PODIGLI I TUŽBU PROTIV INTENDANTA

PGS: ‘Marin Blažević mora otići odmah!’

Primorsko goranski savez održao je konferenciju za medije dan poslije podizanja tužbe protiv intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića a uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke na kojoj će se odlučivati o razrješenju Blaževića s mjesta prvog čovjeka Kazališta

Rečeno, učinjeno: Primorsko goranski savez nadležnom je sudu u Rijeci jučer predao privatnu tužbu protiv intendanta HNK „Ivana pl. Zajca“ Marina Blaževića zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda klevetom.

Povod tužbi, kako je na danas održanoj konferenciji za novinare još jednom istaknula predsjednica riječkog ogranka PGS-a i gradska vijećnica Tea Mičić Badurina, jesu Blaževićevi javni istupi  u kojima je tu stranku kontinuirano prikazivao fašističkom, ksenofobnom i nacionalističkom tvrdeći, pritom, da nad njim fašističkim metodama provodi nasilje, hajku i politički linč te da dirigira progonom stranih umjetnika i umjetnica preko svoje liste za odstrel.

„Niti jedna njegova tvrdnja nije potkrijepljena dokazima i činjenicama, ali itekako narušavaju ugled i čast stranke i njezinih članova“, rekla je Mičić Badurina pa dodala da će sljedećeg četvrtka, 22. rujna, na novoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke biti raspravljano i odlučivano, s jedne strane, o Prijedlogu odluke o razrješenju intendanta Blaževića na osobni zahtjev, a, s druge strane, odmah potom i o Prijedlogu Kazališnog vijeća o njegovu razrješenju.

Vrijeđanje zdravog razuma

„Bez presedana je slučaj da na sjednici Gradskog vijeća raspravljamo o njegovoj odluci, njegovoj dobroj volji da ode iz kazališta, ali ne odmah već za 15 mjeseci. To je vrijeđanje zdravog razuma svih gradskih vijećnika. Takav prijedlog treba s gnušanjem odbiti i vijećnici PGS-a to će i učiniti“, ustvrdila je Mičić Badurina pa dodala da će na sljedećoj točki PGS-ovci podržati prijedlog Kazališnog vijeća o razrješenju intendanta i imenovanju vršitelja dužnosti novog intendanta. Kazališno vijeće svoj je prijedlog donijelo jednoglasno i nema nikakva razloga da ga Gradsko vijeće ne podrži, zaključila.

Imala je ona što reći i o ministrici kulture Obuljen Koržinek te riječkom gradonačelniku Marku Filipoviću.

„Ministrica je unaprijed, bez da je prethodno saslušala ili pročitala argumenta i obrazloženja Gradskog vijeća, koje imenuje i razrješuje intendanta, objelodanila da neće prihvatiti odluku Gradskog vijeća jer joj, nažalost, takvo diskrecijsko pravo omogućava Zakona o kazalištima. Nju ne zanimaju dokazi i argumenti, nije je briga za parlamentarizam i demokraciju“, rekla je PGS-ova gradska vijećnica.

Mičić Badurina: „Bizarna koalicija nacionalnog HDZ-a i lokalnog SDP-a u službi Blaževića“

„Potpuno je neprihvatljiv stav ministrice da neće potvrditi smjenu intendanta, a da pritom Ministarstvo nema osnivačka prava te da minimalno, s tek oko 5 posto, sudjeluje u financiranju kazališta. Ako ministrica zaista misli Marinu Blaževiću dati takvu bianco podršku, očito nezainteresirana za probleme s kojima se kazalište suočava, neka onda preuzme i financiranje kazališta. Na našu žalost, i riječki gradonačelnik Filipović sada slavi takvu ministričinu pravnu mogućnost i poziva se na nju, njezine riječi, mišljenja i odluke. Govorili smo već, na djelu je bizarna kulturna koalicija nacionalnog HDZ-a i lokalnog SDP-a.

Osim toga, u nevjerici čitam priopćenja gradonačelnika Marka Filipovića u kojima se, bezrezervno braneći intendanta, podcjenjivački, u stilu Marina Blaževića, obrušava na gradske vijećnike PGS-a, na političke stranke, na predsjednika Kazališnog vijeća Zvonimira Peranića, predsjednicu gradskog Odbora za kulturu Mašu Magzan.

Potpuno mi je neshvatljivo da gradonačelniku, kojemu je ovo treći mandat u izvršnoj vlasti nedostaje toliko političkog takta i mudrosti u političkoj komunikaciji s kolegama. Aktere koji ukazuju na probleme, činjenice i propuste u ovom slučaju nazivati modernim tiranima, izazivačima kaosa i izazivačima zakona nereda, ispod je svake razine i zapravo vrijeđa građane grada Rijeke“, smatra Tea Mičić Badurina.

Ona je svoj nastup zaključila tvrdnjom da Marin Blažević mora otići, ali ne zato što je to politička odluka, ovdje nije riječ ni o kakvoj političkoj uroti, kako što on to voli prikazivati jer mu naprosto ništa drugo ni ne preostaje, već zato što je to volja Kazališnog vijeća i velike većine umjetnika i zaposlenika HNK. Blaževiću neće presuditi politika, on je presudio sam sebi!  

Počasni predsjednik Primorsko goranskog saveza i njegov gradski vijećnik Nikola Ivaniš naglasio je da je tijekom 32 godine postojanja PGS ozbiljno polemizirao i politički se sukobljavao s mnogima, od Franje Tuđmana i Drage Krpine do brojnih drugih političkih i ostalih oponenata, ali da nikada takve razmirice nisu rezultirale podizanjem tužbi s bilo koje strane. Sve do Marina Blaževića i sve do jučer.

„Od dana osnutka u Primorsko goranski savez snažno je utkana tradicija hrvatskog, a posebno primorsko-goranskog i riječkog narodnooslobodilačkog pokreta, sve ove godine ustrajno baštinimo sve vrijednosti antifašizma i nitko se nikada nije usudio nazvati nas fašistima, a našu stranku fašističkom. Osim Marina Blaževića. Način na koji se taj čovjek obraća gradskim vijećnicima, posebno od one sjednice Vijeća na kojoj nije usvojeno njegovo izvješće, posredno i izvršnoj vlasti, je nezapamćen u riječkoj političkoj praksi, rekao je Ivaniš pritom misleći i sjednicu Vijeća na kojoj se raspravljalo o Blaževićevu izvještaju, a s koje je on usred rasprave napustio sjednicu. 

„Tako je, ustvari, poručio svim vijećnicima da su budale jer on, eto, mora biti na baletnoj predstavi u kazalištu. Vjerojatno je morao plesati balet, on je valjda baletan pa nije smio izostati“, sarkastično je rekao Nikola Ivaniš. 

Blaževićevu ponašanju, prvenstveno u kazalištu, ali i izvan njega, nitko se nikada nije suprotstavio sve dok PGS nije odlučio jasno i javno pružiti podršku zaposlenicima HNK koji su posljednjih mjeseci kontinuirano iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog intendantovih pritisaka, maltretiranja, mobingiranja, zbog niza problema u funkcioniranju kazališta. 

Ivaniš: „Neka sada Blažević na sudu dokazuje!“

„Pa je zbog podrške nezadovoljnim kazalištarcima Marin Blažević s govornice u Gradskom vijeću našoj Tei rekao da se služi gestapovskim metodama. Nažalost, takva optužba nije nagnala gradonačelnika Marka Filipovića da ustane i zatraži od Blaževića, čovjeka kojega plaća Grad, odnosno građani, da se odmah ispriča vijećnici. Gradonačelnik nije reagirao, takva kleveta prošla je bez ikakvih posljedica pa se Blaževiću omililo.

Već smo za nekoliko dana u jednim novinama bili nazvani fašističkom strankom, a tu je i neke druge klevete ponavljao više puta u više javnih istupa. E, tada smo rekli da je dosta, da će morati doći na sud i dokazati svoje tvrdnje, odnosno klevete. Imamo programske i ostale dokumente stranke, javno djelujemo već 32 godine pa će Blažević imati priliku dokazati i pokazati gdje crpi osnove da bi nas tako nazivao i kvalificirao“, rekao je Ivaniš.

Istaknuo je da je čin podizanja tužbe simbolična, ali jasna politička poruka da se, u društvu i vremenu kada je, dakako, dozvoljeno javno govoriti i kritizirati, ipak može i odgovarati za javno izgovorene klevete poput ovih. 

„Ova je tužba važna i kao poruka da se u parlamentu, ali i društvu uopće može biti i ZA, ali i PROTIV, a da se zbog toga međusobno ne vrijeđamo i obasipamo klevetama „ad hominem“. Blažević bi, kao vrhunski intelektualac, ipak trebao znati da je jedna od temeljnih karakteristika ozbiljnih intelektualaca upravo izbjegavanje napadanja „ad hominem“, zaključio je Nikola Ivaniš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari