PETODNEVNA AKCIJA: Povodom Tjedna dobre dječje knjige članarina u Gradskoj knjižnici od samo 25 kuna za djecu i mlade

Cilj akcije je skretati pažnju na važnost razvoja čitatelja od najranije dobi, te upoznati djecu i nositelje njihova odgoja s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke

Na konferenciji za novinare održanoj u Informativnom centru Grada Rijeke najavljeno je održavanje ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige, manifestacije u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka.

Riječ je o najvećem izdanju Tjedna dobre dječje knjige do sada, a kao zanimljivost se ističe akcija povoljnog upisa – godišnja članarina za djecu i mlade (od 0 do 18 godina) od 24. do 29. travnja je simbolicnih 25 kuna.

Manifestaciju su najavili Verena Tibljaš (voditeljica programske službe GKR), Kristian Benić (projekti i marketing GKR), Vesna Kurilić (programska služba GKR), Marija Kajapi (Kreativni atelier artMašina) i Maja Opašić, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić.

Knjige novog doba

Verena Tibljaš je kao voditeljica projekta naglasila da Dječja knjiga nije nešto što srećemo na naslovnicama novina, nešto o čemu slušamo na televiziji. A opet, sve nas je othranila, svi smo uz nju odrasli i uz nju izgradili. Nova djeca odrastaju uz knjige novog doba.

“Ovom manifestacijom upoznajemo i roditelje s novim dječjim knjigama, zbližavamo djecu s knjigama koje možda sami ne bi otkrili, odrađujemo onaj vid reklame koji nije pokriven u društvu – skrećemo pažnju na kvalitetnu knjigu koja se sama ne bi nametnula”. Tjedan dobre dječje knjige je jedina primorsko-goranska manifestacija koja se bavi dječjom knjigom, jer okuplja stotine djece na mjestima koja su njima cijele godine dnevni boravak, jer djecu i roditelje vodi na livade gdje spaja priču i prirodu, jer okuplja cijele obitelji u zajedničkim aktivnostima, jer potiče djecu na kreativnost, razvija maštu, razvija odnos s knjigom od malih nogu. Jer se sve to događa u proljeće kad je s knjigom moguće uistinu zaposjesti sve površine”, nadahnuto je zaključila Tibljaš.

Posebna akcija GKR

Uz bogat program najavljena je I posebna akcija Gradske knjižnice Rijeka koja se odvija povodom Tjedna dobre dječje knjige. U razdoblju od ponedjeljka 24. 4. do subote 29. 4. godišnja članarina za građane starosti od 0 do 18 godina, iznosit će samo 25 kuna, a članskom iskaznicom se može koristiti sve odjele i ogranke Gradske knjižnice Rijeka smještene diljem grada.

Tjedan dobre dječje knjige (24. 4. – 30. 4.) je manifestacija Gradske knjižnice Rijeka za djecu i roditelje posvećena radosti čitanja, čaroliji stvaranja i užitku svakovrsne igre. Namijenjena je djeci, ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. Cilj je skretati pažnju na važnost razvoja čitatelja od najranije dobi, te upoznati djecu i nositelje njihova odgoja s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke.

Manifestacija se održava od 2012. godine te ove godine slijedi njeno šesto i do sada najveće izdanje u koje su se uključili partneri iz cijele Primorsko-goranske županije. Nakon pet godina, provedba manifestacije širi se s riječkog područja na područje županije uključenjem osam narodnih knjižnica. Tako će šesti po redu Tjedan dobre dječje knjige zaživjeti i u Bakru, Bribiru, Delnicama, Kostreni, Malom Lošinju, Opatiji, Viškovu i Vrbovskom čineći najveće i najsadržajnije izdanje do sada.

Suorganizatori manifestacije su Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica Bribir, Narodna knjižnica I čitaonica Delnice, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica I čitaonica Mali Lošinj, Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Narodna knjižnica I čitaonica “Halubajska zora”, Marinići, Viškovo, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko. Suradnici su ArtMaština, Dječji vrtić Rijeka, Planinarsko društvo Kamenjak, Učiteljski fakultet u Rijeci, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić i Antikvarijat Mali neboder.

Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

PROGRAM

DJEČJI ODJEL STRIBOR

ponedjeljak, 24. 4.

Ja – ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige. Knjiško-likovna radionica.
9.00
Inspirirano najdražim knjigama i pričom Pastele u štrajku Drewa Daywalta i Olivera Jeffersa.

Šašave priče. Knjiška igra.
11.00
Inspirirano knjigama o Natku Velikom i Ivy Pocket.

Knjiga moga djetinjstva. Otvorenje izložbe.
19.00
Rezultat istoimene akcije prikupljanja najdražih knjiga djetinjstva u suradnji s građanima i Antikvarijatom Mali neboder.
utorak, 25. 4.

A što je bilo dalje? Pričaonica za najmlađe.
9.00
Prema priči Medo i klavir Davida Litchfielda.

Autorica s likom u gostima: Nives Madunić Barišić i detektiv Melkior.
11.00
Tri dosad objavljena krimića za djecu čiji detektiv Melkior održava napetost do samoga kraja! Dramaturginja Nives Madunić Barišić, HRT-ova urednica dramske emisije Radioigra za djecu i mlade, svojim romanima Tajna čokoladnih bombona, Lunapark i Mrak ili strah pronašla je recept za privlačenje i zadržavanje dječje pažnje.

Portić: Bajkaonica za velike.
18.00
Namijenjeno: odraslim ljubiteljima bajki. Zašto djeca i odrasli trebaju bajke? Koja je njihova uloga i primjena? Sudionici radionice imat će priliku doznati kako mogu sami napisati priču/bajku, a tijekom radionice i okušati se u pisanju / stvaranju priče / bajke koja može imati i iscjeljujuću ulogu za njih same ili osobu kojoj će namijeniti tu priču/bajku. Izvode: Ksenija Vičić i Maja Opašić, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić.
srijeda, 26. 4.

Ja – ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige. Knjiško-likovna radionica.
9.00
Inspirirano najdražim knjigama i pričom Noćni vrtlar Terryja i Erica Fana.

Ilustratorica s likom u gostima: Gordana Ivković i Knjigoljubac Veliki.
12.00
Predstavljanje čitateljskog leksikona Tajni dnevnik Knjigoljupca Velikog. Leksikona za sve prave velike knjigoljupce bez kojeg više neće moći zamisliti svoj čitateljski život! Ilustratorica Gordana Ivković predstavit će zmajolikog Knjigoljupca, a sudionici će moći uživati u njegovim vrckavim čitateljskim rubrikama – i nakon radionice! Sa svojim primjerkom leksikona!

ArtMašina: Pročitaj ovo! Stvori lik!
18.00
Priča i radionica izrade lutaka prema likovima iz priče.
Inspirirano pričom Mjesta ima na metli svima Julije Donaldson i Axela Schefflera.

četvrtak, 27. 4.

Šašave priče. Knjiška igra.
9.00
Inspirirano knjigama Davida Walliamsa.

(S)lažeš (knjige), Melita! Obiteljska knjiška kviz-igra.
17.00
U ovoj igri pitanja su knjiška, a obitelj je tim i zajedničkim snagama sakuplja bodove i simpatije. Za složne čitateljske obitelji i vjerne obiteljske prijatelje knjižnice!

petak, 28. 4.

Ja – ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige. Knjiško-likovna radionica.
9.00
Inspirirano najdražim knjigama i pričom Crveno stablo Shauna Tana.

Ilustratorica s prvim knjigama u gostima: Korina Hunjak – od Stripaonice do slikovnice.
15.00
Dugogodišnja polaznica Striborove Stripaonice, bivša učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, sadašnja studentica 5. godine Akademije za primijenjenu umjetnost u Rijeci, predstavlja svoja prva dva ilustratorska uratka – slikovnice Legenda o Hani (autora Igora Knižeka) i Vrtni patuljak (autorice Nade Zidar-Bogadi) – i najavljuje sljedeće u nastajanju te dijeli svoja iskustva s novom djecom i sadašnjim polaznicima Stripaonice.

KulTura: Dječji pisci iza ugla.
17.00
Vođena šetnja gradom, knjiške igre i susreti s piscima na ulici.
Zanimljiva potraga za riječima, motivima, slikama i likovima iz dječjih knjiga te slučajni pronalazak nekolicine autora. Iza ugla će možda biti Morea Banićević, Velid Đekić, Korina Hunjak i Zoran Krušvar! Usudite se provjeriti!

ArtMašina: Pročitaj ovo! Stvori lik!
18.00
Priča i radionica izrade lutaka prema likovima iz priče.
Inspirirano pričom Mjesta ima na metli svima Julije Donaldson i Axela Schefflera.

subota, 29. 4.

Šuma Striborova. Planinarska šetnja i priča na livadama.
11.00
Ježeva kućica u izvedbi odgojiteljica Dječjeg vrtića Rijeka.
Planinarsko vodstvo: PD Kamenjak.
**************************************************************
OGRANAK TRSAT

ponedjeljak, 24. 4.

9.00 Šašave priče. Knjiška igra.
Inspirirano knjigama o Timiju Promašaju i Ottolini.
utorak, 25. 4.

9.00 ArtMašina: Pročitaj ovo! Stiže preporuka!
Razgovor o najdražim knjigama i likovna radionica ilustriranja dopisnica s preporukom za čitanje.

Ilustrator s olovkom u gostima: Tomislav Tomić.
11.00
Otvorenje izložbe ilustracija Detalji. Radionica ilustriranja.

Pssst… mala priča!: Miffy na igralištu.
18.00
Pričaonica za djecu 2-3 godine i roditelje. Suradnja s Učiteljskim fakultetom.
srijeda, 26. 4.

Vrijeme je za Momo. Knjiška igra.
9.00
Inspirirano knjigom Momo Michaela Endea.

četvrtak, 27. 4.

ArtMašina: Pročitaj ovo! Stiže preporuka!
9.00
Razgovor o najdražim knjigama i likovna radionica ilustriranja dopisnica s preporukom za čitanje.

Urednik s dobrom bibliotekom u gostima: dr. sc. Dalibor Karlović i Sad razumijem!
13.00
Predstavljanje sedam problemskih slikovnica s terapeutskim pričama, biblioteke Sad razumijem! Naklade Slap. Mala će djeca, pomoću ovih priča, moći razumjeti što duševna bolest može prouzročiti. Shvatit će da su promjene ponašanja simptomi bolesti koja se može liječiti strpljenjem i terapijom. Tada će znati da su voljena i u trenutcima kada mami ili tati baš i nije dobro. Biblioteku predstavlja njen urednik, psihijatar, dr. sc. Dalibor Karlović.

Pssst… priča!: Tomov vremeplov od minute do godine.
18.00
Pričaonica za djecu 4-6 godina i roditelje.

petak, 28. 4.

9.00 Vrijeme je za Vrijeme. Knjiška igra.
Inspirirano ilustriranom pričom Vrijeme Ibrahima Fatena i Mazena Al Kadirija.

Prevoditelj s ilustriranim knjigama u gostima: mr. sc. Krešimir Krnic.
13.00
Predstavljanje serije prijevoda ilustriranih knjiga autora Julije Donaldson i Axela Schefflera i istih knjiga na jeziku izvorniku. Prevoditelj izdavačke kuće Ibis grafika predstavlja izazove prijevoda priča u stihu Julije Donaldson i njihovu prilagodbu hrvatskom jeziku.
*******************************************************
OGRANAK ZAMET

ponedjeljak, 24. 4.

9.00 Šašave priče. Knjiška igra.
Inspirirano knjigama o Darcy Burdock.

utorak, 25. 4.

A što je bilo dalje? Pričaonica za najmlađe.
9.00
Prema priči Princeza i čarobnjak Julije Donaldson.

Pssst… priča!: Tomov vremeplov od minute do godine.
18.00
Pričaonica za djecu 4-6 godina i roditelje.

srijeda, 26. 4.

ArtMašina: Pročitaj ovo! Stiže preporuka!
9.00
Razgovor o najdražim knjigama i likovna radionica ilustriranja dopisnica s preporukom za čitanje.

četvrtak, 27. 4.

Ja – ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige. Knjiško-likovna radionica.
9.00
Inspirirano najdražim knjigama i pričom Duboko u šumiChristophera Corra.

Pssst… mala priča!:Vuk koji je htio biti druge boje
18.00
Pričaonica za djecu 2-3 godine i roditelje. Suradnja s Učiteljskim fakultetom.

petak, 28. 4.

Šašave priče. Knjiška igra.
9.00
Inspirirano dnevnicima Grega Heffleyja.

KNJIŽNICA ČAVLE

ponedjeljak, 24. 4.

ujutro Pssst… teta Nelka priča!
Pričaonica za djecu Dječjeg vrtića Čavlić.

utorak, 25. 4.

poslijepodne Fantomske priče. Knjiška igra.
Inspirirano knjigom Fantomska kućica Nortona Justera.

srijeda, 26. 4.

Autorica u gostima: Silvija Šesto.
11.00
Književnica bez dlake na jeziku, borac za prava dječjih autora, predsjednica Kluba prvih pisaca – Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Puno misli, još radije govori/piše to što misli, rado se igra riječima, uzburkava ustajale vode, nasmijava jer zna da smijeh oslobađa. Pomiče granice. Vječno traži ključ za zaključane umove.
četvrtak, 27. 4.

poslijepodne Djedove priče. Knjiška igra.
Inspirirano knjigom Djedove priče Erwina Mosera.

petak, 28. 4.

ujutro Pssst… teta Nelka priča!
Pričaonica za djecu Dječjeg vrtića Čavlić.
********************************************************
Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić

Naš dugogodišnji suradnik, Udruga Portić, održat će sljedeće dvije radionice u svojim prostorima:

srijeda, 26. 4. u 18.00

A što je bilo dalje?Pričaonica za najmlađe.

petak, 28. 4. u 17.00

Male knjige. Origami radionica, voditeljica: Zdenka Šegota.
**********************************************************
Tjedan dobre dječje knjige 2017. i diljem županije

Manifestaciji se od ove godine pridružuje 8 narodnih knjižnica naše županije.
Sedam knjižnica pridružilo se i akciji Knjiga moga djetinjstva, a tu su i drugi programi:

Gradska knjižnica Bakar
Knjiga moga djetinjstva, izložba
u radno vrijeme knjižnice 24. – 28. 4.

Čitaj mi!: što je bilo dalje?
Pričaonica za najmlađe i gledanje crtanog filma prema priči Drveni neboder Ivane Guljašević.
ponedjeljak, 24. 4. u 18.00

Narodna knjižnica i čitaonica Bribir
Knjiga moga djetinjstva, izložba
u radno vrijeme knjižnice 24. – 28. 4.

Autorica u gostima: Silvija Šesto.
Književnica bez dlake na jeziku, borac za prava dječjih autora, predsjednica Kluba prvih pisaca – Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Puno misli, još radije govori/piše to što misli, rado se igra riječima, uzburkava ustajale vode, nasmijava jer zna da smijeh oslobađa. Pomiče granice. Vječno traži ključ za zaključane umove.
utorak, 25. 4. u 10.00
*****************************************************
Narodna knjižnica i čitaonica Delnice
Knjiga moga djetinjstva, izložba
u izlozima knjižnice 24. – 30. 4.

Autor u gostima: Želimir Hercigonja
predstavljanje knjige Tajni leksikon 2
ponedjeljak, 24. 4. u 12.00, u OŠ IGK Delnice

Čitajmo im!, čitanje priča djeci predškolske i mlađe školske dobi
ponedjeljak, 24. 4. i četvrtak, 27. 4. u 18.00

Čitajmo im!, čitanje djece starije školske dobi
utorak, 25. 4. u 18.00

Logopedska radionicaza djecu s teškoćama čitanja i pisanja i njihove roditelje
petak, 28. 4. u 18.30

Narodna knjižnica Kostrena
Knjiga moga djetinjstva, izložba
u radno vrijeme knjižnice 24. – 28. 4.
otvorenje izložbe u četvrtak, 27. 4. u 19.00

Autorice u gostima: Ivana Francišković i Gordana Ivković
Čudak Šumek, Prgava Vera i Smotanci stižu s Ivanom, Gogom i novom pričom! Tamo negdje, ispod vode!
srijeda, 26. 4. u 10.30

Priča traži kraj!
Edukativna pričaonica za djecu mlađe školske dobi.
četvrtak, 27. 4. u 10.30

Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj

Djedove priče.
Knjiška igra za djecu od 10-12 god.
utorak, 25. 4. u 10.00

Kristofor Grickić u herojskoj priči o maslačku.
Pričaonica za predškolce.
srijeda, 26. 4. u 10.00

Sretna kućica.
Pričaonica za predškolce.
četvrtak, 27. 4. u 18

Ja-ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige.
Razgovori o najdražim knjigama i likovna radionica.
petak, 28. 4. u 18

ArtMašina: Pročitaj ovo!
Priča i likovna radionica ilustriranja dopisnica s preporukom za čitanje.

Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija

Knjiga moga djetinjstva, izložba
u radno vrijeme knjižnice 24. – 28. 4.

Autorica u gostima: Silvija Šesto
Književnica bez dlake na jeziku, borac za prava dječjih autora, predsjednica Kluba prvih pisaca – Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Puno misli, još radije govori/piše to što misli, rado se igra riječima, uzburkava ustajale vode, nasmijava jer zna da smijeh oslobađa. Pomiče granice. Vječno traži ključ za zaključane umove.
srijeda, 26. 4. u 9.00

Ja-ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige.
Razgovor o najdražim knjigama i likovna radionica.
utorak, 25. 4. u 8.30 i 9.30 u Knjižnici Mošćenička Draga.

Pričaonica za predškolce.
petak, 28. 4. u 17.30

Narodna knjižnica i čitaonica „Halubajska zora“, Marinići, Viškovo

Knjiga moga djetinjstva, izložba
u radno vrijeme knjižnice 24. – 28. 4.

Autorica s knjigom u gostima: Karmen Delač-Petković i Sretna kućica
predstavljanje slikovnice
petak, 28. 4. u 10.00

Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko

Knjiga moga djetinjstva, akcija i izložba
otvorenje izložbe: 26. 4. u 18

Ja-ilustrator!: moja naslovnica moje najdraže knjige.
Razgovor o najdražim knjigama i likovna radionica.
ponedjeljak, 24. 4. u 12.00

ArtMašina: Pročitaj ovo!
Priča i likovna radionica ilustriranja dopisnica s preporukom za čitanje.
ponedjeljak, 24. 4. u 13.00

Autor u gostima: Želimir Hercigonja
predstavljanje knjige Tajni leksikon 2
utorak, 25. 4. u 10.30

Sretna kućica.
Pričaonica za predškolce prema priči Karmen Delač-Petković i Dijane Arbanas.
srijeda, 26. 4. i četvrtak, 27. 4.

lokacije razne po izboru čitatelja

nedjelja, 30. 4.
Čitanje posvuda. Uživanje na entu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari