"POMOZITE GRAĐANIMA!

PGS predlaže Vladi RH: Ljudi su doma, smanjite im izdatke za struju!

Foto: Pixsell, PGS

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić danas je potpisao otvoreno pismo stranke upućeno Vladi Republike Hrvatske

Otvoreno pismo PGS-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatska je, kao i cijeli svijet, suočena s epidemijom kakva se ne pamti. Pandemijski razmjeri izazvani korona virusom (COVID-19) izazvali su takve tektonske poremećaje u svjetskom gospodarstvu kojeg nije pošteđena ni Hrvatska

Dosadašnje mjere Vlade Republike Hrvatske u odnosu na pomoć gospodarstvu i zadržavanju zaposlenika isplatama plaća u visini od 4 tisuće kuna netto onim privrednim subjektima koji su morali obustaviti rad zbog korone virusa izuzetno su dobre i svi dobronamjerni građani, privrednici i zaposlenici to jednodušno odobravaju.

Pojedini disonantni glasovi koji govore o tome da se moglo i više i bolje samo su izraz želje da se većini gospodarstvenika i zapolsenika pomogne i više, no treba realno sagledati i mogućnosti državnog proračuna kao i najave iz Vlade RH da se razmatraju i daljnji paketi pomoći u skladu s mogućnostima.

Primorsko goranski savez (PGS) predlaže Vladi Republike Hrvatske da pomogne vrlo direktno svim građanima ove zemlje – onima koje je korona prikovala za kuću i koji rade od kuće ili u svojim domovima strpljivo provode odluku Nacionalnog stožera Civilne zaštite i „ostaju doma“, ali i onima kojima je razorni pootres koji je zadesio Zagreb i okolicu domove pretvorio u neupotrebljive ili urušene građevine – a po mogućnosti i onim malobrojnim gospodarstvenicima koji rade – i te da obveže Nadzorni odbor i upravu Hrvatske elektroprivrede da se potrošnja električne energije za razdoblje od 19. ožujka kad su počela ograničenja pod motom „ostani doma“ do okončanja tih ograničenja obračunava po nižoj tarifi kako za građane tako i za privredne subjekte.

Prema javno dostupnim podacima, HEP grupa je za 2018. godinu iskazala dobit od 1,36 milijardi kuna, od čega je direktna dobit HEP, d.d. – 354 milijuna kuna. Jasno da je dio te dobiti već i utrošen u investicije ili uplatom u državni proračun, no nije nerealno očekivati da će i podaci za 2019. biti slični.

Stoga ocjenjujemo da tu postoji prostora za ovakvu odluku koju bi Vlada mogla predložiti Upravi i Nadzornom odboru HEP-a, tim više što bi to indirektno smirilo dio službenika u javnim službama za koje se priprema smanjenje plaća, a znatno olakšalo život umirovljenicima na rubu siromaštva te mnogobrojnim građanima koji u ovim uvjetima ostanka kod kuće nisu u stanju ni dodatno zaraditi niti obavljati svoje redovne poslove.

Ovakvom odlukom Vlada Republike Hrvatske pokazala bi i socijalnu osjetljivost i vrlo direktno pomogla najvećem broju građana ove zemlje, pa stoga pozivamo Vladu da ovakvu odluku donese bez odlaganja.“, piše u otvorenom pismu Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari