisnije je podrška u trenutcima kada sam propitivala sebe – vjera u mene i u ideju, ohrabrenje i topla riječ doprinijele su tome da SEed više nije samo Startup ideja već moja profesionalna sadašnjost i budućnost“.

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama Startup inkubatora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari