PREPORUKE ALERGIČARIMA

NZZJZ PGŽ: Sezona je cvjetanja ambrozije, pratite peludni kalendar i peludni semafor

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije aktivno prati koncentraciju peluda u zraku, a s obzirom na sezonu cvjetanja ambrozije upućuju preporuke o preventivnim mjerama zaštite od alergijskih reakcija na pelud.

Iako se s dolaskom hladnijeg vremena smanjuje učestalost i intenzitet alergijskih reakcija zbog manje koncentracije peludnih čestica u zraku, cvjetanje ambrozije, jedne od najjače alergenih korovnih biljaka, događa se upravo u razdoblju od srpnja pa sve do listopada.

Preporuka alergičarima: izbjegavati boravak u prirodi za vrijeme visokih koncentracija peluda

Kod alergičnih osoba pelud ambrozije izaziva peludnu hunjavicu popraćenu sa simptomima u nosu i očima (kihanje, svrbež, pojačana sekrecija ili začepljen nos, svrbež, suzenje i pečenje očiju, otekline kapaka), a može izazvati i simptome astme s ponavljajućim epizodama piskanja u prsima, osjećajem otežanog disanja i nedostatka zraka, pritiskom u prsima te kašljanjem i to najčešće noću ili rano ujutro.

S obzirom na to da posljednjih desetljeća alergijske bolesti poprimaju epidemijski karakter, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije aktivno prati koncentraciju peluda u zraku, koju je moguće provjeriti na alergijskom semaforu na web stranici NZZJZ PGŽ. Preporuka je da pored peludnog semafora osobe sklone alergijskim reakcijama na pelud redovito prate i sezonalnost cvjetanja ostalih trava i biljaka koja je prikazana na peludnom kalendaru.

NZZJZ PGŽ savjetuje svim osobama alergičnim na pelud da, pored redovitog praćenja alergijskog semafora i peludnog kalendara, za vrijeme visokih koncentracija peluda u zraku izbjegavaju boravak u prirodi (posebno na mjestima gdje se raste ambrozija), a ako se odluče za boravak u prirodi, svakako je poželjno da to bude dan nakon kiše kada je koncentracija peluda najniža. Također, nakon boravka u prirodi važno je temeljito oprati ruke, istuširati se te obući čistu odjeću, a potrebno je i temeljito oprati i iščetkati kućne ljubimce. Za vrijeme visokih koncentracija, prostorije je poželjno što kraće provjetravati te izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine na zraku.

Uništavanje ambrozije jedna je od najučinkovitijih preventivnih mjera

Uništavanje ambrozije jedna je od najučinkovitijih preventivnih mjera, stoga je potrebno uklanjati svaku pojedinačnu biljku ambrozije s poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta. Najbolje vrijeme za uklanjanje ambrozije je razdoblje prije početka cvatnje, odnosno mjesec lipanj, a najefikasnija metoda je čupanje cijelih biljaka s korijenom. Za velike površine efikasna metoda za uklanjanje biljaka je korištenje učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Na temelju Zakona o održivoj uporabi pesticida, svi korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati o zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Obveznici osposobljavanje za održivu uporabu pesticida odnosi se na sve osobe koje koriste pesticide, za privatne ili profesionalne potrebe. NZZJZ PGŽ redovito provodi tečajeve za navedeno osposobljavanje, a sve informacije moguće je pronaći na stranici Zavoda.

Turisti se sve više raspituju o koncentracijama peludi

S obzirom na to da je Hrvatska turistička destinacija i sve više pruža usluge zdravstvenog turizma, potencijalni turisti koji su osjetljivi na pelud ambrozije sve se više raspituju o koncentracijama peludi na našem području i tu informaciju uzimaju u obzir kao jedan od kriterija za odabir svoje destinacije za odmor. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od 2004. godine prati zastupljenost alergenoga peluda u zraku grada Rijeke u sklopu Programa „Praćenje vrsta i koncentracije peluda u zraku na području grada Rijeke“ sufinanciranog od Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

S obzirom na važnost zdravstvenog turizma na području Primorsko-goranske županije, NZZJZ PGŽ realizirao projekt praćenja peludi u Crikvenici i Velom Lošinju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views